Нови намети за грађане Требиња: Поскупио паркинг

На посљедњој сједници Скупштине града Требиња дошло је до новог поскупља паркинга, чиме је како наводе у опозцији у том граду настављена пракса градске власти да скоро на свакој сједници повећева намете грађанима Требиња.

Република Српска 16.06.2023 | 18:33
Нови намети за грађане Требиња: Поскупио паркинг

Требиње је већ неколико година са цијеном паркинга од три марке за сат времене у “И” зони у току љетне сезоне један од најскупљих градова у БиХ и региону, а одборници скупштиснке већине на последњој сједници донијели су одлуку да те цијене додатно повећају.

Цијена од три марке у “И” зони остала је иста, али је зато ван сезоне умјесто једне марке и 50 пфенинга повећана на двије.

Цијене карата повећане су за скоро сва остала паркинг мјеста, а повлашћена годишња паркинг карта за станаре и власнике станова у првој зони убудуће ће коштати 220 КМ, умјесто досадашњих 120 КМ, односно 160 марака умјесто досадашњих 100 марака у ИИ зони. 

Већина грађана Требиња сматра да су и раније цијене паркинга у том граду биле превисоке И да није требало поново подизати те цијене.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и овај додатни намет грађанима образложио је како је планиран за повећање плата радницима.

"Надам се да ће оно што је веома важно у наредном периоду као новац, као додатни приход ићи у набавку нове опреме или повећања плата радницима јер свјесни смо ситуације да је дошло до већег поскупљења цијена И трошкова живота тако да је то наше опредељење", истакао је Ћурић.

У требињском СДС-у кажу да се о поскупљењима која усваја скупштинска већина практично може причати на дневном нивоу.

На посљедњој сједници одбијен је приједлог одборника те странке да се поскупљење паркинга повуче са дневног реда, али како наводе, грађане Требиња тек очекује шок када им стигну рјешења о порезу на имовину, која су раније стизала у априлу.

"Дакле,, прошле године је порезна стопа на имовину повећана са 0,10 десет на 0,18 што је значи повећања од 80 посто. Међутим укупан порез не зависи само од стопе већ И од вриједности непокретности коју су у 2023. години такође повећали за 30 одсто тако да неће бити грешке   рачунима за порез на имовину јер ће порез који сте плаили рошле године од 100 КМ ове године бити 234 марке", истакла је Милица Радовановић, предсједник ГО СДС-а Требиње. 

Члан предсједништва Народног фронта Саша Борјан истиче да је у последњих неколико мјесеци дошло до бројних поскупљења конуналија у Требињу и питање је ко то све може платити.

"Ово је конкретно седмо поскупљење грађанима Требиња у последњих пар мјесеци. Што се тиче паркинга у “И” зони паркинг поскупљује за станаре дупло, ван сезоне пола марке сат. Поскупољује мјесечни паркинг, такође у другој зони и  у касарни умјесто пола, плаћаће се марку И по. Заиста не знам од чега актулена градска власт мисли да грађани ова поскупљења могу да плате", рекао је Борјан.

У опозцији кажу и да њихови приједлози да се уводу олакшице за грађане Требиња немају подршку од представника власти, а да је поскупљење паркинга директан удар на становнике тог града. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ма да

16.06.2023 18:42

А порез на непокретност да ти се заврти у глави,срам вас било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зракомлат

16.06.2023 19:31

И не трба им. Имаце аеродром, јос један. Истина стелт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

16.06.2023 19:38

Само дери. Биће за плате нових ухљеба. Иду избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

16.06.2023 20:05

Па није само за Требињце него за све ко додје у Требиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква немоћ!

17.06.2023 10:57

Да ли је могуће,да су чврсти,принципијелни Требињци,подигли бијелу заставу,олошима??? Гдје нестадоше,јунаци,и храброст требињаца??? Вријеме је за озбиљне борбе,или нестанак честитог народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

17.06.2023 20:21

Треба им у БЛ повисити цијену паркинга, накотило их се, зезнуће Гламочаке и Дрварчане

ОДГОВОРИТЕ