Упозорење: У четвртак и петак обилне падавине

У четвртак и петак, 15. и 16. јуна, очекују се обилне падавине у Републици Српској, што ће узроковати знатан пораст водостаја у сливу ријеке Босне и у горњем и средњем дијелу слива ријеке Дрине, упозорили су из "Вода Српске".

Република Српска 13.06.2023 | 20:22
Упозорење: У четвртак и петак обилне падавине

Највећа количина падавина током ова два дана очекује се у Херцеговини, од 80 до 120, а локално и до 150 литара по метру квадратном.

Позивајући се на најаву из Републичког хидрометеоролошког завода, у саопштењу је наведено да се у Сарајевско-романијској регији и горњем Подрињу очекује од 50 до 90, а у широј регији Добоја и до Семберије од 20 до 40 литара по метру квадратном.

У сјеверозападном дијелу Републике Српске очекују се мање количине падавина.

"С обзиром на то да је због честих и обилних падавина у претходном периоду тло презасићено влагом, прогнозирана количина падавина у наредним данима довешће до пораста водостаја и може да проузрокује изливање бујичних водотока, као и проблеме са оборинским водама, појаву урбаних поплава и клизишта, саопштено је из "Вода Српске".

Због најављених обилних падавина, из "Вода Српске" позивају становништво, институције и привредне субјекте да предузму све неопходне превентивне мјере заштите од могућег изливања бујичних водотока.

Цивилна заштита: Могућ пораст водостаја Саве у Семберији, опасност од бујичних поплава

Водостај ријеке Саве на подручју Семберије је у благом порасту, али се у наредним данима може очекивати већи раст нивоа ове ријеке, наводи се извјештају Републичке управе цивилне заштите.

Измјерена вриједност на водомјерној станици Јамена износи 702 центиметра и испод је редовне коте одбрана од поплава, а у протекла 24 часа у порасту је за 34 центиметара.

Водостај Дрине на водомјерној станици Радаљ износи 229 центиметара. Редовна одбрана од поплава ријеке Дрине на подручју Семберије, према Главном оперативном плану одбране од поплава, уводи се када водостај на водомјерној станици Радаљ достигне коту од 450 центиметара.

Због честих и обилних падавина у претходном периоду тло је засићено влагом, тако да и умјерена количина падавина у наредном периоду може изазвати појаву бујичних поплава, упозорили су из Цивилне заштите.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

#

13.06.2023 21:09

Јел то вријеме за Нојеву барку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе ре

13.06.2023 23:14

Само за сиротињу,која се једва скућила,ови богати,они ће н море на 15 дана,овдје влага,киша,реума.