Завршен 25. Театар фест "Петар Кочић": Ово су награђени

- Представа "Успаванка за Алексију Рајчић" Народног позоришта у Београду у копродукцији са "Стеријиним позорјем" и Фондацијом "Нови Сад - престоница културе" проглашена је за најбољу у цјелини на 25. Театар фесту "Петар Кочић", који је одржан у Народном позоришту Републике Српске (НП РС).

Република Српска 12.06.2023 | 13:19
Завршен 25. Театар фест "Петар Кочић": Ово су награђени

Одлуку је донио жири који је радио у саставу Душко Љуштина, Наташа Иванчевић и Ана Тасић након одгледаних пет представа у такмичарском програму Театар феста.

"Представа се награђује због заокружености и успјешности цјелокупног сценског језика - стилски и формално необичног и инспиративног драмског текста, сугестивног, хипнотичког звука, прецизне, симболички ефектне сценографије, вишезначног костима, изражајне игре ансамбла и режија - која је вјешто и маштовито повезала све ове елементе у једну естетски снажну цјелину", наводи се у образложењу жирија.

Награда за најбољу режију на фестивалу додијељена је Југу Ђорђевићу за режију комада "Успаванка за Алексију Рајчић".

"Режија је деликатно објединила музичке, драмске и кореографске сегменте извођења, чисто и досљедно, без вишка знакова. Остварено кроз стилизацију и снолики мизансцен, редитељско вођење радње води до изузетно упечатљивог доживљаја игре, кроз судар рационалних и ирационалних значења", став је стручног жирија.

Признања за најбољег глумца и најбоље глумице фестивала отишле су у руке Марка Баћовића за улогу Спасоја Благојевића у представи "Покојник" Црногорског народног позоришта, те равноправно Јасни Диклић за улогу Ане у представи "Мој син само мало спорије хода" Сарајевског ратног театра и Вањи Ејдус за улогу Алексије Рајчић, у представи "Успаванка за Алексију Рајчић" Народног позоришта у Београду.

Како је жири навео, Баћовић је слојевито и раскошно приказао Спасојев урођен битанглук, склоност ка крађи, корупцији и лицемјерју и потпуно одсуство етичности и људскости: "Његова игра тече уз упадљиву лакоћу и ненаметљиву спретност, у грађењу једног препознатљиво савременог моћника, лешинара који са дијаболичним шармом узима шта му не припада".

"Јасна Диклић је сведеним и изражајним средствима, на сложеном простору преплета апсурда, гротеске и реализма, уобличила изванредно аутентичан лик који постоји између стварности и маште, сјећања и заборава, мјесту које штити од болова свакодневице. Њена игра је одраз магије врхунског сценског представљања, заводљивог и неухватљивог јер у себе уграђује бројна значења, огледало сложености људске душе", појашњено је у одлуци жирија.

Даље наводе да је Вања Ејдус одмјереном и изражајном осјећајношћу убједљиво представила Алексију, вјешто обликујући смјесу трагичности због неминовности бола трпљења и погубне жеље за близином мушкарца, и специфичне ведрине, снаге помирења са патњом.

"Елегантно обучена, као да је јунакиња неке гламурозне опере, она готово церемонијално представља Алексију која постаје стуб отпора према поразном и назадном патријархату, не губећи своју снагу, благост и мир", став је жирија овогодишњег Театар феста.

Специјална награда додијељена је Јелени Кајго за текст драме "Ролеркостер", изборно изведен на сцени "Атељеа 212".

"'Ролеркостер' је вјешто написан, комичан и истинит комад који се подстицајно разрачунава са проблемима националних и вјерских идентитета, амбивалентног утицаја нових медија и технологија на свакодневни живот, емотивним фрустрацијама, са промијењеним друштвеним положајем жене, као и са апсурдима политичке коректности. Текст је вриједан због упадљиве савремености, бритких запажања и катарзичног хумора, при чему треба напоменути да је нарочито драгоцјен јер се на наше репертоаре у посљедње вријеме ријетко постављају савремене домаће комедије, које интелигентно погађају неуралгичне тачке овог времена", појаснио је жири.

Поред ових главних, због изванредних, посебних успјеха жири је одлучио да додијели још двије специјалне награде...

Наиме, глумац Теодор Винчић награђен је за специјални допринос сценској игри за улогу робота у представи "Ролеркостер" "Атељеа 212", а због несвакидашње убједљиве изражајности, изграђене на једнолично ритуалним, понављајућим, специфично крутим покретима који аутентично представљају одраз вјештачке интелигенције, физички, али и миметички веома експресивно.

Друга специјална награда, по мишљењу жирија, припала је селекторки фестивала Слађани Зрнић јер је, како се у одлуци наводи, зналачки, вјешто и промишљено утврдила умјетнички квалитетан и значењски подстицајан програм, репрезентативан и тематски заокружен, досљедно окренут ка питањима породичног и друштвеног расула, свеприсутне декаденције, моралне и физичке обогаљености.

У част награђених у националном театру Српске одиграна је опера "Деца" Народног позоришта у Београду, која је рађена према тексту Милене Марковић, а у режији Ирене Поповић, која је компоновала музику за комад.

У опери, уз пратњу пјевача, камерног оркестра и хора наступају Нела Михаиловић, Сузана Лукић, Предраг Милетић, Вања Милачић, Павле Јеринић, Милена Ђорђевић, Бојана Стефановић, Бојана Бамбић, Драгана Варагић, Александар Вучковић, Миона Марковић, Теодора Спаравало, Јелена Благојевић и Владан Матовић.

(Независне) Фото: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Доротеа

12.06.2023 18:28

Све у реду, али ратно позориште позвати у БЛ. Како једна директорица може одлучивати о таквим стварима, а и ко је такву особу изабрао на тако важно мјесто? Чији је кадар? Нека дођу позоришта од свуда, ал ратно ,гдје јој је била памет? Смјена тренутна,а грађани сви да је туже за душевну бол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гимназијалац

12.06.2023 22:23

Предлажем умјетничком директору да поставе представу ВОЂА по причи Радоја Домановића!И данас је након 120 година актуелна