Позориште нема обавезу да иде низ длаку власти

Двије владе су сједиле и састанчиле у Бањалуци, је ли неко њих питао нешто, је ли био тамо неки златни љиљан, можда и неки који је мене ранио, па шта", казао је Пикси.

Република Српска 12.06.2023 | 13:07
Позориште нема обавезу да иде низ длаку власти

 - Ансамбл Народног позоришта Републике Српске на челу са в.д. директора Дијаном Грбић данас су на прес конференцији у овом културном храму у Бањалуци кроз сузе демантовали, како они истичу, све неистине које су о њима током одржавања Театар феста "Петар Кочић" кружили медијима и друштвеним мрежама.

"Осјећам због свега изузетну тугу и празнину. Синоћ смо затворили један од најуспјешнијих фестивала. Застава Републике Српске никад није стргнута, није скинута ни због кога, застава РС стоји овдје и стајаће док ради ово позориште. Она се истиче на зграду, онако како је прописано законом а то је Закон о застави, грбу и химни из 1993. године члан 10. Истиче се у дане слава, светковина Републике Српске на зградама у којима су смјештени државни органи Републике Српске...", истиче Грбићева.

Како каже у програм фестивала бирају се најбољи. 

"Нашој публици се трудимо да донесемо најбоље и да имамо најбоље", рекла је она.

Додаје да од 11. априла нико није рекао ништа, те да се све ово око фестивала искористило за сензацију.

"Врло симптоматично је да се све ово дешава у вријеме кад мени долази прелаз са в.д. на управника позоришта. Позитивно и отворено покушавам да радим са свима народима у регији. Трпим изузетно насиље на мрежама, о чему је обавијештена и полиција. Осјећам велико жаљење. Свој посао сам водила часно и одговорно и стојим иза свега што је урађено", истиче Грбићева.

Глумац Александар Стојковић Пикси рекао је да им је стављена нека врста мете на чело.

"Ако ставите заставу земље домаћина фестивала стављате и заставе учесника. Људи долазе са добром намјерном. Велика је ствар доћи на фестивал и бити селектован", каже он и истиче да је Закон јасан и да га нису прекршили.

"Годинама гостујемо на разним великим фестивалима. Камо среће да је оволика пажња томе била посвећена", разочарано говори Стојковић и истиче да је њихов национални ансамбл имао многа гостовања по Федерацији БиХ и да никада нису имали проблеме, те да су освајали бројне награде.

Његова колегица Слађана Зрнић истакла је да јавност није довољно упућена колико је фестивал био успјешан.

"Сарајевски ратни театар гостовао је и 11. јуна 2015. године", истакла је Зрнићева и додала да је тада изостала било каква осуда на назив тог позоришта.

"Селекција фестивала је изашла 19. априла. Сви који су требал били су обавијештени ко ће учествовати на фестивалу", каже она.

Љубиша Савановић, члан Ансамбла, рекао је да не види у чему је проблем што је једна кладионица била спонзор фестивала. 

"Није проблем кад се спонзоришу утакмице, школе, није проблем да се клубови из Републике Српске такмиче са онима из Федерације БиХ, а сад је проблем један фестивал.  Кладионица легално ради и оне имају обавезу да спонзоришу и културу", каже он и истиче како су људи лако и наивно повјеровали у сва у "пискарања и глупости" без провјере.

На Савановићеве ријечи надовезао се његов колега Борис Шавија, који је истакао да "смо свједоци многих радњи које доводе у питање кредибилитет људи који овде раде". 

"Ово је први пут да се нека врста политике мијеша у дјеловање позоришта. Оно нема обавезу да иде низ длаку политици, ни власти ни опозицији. Ми смо коректив у служби народа, одговорни смо првенствено народу", истакао је Шавија.

На питање новинара да ли сматрају оправданим реакције удружења проистеклих из протеклог рата којима је спорно учешће Сарајевског ратног театра (САРТР) на Театар фесту "Петар Кочић", будући је током претходног рата САРТР био дио јединице Армије Републике Босне и Херцеговине, први за ријеч јавио се Александар Стојковић Пикси.

"Да ли ви сматрате да бих ја као Александар Стојковић борац Војске Републике Српске са прве линије, који је рањен, требао да имам забрану играња у било којем театру у Федерацији Босне и Херцеговине? Двије владе су сједиле и састанчиле у Бањалуци, је ли неко њих питао нешто, је ли био тамо неки златни љиљан, можда и неки који је мене ранио, па шта", казао је Пикси.

(БН/Независне) Фото: Н1

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Искрено

12.06.2023 13:25

Коме сметају културне манифестације, коме смета сарадња, дружење? Подршка позориштима, интелектуалцима, глумцима и свему што нас чини бољим људима. А они којима то смета нека макар прођу поред позоришта, оду из својих средина негдје на друга мјеста и виде да није живот само у њиховим двористима, да су људи и цивилизација и ван тих њихових националних линија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е то је проблем!

12.06.2023 16:50

Ма није то проблем него чињеница да би Бањалучко РАТНО позориште у Сарајеву на њиховом фестивалу добило ногу у гузицу и једва би живе главе извукли са сцене а ми причајмо о култури. Мало мало у федерацији неког гањају и туку због ћирилице а ми причајмо о култури.

Name

Ре

12.06.2023 17:35

Ето нова жвака за народ. Да прича о позоришту да не би причали о задужењима, платама, одласку младих. Немојте се народе хватати на јефтине трикове власти. На дозволите да вас манипулишу лопови и тајкуни.

Name

Ре проблематицни

12.06.2023 17:50

Ниси ти изасао из свог села никад, јбг морас се мало цивилизирати

Name

Ветеран

12.06.2023 13:27

Покушај злоупотребе жртава у дневно популистичке сврхе. Велика срамота онога који је започео све ово бахато и безобзирно.Позориште није мјесто за препуцавања страначких љигаваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2023 20:49

Браво за коментар.

Name

Боле

12.06.2023 13:29

Не смета нам Милановиц када у Дервенти дијели одликовања ратним злоцинцима, али нам смета позористе, њихово име и град из ког долазе. Подрска култури и насим, позорисним, радницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

12.06.2023 13:34

Зато и јест све укриво у овој ,,дрзави"кад се политика петља у све. А онај ко је покренуо збрку око гостивања на фестивалу,разумије се у културу ко Мара у кривни.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма,

12.06.2023 13:43

Нико од њих те неће ни звати, ко је то од вас радио у федералном позоришту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.06.2023 11:31

Хиљаде људи сваки дан одлази у федерацију на посао, то не смета а смета пар глумаца из федерације сто су досли код нас ….па Јел реално да смо послали тако ограницени…пуна подрска глумцима

Name

Идеално

12.06.2023 13:52

А што се јасно и гласно не каже од кога сте испрашени... Па јасно од Ртрса и то тако одурно да је застрашујуће било гледати ону спикерку којим гласом и тоном то све демонстрира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

н

12.06.2023 15:13

Шта ће, јадна - она само чита вијести

Name

није него

12.06.2023 13:57

Само се ви делите,тако ћемо се лакше пребројати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старчевица

12.06.2023 14:17

Браво људи, недајте се. умјетност је једно а политика друго, сарађујте , радите и будите свијетла тачка овог несретног друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

12.06.2023 14:19

Цеститке на храбрости и заузетом ставу. Нисте подлегли националистицким притисцима и то нормалан народ цијени. Камо среце да сви имамо петљу попут вас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2023 14:25

Угледајте се мало на глумце из Сарајева који би прије извршили колективни харакири него себи дозволили да им ратно Бањалучко позориште буде гост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки Ре

12.06.2023 19:01

Глупсоне,па РСа никад није имала Ратно позориште,ми смо далеко километрима од позоришта,а тек сад после рата,кад се у Бањалуку слило са свих брда и планина који нису крочила у животу у позориште,па ни сами рођенибањалучани.

Name

гиги

12.06.2023 14:29

То је само засметало Горици јер је примитивна, неваспитана и неодгојена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуна подршка

12.06.2023 14:30

Пуна и чак бјанко подршка глумцима и њиховом раду. Препорука да тјерају караван а пси и дјукеле нека кевћу и лају, друго и не знају убоги. Назови политичарима и њиховим сателитима би било боље да раде на подизању стандарда људи, помирењу са комшијама и градјењу суживота. За то су бирани и солидно плаћени. А многи и знатно солидније се уградили и уградјују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

12.06.2023 14:34

Превише се браните. Зоран Милановић је био у Бакинцима па може и ратни театар из Сарајева да гостује у Бања Луци. Ми као добри домаћини тако да их и угостимо - добро. Мени смета спонзор али ту је најмање ваша кривица. Таква нам је земља да је једини спонзор фирма која се бави играма на срећу. Нема више ; Инцела,Јелшинграда,Чајавеца, Ливнице, Космоса,Витаминке, Босанке, Босне, Блика, Врбаса, Униса, Метала, Житопродукта, Мљекаре ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

12.06.2023 14:43

Мој Пикси то је стока они неке називају потурице а они у коалицији са бошњачким странкама то је ок а ови други се немогу ни поздравити.СНСД ЈЕ РАК- КАРЦИНОМ КОЈИ ЈЕ НАПАО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ КОЈИ ЈЕ МЕТАСТАЗИРАО НА СВЕ ОРГАНЕ А ТО ЈЕ КУЛТУРА, СПОРТ ПОЉОПРИВРЕДА, ИНДУСТРИЈА ИТД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАМЈЕНА ТЕЗА

12.06.2023 14:46

Заменили сте тезе драги глумци, ваша тема на Пресу је промашена! Нико у РС, и не реагује зато што долазе и играју глумци из Федерације, Споран је назив тог ансамбла,и чему служи и која му је намјена била у рату, а и после рата, а то је пропаганда а не професија. Ми смо живели у Сарајеву, тако да добро знамо да све користе, па чак и позориште, да сатанизују Србе, а они као наводне жртве! Није случајан назив, такав какав јесте, тако да сад не паметује, јер да сте размишљали и цијенили себе и свој народ, и жртве убијених Срба у Сарајеву неби Вам они били учесници! Било је доста других позоришта из Федерације да позовете, која се баве професијом а не пропагандом!?!? Паметном доста.... П. С Није клела мајка сина што се коцкао него што се вади! И да знате још пун је муке и туђе несреће, уништених младих живота... тај новац од коцкарница који узимате, па уживајте у томе док гледате представе које су спонзорисане тим новцем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србуј и

12.06.2023 17:56

Дрзи се сатора

Name

Бабангида

12.06.2023 20:45

Управо супротно, гостовање Сарајевског ратног позоришта требало је показати да смо као људи превазишли ратнохушкачко шупљирање, али захваљујући људима попут тебе очигледно да нисмо у томе успјели. Браво, треба изгледа још 30 год. да прође.

Name

РЕ Замјена теза

14.06.2023 11:15

Богами 8000 у Сребреници нису наводне жртве, већ су под земљом

Name

Примитивизам

12.06.2023 15:03

И примитивна политика у БиХ, примитивни, полуобразовани припадници власти, полтронски поданицки медију. Не видим ја нигдје на терену ту борбу за Републику Српску, само у медијима се појединци истицу, а у стварности је свугдје лицни интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

танго

12.06.2023 15:07

Шта очекивати од људи којима је највећи ниво културе пјеваљка испод шатора и кило печења па онако размазани од уха до уха додју да се бусају у српство. Нажалост и борачка већинаје спала и остала поклоник оне шаторске неможе нам нико ништа и њеног главног изводјача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обрисани

12.06.2023 15:22

Како вам није сметало да онај са дуплом главом (Јокиц) ,онако хускацки води програм митинга секте у Б.Луци.Сви сте ви огрезли у политици само је питање ко за кога ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРКИ

12.06.2023 16:52

Изврцете тезе Ријец је о томе да је скинута застава РС на пар сати Да не увриједите колеге из федерације Нека долази ко год хоце , нека наступа ко год хоце Ста је било са заставом на пар сати Врати Пикси камере и докази да није била скинута

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ее

12.06.2023 17:09

Срам и стид да вас буде! Њихови глумци у Сарајеву би прије извршили колективни харакири него што би угостили српско ратно позориште!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

12.06.2023 18:16

Браво Пикси,тако реагују нормални људи,а господа која зиви у деведесетим годинама то своје могу окацити мацку о реп,доста је било подметања од којекаквих удрузења,која постоје само да би се ухљебили и примали дебеле плате,за разлику од бораца са првих линија који једва састављају крај са крајем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

13.06.2023 03:34

Ма немој ми реци. Скинули заставу Српске да се не увриједе гости а они нису могли промијенити назив него потенцирају да су ратни. Увијек се код нас надју овакви паметњајовици да се увлаче и стиде свога. Лажете и за заставу јер сте је скинули на пар сати љиге једне.

Name

РЕАЛНО

12.06.2023 19:26

Немамо се ста бунити нити негодовати докле год узимамо мрске кредите и зивимо од тудјег новца, кад будемо знали створити нову вредност и новац имати це мо право гласа. Сами смо себи криви и ко нас ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре е то је проблем

12.06.2023 20:24

Само ви слушајте Горицу и не излазите испод шатора умазани од печења, то је за такве као ви највећи културни догађај у животу. Још кад вам Горицин тајо запјева - срећи нигдје краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нејасно

12.06.2023 22:00

Какве везе има Горица и СНСД са ратно- хушкачким,србомрзачким театром? Зар је ово питање политичких странака? Зар ратно позориште из Сарајева ,с ужасним порукама у ратно доба и задржаним именом треба било чију подршку.Зар су овакви коментари због потеза РТРС а? Срамите се јер игноришете патњу и животе Срба мучених,убијених и протјераних из Сарајева.Да ли је то позориште стало у одбрану невиних суграђана .Не није ,ратно позотиште их је сатанизовало и,пидстицало злочине, није се након рата оградило од свог политичког дјеловања. И сада неко тврди да је то умјетничка слобода. Не ,није то је фашизам и није потребна интерпункција да би нам то било јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре нејасно

13.06.2023 00:18

Јасно је једино да си ти далабу

Name

Ти си будала

13.06.2023 02:03

Назив је такав јер је НАСТАЛО У РАТУ, кога је на насим просторим позористе икад нахускало и на ста. Плус јел ти заиста мислис да је под кисом граната икоме стало до позориста?? Па ја лицно сам 2 км носио канистере са водом сваки дан, ето да поцнемо од тога....па заборавио сам да позористе игдје на свијету икако постоји. Не оптузујем, не браним, имају институције које су ваљда задузене за то наводим само апсолутну истину, ко сматра да лазем ја га позивам на кафу, ја и он па нек изнесе аргументе да сам ја слагао било ста....

Name

Корлеоне

12.06.2023 22:11

Срам да вас буде да скинете своју заставу због људи који јавно казу да су Срби фасисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.06.2023 22:17

Срам и стид да вас буде, да ли неко у сну може да замисли да би српско ратно позориште могло гостовати у Сарајеву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

13.06.2023 08:10

Магаре како милановиц дјели кољацима одликовања у Дервенти?

Name

Ре за Ре Милан

13.06.2023 15:51

Па што ниси пријавио полицији да ухапсе те кољаче у Дервенти ако си знао да су били међу присутним!?

Name

Милан за Ре Милан

13.06.2023 16:54

Срам те било што правдаш такве испаде!

Name

Ре Милан

14.06.2023 08:48

Смраду један,полиција му је дала заститу.

Name

Ратко

13.06.2023 00:02

СНСД разара овај народ. Горици не смета Милановиц који одликује ХВО по Дервенти уз благослов њеног таје али смета култура и умјетност јер њима је култура ревање испод сатора. Пикси подрска, ратни друзе немас се ста правдати онима који су сверцали Ронхилл и нису дана били у рову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

13.06.2023 11:59

Смета националкстицкој структури власти јер на тај нацин опстају на власти.Бих иако је једна земља и једна дрзава али подјеле које се праве сви ови година су горе од рата назалост ово све дозвољава медјународна заједница сад и еу њима одговара хаос у Бих јер Је ово оаза за прање пара и масовну пљацку дрзавни ресурса не дрзи Америка Милорада Додика на власти оволико дуго дјаба да немају свој интрес и корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛОБОДА

13.06.2023 13:04

СВАК ЧАСТ ТАКО ЈЕ БРАВО ПИКСИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

14.06.2023 02:08

Ко нас је клео није дангубио! Чиме смо ово заслужили?

ОДГОВОРИТЕ