У прекиду саобраћај на путу Прњавор - Србац

- Обилне падавине узроковале су појаву бујица због чега је у прекиду саобраћај на регионалном путу Прњавор-Србац у мјесту Доња Илова, док у Дренови има наноса пијеска и стијења на коловоз, па се вози једном траком, речено је Срни из Републичке управе цивилне заштите.

Република Српска 12.06.2023 | 12:37
У прекиду саобраћај на путу Прњавор - Србац

Једном траком саобраћај се одвија и на правцу Бањалука-Прњавор због изливања потока на коловоз у мјесту Ратковац, док је више објеката поплављено и заплављено у насељима Ратковац, Баре, Бабановци и Омладинско насеље. Екипе су на терену и врше испумпавање воде из објеката.

Обилне падавине које су јуче захватиле већи дио општине Лопаре проузроковале су изливање неколико бујичних потока и Лабуђанске ријеке, који су направили штету на локалним путевима, пољопривредним усјевима, а поплављен је и један стамбени објекат у Тобуту.

Највише штете направљено је на подручју Лабуцке, Тобута, Прибоја, Липовица, Вукосаваца, док се ријека Јања на неколико мјеста излила из корита и поплавила околне њиве.

У мјесту Доње Заблеће у општини Рибник у суботу вече, 10. јуна, догодио се већи одрон, тако да је у прекиду саобраћај на регионалном путу Заблеће-Вучја планина, а екипе "Мркоњић путева" су на терену и раде санацију клизишта.

У мјесним заједницама Ружевићи и Горњи Ранковићи у општини Теслић дошло је до изливања бујичних потока који су оштетили путну инфраструктуру, а у неколико објеката ушла је вода.

Из Републичке управе цивилне заштите речено је да је формирана комисија која врши процјену штете.

На подручју општине Станари оштећена је макадамска инфраструктура усљед обилних падавина, док је у мјесној заједници Горња Остружња двориште једне стамбене јединице заплављено, јер одводни канал није могао примити воду.

У Друговићима на подручју Лакташа јуче од 23.00 до 1.30 часова био је затворен путни правац Клашнице-Прњавор /стари пут/ због бујичних вода.

У селу Довићи у Чардачанима излила се ријечица Турјаница и поплавила пољопривредна земљишта, а водостај и даље расте тако да се не искључује могућност заплављивања и објеката, наводе из Управе цивилне заштите.

На пољопривредном земљишту на подручју Модриче настала је штета због задржавања оборинских вода, док је у суботу, 10. јуна, усљед обилнијих падавина ангажована ватрогасна јединица на испумпавању воде у улицама Солунских добровољаца и Ђуре Јакшића.

На подручју Бијељине у посљедња 24 часа пала су 8,3 литра по метру квадратном, а с обзиром на падавине које се очекују и наредних дана цивилна заштита наставиће да обилази потенцијално угрожена подручја и по потреби предузимаће и друге мјере из Плана заштите и спасавања од поплава.

Опасности од изливања вода из корита нема у градовима Дервента и Зворник, те у општинама Братунац, Власеница, Милићи, Осмаци, Шековићи, Брод, Шамац, Вукосавље, Пелагићево, Доњи Жабар, Соколац, Сребреница и Петрово.

Из Цивилне заштите напомињу да до 10.00 часова нису добили извјештај из Добоја, те да ће бити достављен накнадно. 

(Срна) Фото: Агенције/Архива

Коментари / 0

Оставите коментар