Четрдесет дана од трагедије у ОШ "Владислав Рибникар"

У ОШ "Владислав Рибникар" данас се обележава четрдесет дана од велике трагедије када је ученик те школе убио девет ученика и једног радника обезбеђења.  

Србија 11.06.2023 | 10:45
Четрдесет дана од трагедије у ОШ "Владислав Рибникар"

Основна школа Владислав Рибникар на Врачару биће отворена од 10 до 18 часова за све грађане који желе да положе цвеће у знак сећања на страдале. 

Влада Србије је након трагедије у школи "Владислав Рибникар“ основала и Савет за спречавање вршњачког насиља, који ће у наредном периоду рад усмерити ка још ефикаснијој превенцији, едукацији и спречавању вршњачког насиља, саопштило је раније Министарство за бригу о породици и демографију.

В.д. министра просвете у Влади Србије и министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић рекао је раније да је већ 95 одсто школског наставно-научног програма завршено, као и да је због тога донета одлука Владе да школска година буде завршена 6. јуна јер и сам закон предвиђа одступање од 5 процената.

Милићевић је додао и да је након доношења одлуке Владе Србије прослеђено упутство свим основним и средњим школама како наставници треба да се понашају када је реч о закључивању оцена до 20. јуна.

Он је додао да је одлука Владе да се започне реконструкција школе, да један део буде меморијални центар и у зависности од тога колико буде трајала реконструкција тражиће се модалитети како ученици могу на адекватан начин да наставе школовање.

Када је реч о смени директорке ОШ Владислав Рибникар, Милићевић је истакао да је обављен инспекцијски надзор и да је сачињено седам примедби.

"Сада је на директорки школе да одговори на примедбе које су упућене, а након тога ће бити донета одлука, а ту одлуку доноси министар просвете“, рекао је Милићевић.

Савет родитеља раније је тражио да се реконструише догађај родитељима, као и да се објасни како тече истрага, али и да им се стручно објасни шта ће бити са дечаком и у ком статусу су његови родитељи. 

Један од захтева је и да тим психолога и психијатара редовно ради са децом ВИИ-2 без учешћа школског педагога и психолога ради обезбеђивања непристрасности, као и да се пружи комплетна подршка наставном кадру. 

Председник Савета родитеља Игор Ђорђевић, рекао је раније да су разговори са Владом Србије били добри и да је део захтева испуњен, док се на поједним захтевима ради. 

У уторак ће бити обележено четрдесет дана од друге велике трагедије која је погодила Србију.

У уторак ће грађани током целог дана моћи да одају пошту жртвама у селу Дубона код Младеновца, на месту страдања.

У уторак у 09.30 у Малом Орашју биће служен парастос на месту страдања.

(Тањуг) Фото: СТ/Н. ПАНЧИЋ

 

Коментари / 0

Оставите коментар