ХР под најездом комараца, угрожено здравље грађана

Источни део Хрватске је под најездом комараца, а најгора ситуација је у Осјечко-барањској и Вуковарско-сремској жупанији, док се у августу очекује појава "тиграстог" комарца који изазива болест Западног Нила код људи и животиња.

Регион 10.06.2023 | 20:33
ХР под најездом комараца, угрожено здравље грађана

Градоначелник Вуковара Иван Пенава саопштио је данас да је потребно проглашење елементарне непогоде са жупанијског нивоа, јер људи не могу нормално да се крећу, угрожени су здравље, привреда и сви други елементи нормалног живота.

Он је додао да климатски услови често не дозвољавају третирање и извођење поступака сузбијања комараца на подручју града, наводећи да то људима не значи пуно "када се бележи сто убода у 15 минута". 

Проблем је настао због кише која је последњих седмица подигла водостаје река, што је допринело размножавању комараца, пише Индеx.хр.

Из Хрватског завода за јавно здравство саопштили су да су, према Закону о заштити становништва од заразних болести, жупаније, општине и градови обавезни да обезбеде спровођење мера дезинсекције.

Директор Ветеринарске станице Вуковар Томислав Шота саопштио је да се у августу очекује појава тиграстог комарца, који изазива болест Западног Нила код људи и животиња, што може довести до врло тешких последица, наводи хрватски портал.

(Тањуг) Фото: Илустрација/Хеалтхлине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Црни Груја

10.06.2023 21:25

То су им сигурно Срби послали комарце. Сад ће опет тужба Хагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Црни Грујо

11.06.2023 07:42

Не радуј се сарказмом исто ће се десити и са Бијељином и Бања Луком и свим градовима уз ријеке комарци врију!!Киша непрестано пада нема ефекта запрашивање јер треба минимум 3 дана сунца да би их се сузбило послије третмана!!Само полако иста ће нас мука задесити!!

Name

Предатор

10.06.2023 21:35

Чудо да нису окривили Србе и за ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

11.06.2023 08:35

Занимљиво, нисам видио да неко у медијима писе или прица о проблемима са комарцима код нас, вец готово два мјесеца имамо природну катастрофу, никад висе комараца, бар у Крајини, а и код нас је по закону обавезна дезинсекција, прије 10-15 година је постојала и у пракси, сад је велики ризик одвести дјецу у парк или игралисте, нароцито поподне и предвеце..могуце да је и то јос један нацин десоцијализације дјеце и народа, запоцет одавно, а радикализован корона пландемијом, укидањем излета дјеце, сколе у природи, елиминисањем спорта и извидјаства у сколама, насиљем путем електронског дневника над дјецијим емоцијама и односу са породицом...ко зна...ниста висе није рационално и нормално, па тако ни дезинсекција висе није тема цак ни новинара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

11.06.2023 09:11

Читава посавина је под најездом комараца али ето наша власт се не брине за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МрДр

11.06.2023 09:19

ЉУДИ су криви!! Уништавају ресурсе и друге инсекте и прице које се хране са комарцима па сад кмечање

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

11.06.2023 10:33

Зашто не пишете да је и сјевернозападни дио Босне такође под најездом комараца?

ОДГОВОРИТЕ