Базен за хлађење у Запорожју је у опасности

Базен за хлађење у нуклеарној електрани Запорожје је у опасности од урушавања због уништења бране Каховка и исушивања њеног резервоара, саопштила је француска организација за нуклеарну сигурност.

Свијет 09.06.2023 | 09:04
Базен за хлађење у Запорожју је у опасности

Без резервоара на другој страни који би то онемогућио, унутрашњи притисак воде у базену за хлађење могао би пробити насип око њега, наводи се у извјештају Института за заштиту од зрачења и нуклеарну сигурност (ИРСН) са сједиштем у Паризу.

Губитак базена не би нужно био катастрофалан јер би се могли довести други извори воде, као што су камиони за пумпање, како би се спријечило отапање нуклеарног горива у електрани, али би губитак базена за хлађење драматично повећао забринутост за сигурност у електрани.

Званичници украјинске корпорације за нуклеарну енергију, Енергоатом, рекли су да би свако урушавање насипа око језера за хлађење било дјелимично чак и у најгорем случају и да ће и даље бити довољно воде да се језгра реактора и истрошено гориво одржавају хладним. Међутим, упозорио је на опасности од саботаже руских снага које контролишу фабрику.

Од урушавања бране Каховка у уторак, њен резервоар се слијева у ријеку Дњепар и Црно море даље. Ускоро ће пасти испод нивоа који се користи за пумпање воде у низ базена који се користе за хлађење реактора језгра и истрошено гориво на локацији и много већи базен за хлађење који се користи као резерва воде.

"Долазимо до ове мртве зоне, која износи 12.70 метара, након чега неће бити уноса воде ни за базене за хлађење у станици Запорожје", рекао је Ихор Сирота, челник Укрхидроенерго, украјинске хидроенергетске корпорације.

Извјештај ИРСН-а сугерише да би интегритет насипа око језера могао бити у опасности од урушавања чак и без руске саботаже.

"Пад нивоа воде у Дњепру могао би довести до цурења из базена, или чак до урушавања околног насипа, због притиска воде која се налази у сливу", наводи се. Додаје се да је Енергоатом извршио стрес тестове након нуклеарне катастрофе у Фукушими након цунамија 2011. године, преноси "Клиx". Тим тестовима, како се наводи, процјењује се да насип може "издржати ниво Дњепра од 10 метара у близини електране".

Карине Хервиоу, замјеница генералног директора ИРСН-а за нуклеарну сигурност, рекла је да су, будући да је свих шест реактора у електрани Запорожје затворено прије неколико мјесеци као резултат борби у том подручју, потребе електране за хлађење су ограничене.

"Ако је насип уништен као резултат притиска воде, постоје и други начини за надопуну језерца за прскање, попут камиона пумпи који довозе воду из Дњепра или другог воденог базена који се налази у близини", рекао је Хервиоу за "ТхеГуардиан".

(Агенције) Фото: 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Фирчи

09.06.2023 09:30

Лудило. Коме је било у интересу да оштети брану кад обје стране имају штету? Једни друге оптужују и предвиђају катастрофалне посљедице. Чему све ово води? Цијела планета је немирна, ратови, пожари, поплаве, земљотреси, цунами итд, итд. Да ли је у питању та некаква златна милијарда по замисли богатих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

09.06.2023 09:40

Чека се источни вјетар !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једно је сигурно

09.06.2023 09:49

"Падају" банкр на "Западу". Узалуд им све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

09.06.2023 14:31

Ако пропадну на зап,што мислиш докле ће те ви и такви догурати🇩🇪🇨🇮🇩🇰🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🦖🦕.

Name

Татар

09.06.2023 10:11

Дај дигните све у ваздуха и ресите проблем једном заувек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

09.06.2023 11:40

И ко поруси брану? И ко развали Северни ток? И ко ни не спомиње преговоре? И ко наркоману даје сут, да се понаса ирацјонално? И ко од Европе зели направити мрацну рупетину? Лепо ви нама јавите, кад це Европа бити унистена, да се поздравимо са близњим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

09.06.2023 15:27

Контра офанзива одгодјена до даљнег, одужи се овај рад, а планиран да буде пар дана само🤔

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

09.06.2023 23:08

Тек стиже катастрофа.умјесто ужичког играће моравац коло.