Незаконита куповина жичаре од 17 милиона КМ

– Шестосједна жичара на Јахорини у коју је Олимпијски центар (ОЦ) прије двије године уложио 17 милиона КМ изграђена је незаконито, кршећи Закон о јавним набавкама БиХ. У Надзорном одбору ОЦ кажу да рјешење виде у рушењу жичаре.

Босна и Херцеговина 08.06.2023 | 21:07
Незаконита куповина жичаре од 17 милиона КМ

Суд Босне и Херцеговине одбио је тужбу Олимпијског центра (ОЦ) Јахорина против рјешења Канцеларије за разматрање жалби БиХ (КРЖ БИХ) којим су поништени њихов тендер и одлука о избору најповољнијег понуђача за набавку 17 милиона вриједне шестосједне жичаре. У томе не би било ништа спорно да поменута жичара не постоји већ готово двије године.

Појашњења ради, предузеће „ТНТ“ из Бањалуке се, а на шта је ЦАПИТАЛ раније упозоравао, још 2021. године жалило на Закључак ОЦ Јахорина у поступку набавке шестосједне исклопиве жичаре на локацији „Рајска долина“, али упркос томе ОЦ Јахорина је провео поступак набавке и дао уговор италијанском предузећу „Леитнер“, те тиме прекршио Закон о јавним набавкама и није испоштовао суспензивно дејство жалбе.

КРЖ БиХ је након жалбе ТНТ-а поништио Обавјештење о додјели уговора, Одлуку о избору најповољнијег понуђача, као и тендерску документацију за поменуту набавку, због чега је Јахорина изјавила тужбу на овакво рјешење КРЖ-а.

Суд БиХ сада одбија поменуту тужбу Олимпијског центра Јахорина, али се поставља питање смисла свега обзиром да гондола на локацији „Рајска долина“ постоји већ готово двије године.

Суд БиХ је закључио да је Олимпијски центар био дужан обуставити поступак набавке до доношења коначне одлуке КРЖ-а, а не спровести га до краја и донијети Одлуку о избору.

„По схватању овог управног вијећа оваквим поступањем уговорног органа се ствара несигурна пракса у поступцима јавних набавки“, истакнуто је у Рјешењу Суда БиХ.

Вијеће је напоменуло да је у складу са Законом о јавним набавкама, уговорни орган дужна поступати транспарентно, да се у поступку јавне набавке према понуђачима понаша једнако и недискриминишуће, на начин  да осигура правичну и активну конкуренцију.

Траљић: Жалба има суспензивно дејство

Срђан Траљић из организације Транспаренцy интернатионал казао је да се у оваквим случајевима Закон о јавним набавкама мора децидно поштовати.

„Жалба има суспензивно дејство и када неко изјави жалбу поступак се мора обуставити док се не одлучи о жалби и уколико је уговорни орган заобишао ово правило ради се о тешком кршењу Закона о јавним набавкама“, казао је Траљић.

Елек позвао уредника ЦАПИТАЛА да сруши жичару

На питање новинарке портала ЦАПИТАЛ шта ће се десити сада када је Суд БиХ одбио тужбу Олимпијског центра, с обзиром на то да шестосједна жичара постоји већ готово двије године, предсједник Надзорног одбора ОЦ „Јахорина“ Недељко Елек је рекао да позива главног и одговорног уредника портала ЦАПИТАЛ Синишу Вукелића да сруши жичару.

„Позваћемо господина Вукелића да сруши жичару“, нагласио је Елек.

На питање новинара какве везе Вукелић има с тим Елек је поновио: „Па ето ја бих волио да дође он да руши пошто је плаћен довољно од ових страних невладиних организација и има довољно новца па неко дође да сруши“.

Уредник ЦАПИТАЛ–а поручио је господину Елеку да за кршење закона не треба да криви медије и новинаре, већ да врши своју дужност коју има као предсједник Надзорног одбора.

„Напад и вршење притиска на новинаре је класично скретање пажње са 17 милиона КМ вриједног тендера који је оборен на суду. Пустите новинаре да раде свој посао господине Елек и кажите нам ко ће одговарати за овај промашај, то јавност интересује“, рекао је Вукелић.

(Цапитал) Фото: ОЦ Јахорина

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Борац

08.06.2023 21:15

Колико ли се он уградио у ту зицару?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2023 23:22

Граде скијалишта а нема снијега ни у Алпама. А сада и аqва парк у Вишеграду. Који ће бити у функцији мјесец дана годишње. Али није циљ да то послује него да се узима лова на тендерима.

Name

Радници ОЦ Јахорина

08.06.2023 22:11

Годинама гледамо крађе које су до сада прешле 50 милиона марака у приватне џепове Елека, Љевњајића, Петровића и тврдимо да је Јахорина/Игришта/Андрићград највећа крађа у историји постојања Републике Српске. Надамо се да ће истражни органи БиХ напокон почети радити свој посао !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бахати криминалци

09.06.2023 14:29

Овдје на Палама, осим 5-6 биједних дупелизаца, нико очима не може гледати овог Левнајица,Елека и потрчка-Мирка Петровица који је извршилац свих криминалних радова. Треба им дати сав буџет РС јер им је ово мало за њихове мегаломанске Мајбахе,Порше,Мерцедесе,"хостесе", маскиране рођенданске балове у Олимп бару и све остала бахаћења.

Name

Соко

08.06.2023 22:26

Е мој Елеку био си и остао слино из Радаве, тацније Краставац

ОДГОВОРИТЕ
Name

лукавица

08.06.2023 22:58

Само срушити.Свакако обични народ нема никакве користи од жичаре и Јахорине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

09.06.2023 10:19

Сад је комотно можете срушити.Онај ко је требао узети паре узео је.

Name

Ветеран

09.06.2023 08:21

То нас је и довело до стања у коме јесмо.Са једне стране криминал,корупција,а са друге људи који тразе правду,али немају нацина да до ње и додју па ударају на стету свих нас. Паметни људи не бацају тек тако 17 милиона КМ у воду.Толики милиони улозени па да се руси,јер је прекрсено правило о јавним набавкама.Нека пред законом одговара онај ко је прекрсио то правило ,а не русити као сто умно поремецене особе предлазу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

09.06.2023 10:06

Чуј то незаконито,а шта је у тој држави по закону?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елеку

09.06.2023 10:09

Висе ти имас новца од силних тендера у пљацки које радите заједно са власцу и висе си се уградио у зицару него сто Вукелиц добија новаца од како ви казете страних донација ,па русите заједно са владом јер је то вас заједницки подухват

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Краљевић

09.06.2023 10:14

Сва предузећа која су била у власништву Недељка Елека, пропала, рачуни блокирани. То му је била препорука за именовање за предсједника Надзорног одбора ОЦ Јахорина. Надуване цијене радова на Јахорини, без проблема пролазе на Надзорном одбору. Сваке године, нова задужења од десетине и стотине милиона КМ. Улагање око 40 милиона КМ у Игриште, са н/в од 1400 метара, мегаломански Аква парк у Вишеграду. Приватни инвеститор не би уложио средства у те пројекте. Тако и лисица чува кокошињац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вртеска

09.06.2023 11:40

Без русења и новог тендерисања нема ни " лицног" профита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

09.06.2023 14:15

Краставац је видио да лоповлук пролази на свим нивоима, а ту су само Бурло и Тегелтија и Љевнаић испред њега. Јадан је народ кога предводе Бурле, Папци, Бисерке и Поткивачи. Бирамо најгоре муфљузе да владају, а они воде народ у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подграб

09.06.2023 15:23

додјите у Подграб да видите ђе су и у шта су Љевњаја и Елекчић уградили милионе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wи-Фи

09.06.2023 17:45

Радници који су радили на шталама гдје ова господа држе коње кажу да су увели и Wи-Фи да могу коњима пуштати музику.