Влади "гори под ногама": Спас траже од домаћих тајкуна

Нема сумње, Влада РС се довела у ситуацију да јој „гори под ногама“, због чега не пита за цијену нових задужења. Ентитетска власт неће признати да финансијски стоји лоше, мада је јасно да нису на вријеме прикупили, мада су имали више него довољно времена, довољну количину пара да би платили рату по основу обвезница продатих на Бечкој берзи.

Република Српска 07.06.2023 | 19:56
Влади "гори под ногама": Спас траже од домаћих тајкуна

Власт у Републици Српској је прије неколико дана објавила да на Бањалучкој берзи продаје обвезнице у укупном износу од 210 милиона конвертибилних марака, што значи да у претходном периоду нису успјели да обезбједе новац како би исплатили рату од 200 милиона евра за обвезнице продане на Бечкој берзи прије пет година. Република Српска се тако изнова задужује да би вратила стари дуг и то по енормно високој каматној стопи, од чак 6,2 посто на годишњем нивоу, па ће на камате, по основу овог задужења, отићи цијелих 51 милион марака.

ЗАДУЖЕЊЕ ЗА ОДГОДУ КРАХА

Премијер РС Радован Вишковић тврди да је то најнижа каматна стопа коју је влада у овом моменту могла да постигне на финансијском тржишту. На питање зашто је та каматна стопа значајно већа него у Федерацији БиХ, гдје износи 3,8 посто, Вишковић је дао је одговор, којим је демонстрирао ноторно незнање о финансијском пословању и финансијском тржишту, што је поражавајуће за особу која је на челу једне ентитетске владе.

„Има један прости разлог, Федерација је била мало паметнија у претходном периоду и није дозволила да све банке буду приватизоване, направила је и оставила своју Развојну банку која диктира каматне стопе у другом ентитету“, рекао је Вишковић на скупштинској сједници и изговорио неистину.

Економиста Зоран Павловић рекао је за Журнал да висина камате нема везе са банкама, чак ни када су оне у власништву ентитета, већ се камата на берзи се одређује на бази понуде и потражње.

„Да је у претходним пласманима трезорских записа и обвезница Републике Српске била нижа камата, она би била нижа и за ових 210 милиона. Али, пошто је претходно дефинисана виша камата, у овом моменту привући слободна новчана средства можете само са већом каматом. То зна свако ко се бави банкарством. Пошто РС у врло краком року, који истиче 28. јуна, мора обезбиједити 210 милиона марака да би сервисирала своје обавезе са Бечке берзе, камата је подигнута изнад комерцијалног нивоа да би се привукли инвеститори“, појаснио је Павловић.

Нема сумње, Влада РС се довела у ситуацију да јој „гори под ногама“, због чега не пита за цијену нових задужења. Ентитетска власт неће признати да финансијски стоји лоше, мада је то јасно као дан, као и да нису на вријеме прикупили, мада су имали више него довољно времена, довољну количину пара да би платили рату по основу обвезница продатих на Бечкој берзи.

У децембру прошле године Мађарска је РС одобрила кредит од 110 милиона евра, који су највећим дијело усмјерили у јавну потрошњу, јер је буџет све теже закрпити. Да су били паметни, како то воли рећи премијер Вишковић, новац од мађарског кредита сачували би за измирење обавеза са бечке берзе. Међутим, нису, све те паре су потрошене.

Према изворима Журнала из Владе РС, Вишковић је био емисар Милорада Додика у Кини, покушавајући да извиди да ли су кинески инвеститори заинтересовани за куповину ентитеских обвезница у износу од 165 милиона евра. Кинези, наводи наш извор, нису уопште жељели да се баве тиме, јер та цифра за њих није ни кап у мору финансијских трансакција које има та земља. Осим тога, они су веома спори у процедурама, које би у овом случају трајале мјесецима, за шта Влада РС није имала времена. Притјерани уза зид, прибјегли су у овом тренутку једином могућем рјешењу - да пласирају обвезнице на домаћем финансијском тржишту.

Исти извор наводи да је власт већ са потенцијалним купцима из иностранства склопила договор о куповини обвезница на Бањалучкој берзи путем њихових овлаштених агената. Врло вјероватно ће се појавити различити финансијери, међу њима и они са парама које су повезане са домаћим тајкунима.

„Све ће бити урађено по систему - неко из власти назове и каже: Купи обвезнице, то је твоја обавеза и не размишљај више о томе“, наводи извор Журнала.

НАКНАДНА ПАМЕТ ПРЕМИЈЕРА

Вишковићева прича о томе да би све било другачије да РС има банку у свом власништву је тек лош алиби за катастрофално финансијско стање у којем годинама тавори овај бх. ентитет. За почетак, РС је имала банку, чији је била скоро стопостотни власник, Банку Српске, која је пропала.

„Премијер Вишковић би требало да се сјети како је и зашто пропала Банка Српске, која је настала на темељима Балкан Инвестмент Банке (БиБ). Да је та банка имала право и пословно руководство и да је пословала по принципима корпоративног управљања, Банка Српске би и даље постојала“, каже економиста Зоран Павловић.

Са пропашћу Банке Српске пропало је, не само много новца, већ и комплетна инфраструктура банке.

„Основати нову банку и поставити је од почетка је врло сложен процес и требаће много времена и пара за ту операцију. Није спорно да се може направити пословна банка која ће бити ентитетска, али то тражи доста новаца, висококвалитетне људе, менаџемент и тешко се у цијелом том процесу може ослонити на Инвестиционо-развојну банку РС (ИРБ), у којој практично више нема великих средстава потребних за почетно пословање нове банке“, оцијенио је Павловић.

Банка Српске настала је након што је Влада РС 2013. године преузела пропалу Балкан Инвестмент Банку, у власништву литванске УКИО групације и докапитализовала је са 30 милиона КМ. Након само четири године банка је гурнута у стечај. Вишковић је открио да ентитетска влада сада разматра могућност да од надлежног суда затражи убрзавање процедуре како би се окончао стечај Банке Српске. Након тога, рекао је, кренуло би се у оснивање нове банке у власништву РС, која би се удружила са ИРБ РС. Оно што је Вишковић „заборавио“ да каже јесте да је ИРБ годинама новац пласирала пробраним фирмама, чији су власници блиски људима из врха власти Републике Српске, без икаквог обезбјеђења, који те паре никада нису вратили. Из ИРБ РС тако су неповратно отишле стотине милиона марака, који никада неће бити враћени.

Никада се ниједно тужилаштво није позабавило криминалним радњама почињеним путем БиБ и, касније “Банке Српске”, за чију пропаст би неко морао да одговара. Када је у питању ИРБ РС, покренут је само један поступак, онај  против бившег премијера РС Александра Џомбића, и то у случају одобравања кредита зворничкој „Енерголинији“ у износу од 12,4 милиона КМ.

(Журнал.инфо) Фото: Срна

Коментари / 64

Оставите коментар
Name

ре

07.06.2023 20:07

Нека дају оставке све имају што су пожељели да имају , да више не стварају проблеме народу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико као он.

07.06.2023 20:20

Е кад се јави овај го.ре,не треба већа помоћ Српској?

Name

Драган

07.06.2023 20:42

Нико као он, ре зна све прави се најобразованији свима налази греске у правопису,све зна стасе десава у цитавој БИХ па и даље. Ста реци ане заплакати.

Name

ц

07.06.2023 21:14

Пуштизте друге паметне да спасе што се спасити може.

Name

д

07.06.2023 21:31

Па шта вам је са лажљивицом Зором, она је рекла да има паре али да нису на рачуну, доклен народ да вјерује појединим преварантима и мутикашама.

Name

Ре

07.06.2023 21:45

Будала зна да камате диктира потражња. Ко це купити обвезнице да рескира за ниску каматну стопу и ова камата је огроман ризик за купца. Видјецемо дал' це успјети продати или ици та камата на 9 % и висе

Name

Ре

07.06.2023 21:52

Никада ни неце моци без задуживања кад је власт формирала непотребне институције које везе немају са потребама а све се то дебело плаца од Хеликоптера, министарстава, дирекција и разних установа које никакве везе немају са законом и овластењима. Реалност и рентабилност мозе бити само укидање таквих институција а има их много на крају крајева оне само дописницки раде према институцијама БиХ које их у бити и реализују

Name

Раде

07.06.2023 22:45

РС непостоји они су је давно унистили. Република Српска је Мафијаска Република и злузи само за њих Тајкуне Политицаре Криминалце и немозе ме нико убиједити да вриједи иста. Ста ми имамо од Републике Српске Нормалан Народ радим црнацим и немогу да се Прехраним а камоли да Зивим задузени смо и све је само скупље док они у Луксузу узивају и Народу дају Заставе да масе као и Вуциц сто ради али гори им по ногама и онда казе укеднимо се Срби са њима никад цуј уједините се да би они опстали на Власти да њихпва Дјеца милијоне добијају а моје да им буде Роб е па неце моци!

Name

Ре ре

08.06.2023 00:09

Људи,тај Висковић може бити премијер сам у приватној сељачкој (а крвљу заливениј нажалист) Додиковој РС! Па он је сељачки послусник и веома ограничен лик!

Name

ВРС-РВИ

08.06.2023 13:32

Ко њима вјерује он је веца будала!!! Овај “нејаки” радован није ни за мјесне заједнице, аааа да води владу, то мозе само у земљи чуда као сто је наса!!!

Name

Милојко

07.06.2023 20:21

Нека нас је ВеликиБаја из..бао, и не мисли да нам се икада скине, кад смо оволике будале па Га и ЊеговеМу трпимо до беззКраја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.06.2023 22:09

Тај крах не треба избегавати.Цак га треба убрзати

Name

Владимир велики

07.06.2023 22:48

Па нек врате све оно сто су покрали за ове године могу да врате све дугове и јос толико бих остало..мафијаси свјетског ранга

Name

Игор

07.06.2023 22:59

Ја нисам будала јер никада нисам гласао за њега. А те будале које су гласале за њега надам се да це бити кажњени за сав овај прогон Српског народа.

Name

Ре Игор

08.06.2023 07:43

Мозда будала ниси али да си ипак гласао , јеси али не знас .

Name

Гисподо

07.06.2023 20:36

Продајте своју имовину и ето пара.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

07.06.2023 20:38

Ово ми је иста америчка сапуница са повећањем лимита задужености преко 31,5 билион долара и на крају све се завршило како се и знало да ће се завршити. 31500 МИЛИЈАРДИ долара (још једном и словима ТРИДЕСЕТ ЈЕДНА ХИЉАДА И ПЕТСТОТИНА МИЛИЈАРДИ) је Америка дужна и сад це се настампати пара још која милијарда и нико не паници. Ми дужни само цирка 2.5 милијарди долара и катастрофа. Хајде људи не паниците.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2023 07:23

Америка вс сака сељака за балкана. Не мозе се поредити, осим у супљини за мозак саке сељака са балкана!

Name

Ре ццццц

08.06.2023 08:36

У праву си, коментар је прави, само да се зна РС-ка је величине као најмања држава у саставу САД а о броју становника да и не говорим. Замислите да Додик и Вишковић воде САД, колики би дуг био. То се не може ни замислити колико би Америка била дужна. 😂😂😂

Name

МеНАГЕР

07.06.2023 20:49

Добро па ста сада Па јел битније оцување једне банке која се сазида за два мјесеца или оцување Хиландара на Светој Гори старог 800 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2023 07:34

Да могли би продати хиландар! Одлицна идеја, како се волине тога нису сјетиле јос? Брзо балвана на авион за кину, да им повољно прода хиландар, свака година иљаду еур и ето пара за волине!

Name

Ре

08.06.2023 09:52

Какво очување. Само још један метод за ново исисавање новца у приватне џепове.

Name

Ре

07.06.2023 21:01

Оставке поднесите то једини спас поз бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојка Радиц

07.06.2023 21:02

Није све у парама! Милораде, ако одвојис РС од тзв. БиХ остајес упамцен као херој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милојка трт

08.06.2023 01:03

Тебе је видим убедио да зивис од зрака и магле. А то да се одцепимо мозе ал од смеха

Name

Ре Милојка Радиц

08.06.2023 05:53

Милојка, зар ти јос вјерујес у бајке и Додика. Највеци манипулатор, преварант и лазов. Мозес ти и Додик о томе само сањати. Прије це се ФБиХ одвојити од тзв.РС

Name

Ропе

08.06.2023 07:30

Вец је упамцен као незапамцена лоповска волина!

Name

Радодајка

08.06.2023 08:59

Јбг, отцјепљује је вец 20 година, колко му јос треба пара да је отцјепи кад висе нема ста продати осим босанских ријека и планина, а то му је забранио Високи и Уставни

Name

Ре

08.06.2023 09:53

Код њега баш све јесте у парама. А као и увијек, неком херој, неком супротно.

Name

Ееее

07.06.2023 21:20

Ништа. Оставка нека врате сто су узели барам они имају пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

07.06.2023 21:22

И треба нам тако кад нам је премијер магацинер и сељачина а предсједник шаторско васарски циркусант! Резултат ћемо тек видјети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2023 07:27

Резултат је исти као послије циркуса Колорадо! Остане хрпа пиљевине мијесане са изметом разних мајмуна, коња, магараца и остале зивине! А "цује се" до сваке селенде у пц-ју.

Name

Ре

08.06.2023 07:44

Резултате ми вец одавно кусамо .

Name

Q

07.06.2023 21:22

Овај јуце се упљуво фалеци. Тече мед и млијеко

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

07.06.2023 21:23

ПА БАБА ЗОРА, СТАЛНО ЈЕ ГОВОРИЛА. ИМАМО ОБЕЗБИЈЕЂЕНЕ ПАРЕ, САМО НИСУ ЈОШ НА РАЧУНУ. АЛИ ОД ОВЕ ВЛАСТИ СЕ МОЖЕ ОЧЕКИВАТИ САМО ПРОПАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.06.2023 21:32

Да ли ће се извинути за све лажи они који овако огавне ставове износе кад Република Српска отплати своје обавезе 22.јуна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за ре

08.06.2023 06:02

Ти невидиш даље од свог носа.Или си глуп или неразумеш.Ако мислиш да је успех на било који начин вратити новац,који је узет,онда остајем без речи.

Name

Хамбург

08.06.2023 07:29

Мозете јести кору са дрвеца! Ако је које остало да стоји.

Name

АирБаг

07.06.2023 21:35

Јос да имају на располагању дрзавну имовину, гдје би им био крај. Само чујеш једног дана рудник купили кинези , шуме кинези, руси аустријанци итд. Све оградјено и нема присмрдит. У својој земљи а да ти странци не дају ни гљива набрат..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економска незналица

07.06.2023 21:47

Дабогда враћао кредит кредитом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мазало

07.06.2023 21:56

Мазало каже ми имамо пријатеље ми ћемо се одцијепити! Ваљда су на то рачунали па нису контали враћати дугове..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

07.06.2023 22:04

Не сери сутра ми је пеМзија у редовном термину без дана закашњења. Чак и раније јер је 10 за исплату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.06.2023 07:28

Сањати је дзабе!

Name

Зворник

07.06.2023 22:08

Нека сада Дебели помогне Баји. Растурити фабрику Бирач, подијелите тал. Е то би БАЈУ спасило да мирно спава и ужива у Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јохнy

07.06.2023 22:23

Ма за све су криви Британци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш,

07.06.2023 22:31

Лијепо од вас што нас путем ваших, стручњака, разних личних извора и свега што народ интересује обавештавате о стању у Републици Српској, да није вас били би скроз заглупљени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

07.06.2023 22:42

Купи Бинго,има пара,роба повољна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

07.06.2023 22:49

Зар нисмо у могућности увести додатне на додатне акцизе, на нафту , плин, струју, каналзацију, воду,хлеб, ... ! Мало патриотизма није на одмет !

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 крајишка

07.06.2023 23:26

Багро лоповска лажни предсједник смеће издајничко србенда дезертер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дупло голо

08.06.2023 00:22

Јел' истина оно што причају..?? Да Орбану Русија одобрава 10 милијарди еура кредита из државних финансијских извора..?? А Додику шипак..или оно испод лакта..!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО МИЛОРАД,

08.06.2023 00:46

ИМА УКРАДЕНИХ 2МИЛИЈАРДЕ МАРАКА,НАЈМАЊЕ! ОДРЕШИ КЕСУ БАЈА,МОЖДА НЕШТО И ЗАРАДИШ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

08.06.2023 01:31

Је један тајкун, остало су пипци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

08.06.2023 06:00

Ја Вам од срца дајем ону моју половину загарантована борачке пензије , ако вам шта може помоћи и онако сте сами ону другу половину отели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

08.06.2023 06:07

Тајкуни? И треба да врате оно што су узели од Републике Српске. Да није било Републике Српске не би било ни њих. Заједно су настали а да ли ће заједно и нестати видјећемо. Полако постајем равнодушан,нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

08.06.2023 07:09

Додик приводи крају економско унистење РС. Зато су га и одрзавали на власти све ове године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

08.06.2023 08:03

Само ви изадјите на један митинг, виците зивјела РС, запјевајте не мозе нам нико ниста, ето пара и јадни гладни борци це вам поклонити онај мизерни додатак! Пензионери пензије, само лазно србујте глупом народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

08.06.2023 08:30

И треба нам криза кад трпимо да нам поставе за премијера послушниг телца! А У Србији педера и тако наш народ понижавају интелектуално!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

08.06.2023 08:40

Нама не треба отцјепљење него интеграција у јединственију Босну и Херцеговину. Тада ће бит отежана свака крадја јавних добара под плаштом национализма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СгтБруталиск

08.06.2023 09:31

Република Српска има кредитни рејтинг који је на нивоу смећа, дословце се зове "јунк". То је 14. од 17 рејтинга, још само 3 степенице може пасти до потпуног смећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

08.06.2023 10:09

Прво ова два тајкуна сто скупа сједе требају вратити опљацкано,па онда они око њих којих има безбројно и ето дуг српске се мозе вратити једноставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лупетање

08.06.2023 13:47

Срби живе и уживају од лупетања власти и овдје и у Србији. Еј цовјеце премијер Србије лезбејка без факултета овдје премијер диспецер Рајка Дукица. Па људи шта нам раде то није нормално. Седам милиона љиди нема високосколованих нестраначког кадра да буде премијер него нека тупава сподоба ни језик није савладала.Али у Србији иду петком масовне демонстрације против Вуцица док код нас ни то. Јадни смо и биједни ми цувари тековина рата и РС. Губимо полако тло под ногама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

08.06.2023 16:30

Овај Висковиц је давно заслузии дозивотну робију заједно с Додиком и овима који су унистили све сто се могло унистити у задњих 20 и кусур година у Републици Српској.Увео би и смртну лазну за све који су руководили Републиком Српском а довели је до малте не нестајања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.06.2023 18:24

Оволику злурадост нигдје нисам видео. Алтернатива џамакирија. Боже помози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цетник

09.06.2023 22:38

Има Будимир балабан узми од њега