Расправа о Закону о образовању без министарке (УЖИВО)

Трећа редовна сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је данас расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању - по хитном поступку. 

Република Српска 07.06.2023 | 10:34
Расправа о Закону о образовању без министарке (УЖИВО)

Посланик Листе за правду и ред Загорка Граховац поручила је да није спорно дуално образовање и пракса ученика, међутим да прво требамо подићи привреду да би они имали гдје да обављају праксу.

"Иначе сам за то да се практична настава уведе на свим нивоима образовања, а не само у техничким школама. Овдје не видим да се игдје помиње да образовне институције треба да испитају пословдавце које су одабрали и да послодавци треба да дају повратну информацију везану за праксу ученика", рекла је Граховац. 

Поручила је да треба вратити школама више аутономије када је у питању избор директора, јер је тренутно, како је рекла, превише политизације у школама.

Из Министарства просвјете и културе је раније поручено да је циљ измјена овог закона да подстиче каријерни развој ученика и јасније дефинише систем дуалног образовања. 

Шеф Клуба посланика За правду и ред Небојша Вукановић је указао на повреду пословника јер тренутно у сали нема премијера Радована Вишковића нити министра просвјете и културе Жељке Стојичић. 

"На овој важној тачки немамо премијера. Немамо ни ресорну министарку. Ако не може да ради свој посао нека поднесе оставку и нека дође неко други. Причамо о овако важној теми и ту имамо 3 министра", рекао је Вукановић. 

Посланици ће данас разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона и извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске. 

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

xy

07.06.2023 11:27

О Закону о образовању одлучују људи са купљеним дипломама и без истинског знања !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.06.2023 13:33

Гледам дискусију Стевандица у којој посланика назива психопатом и не могу да верујем који безобразлук овог нецовјека трпе честити како посланици, тако и градјани, независно од њихових политичких опредељења. Несхватљиво је да људи, због привилегија које им доноси политички статус, губе достојанство, моралне и сваке друге људске врлине, до те мјере да појединци, очигледно невољно, морају да бране и подржавају овакво понасање ради доказивања оданости некоме или нечему. Трагично је сто се тако понашају и они припадници академске заједнице са завидним биографијама, одричу се својих доказаних квалитета, претварају се у људе без става и мисљења, наравно не мислим на армаду оних гмизаваца који су се угурали у академску заједницу преко диплома купљених по бензинским пумпама и које куда.

Name

БЛ.

07.06.2023 13:46

Савјетници градоначелника Б.Луке и клика око њега преко 3000 КМ.Средњошколци или са купљеним дипломама.

Name

Ре

07.06.2023 11:55

По пословнику скупштине министарство представља министар или овлаштени представник министарства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сазрело је

07.06.2023 12:14

Вријеме за САО Семберија и Мајевица јер Бијељина, Угљевик,Лопаре немају никакву корист од Владе РС. Само штета и уништавање здравог ткива ових плодних равница и издашних рудника. Све се баца на БЛ и Лактасе а истоцни дио РС као да и не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

07.06.2023 12:44

Гледам сад скупштину и слушам овог влада џајића шта прича.Он критикује Драшка,а што нексже колико је он зспоглио у Укц без конкурса.Па у Вгд од 2016 год.кад је дошао ђуревић из снсд пиставио начелнике оделења од којих већина ниду имали ни минимум знања(једино његош и ацо),а остало ана,милица,горан ма боже сачувај....Тако је и сада напримао и у општину и у ЈП без конкурса...и о чему они причају.Гледам прије пар дана кад су биле непогоде председник комисије за процјену штете предратни шофер,завршио онај накав мимин факултет у 60есетој години.Наравно прелетач кохи гелича лик и недјела младена ђуревића и то му је главни адут у напредовању.Хе на Дрини запошљава без конкурса своје снсд активисте учитељице и фризерке.Иони из снсд имају образа некоме нешто да кажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

07.06.2023 13:49

Па немају образа.Ни части, а ни мозга.

Name

ТЗВ

07.06.2023 13:02

Дрварски сељачић нема благе везе у вођењу Скупштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

07.06.2023 13:02

Стекао сам пензиу у БРД и видио сам ста нас нахваљени струцњаци са Балкана знају и то је за плакати. Уцили смо по старим програмима и то сто наставници по десет година трљају јер немају конкуренције а нити има Фирми гдјеби радили практицно.. Насе занатлије се стиде казати ста су уцили! и код нас су пруцени и правдају се да су харије изгуби у рату. Ја сам код нас имао 4 лимара ниједан незна ниста нити зна летовати!!!! .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.06.2023 15:53

На основу твоје писмености може се закључити да ти ниси учио ни по старом, а ни по новом програму.

Name

Јована

07.06.2023 14:43

Е јака министарка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бл

07.06.2023 16:32

У Вишеграду савјетници начелника из снсд још гори.Сад тренутни савјетник проф.географије.Шта рећи,за бивша два савјетника да непишем ништа добро нема се рећ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

07.06.2023 19:54

Министарка је необразована и нема обавезу да присуствује сједници.

ОДГОВОРИТЕ