Концесионари туже Српску за 11 милиона марака

Четири судска спора која притишћу Министарство енергетике и рударства Републике Српске тешка су готово 11 милиона марака, а највећи од њих је свакако онај који се односи на накнаду штете у спору предузећа „Каолин“ из Братунца против Владе РС и вриједан је 8,6 милиона КМ.

Република Српска 07.06.2023 | 10:06
Концесионари туже Српску за 11 милиона марака

Утврдила је ова Главна служба за ревизију јавног сектора РС која је ревидирајући Министарство енергетике и рударства РС на чијем је челу Петар Ђокић контролисала и њихове потенцијалне обавезе по споровима.

Братуначка фирма тражи изгубљену добит

Како су републички ревизори појаснили предузеће „Каолин“ из Братунца против Владе Републике Српске води спор ради накнаде штете и то због раскида уговора о концесији.

Власник фирме „Каолин“ из Братунца је србијанско предузеће за телекомуникације информатику и трговину Цондор из Бајине Баште.

Подсјетимо, како је ЦАПИТАЛ раније писао „Каолин“ је имао концесију за експлоатацију каолина, али уговор о концесији није поштован. Република Српска раскинула је тај уговор због чега је братуначка фирма поднијела тужбу и тражи накнаду штете по основу улагања и изгубљене добити.

Адвокат фирме „Каолин“ Амир Омерчехајић казао је тада за ЦАПИТАЛ да уговор није поштован у смислу испуњења обавеза и са једне, и са друге стране, те да је Република Српска једнострано и потпуно мимо закона раскинула уговор о концесији.

У Правобранилаштву Републике Српске, које заступа Владу, тада су изјавили да сматрају да је тужба неоснована.

Милионска тужба због неизграђених хидроелектрана

Друга тужба која представља потенцијалну обавезу по споровима је она гдје је предузеће „Дрина хyдро енергy“ из Угљевика тужило Владу Републике Српске ради накнаде штете због раскида уговора о концесији за изградњу малих хидроелектрана и тешка је 2,1 милион марака.

Власник предузећа „Дрина хyдро енергy“ је швајцарска компанија „Премар сервицес“ АГ, а Српску су као и „Каолин“ такође тужили због накнаде штете и измакле добити.

Конкретно, како је ЦАПИТАЛ објавио ово предузеће је још 2020. године обавијестило Владу РС да раскида уговоре о концесији за изградњу МХЕ на подручју Националног парка Сутјеска и да тражи обештећење од 2,1 милиона са каматом, да би мјесец дана касније поднијело тужбу.

У тужби се наводи да је разлог нереализације уговора непостојање просторног плана за подручје Националног парка „Сутјеска“.

„Губер“ Сребреница против Владе РС

У ревизорским извјештајима се спомињу још и спорови које предузеће „Губер“ Сребреница води против Владе Републике Српске, Министарства енергетике, Комисије за концесије РС, и „Аргентума 09“ Сребреница ради утврђивања ништавности уговора о концесији, а вриједност овог спора је 50.000 КМ.

Други спор који такође води „Губер“ Сребреница, овај пут против Министарства енергетике и Комисије за концесије РС ради закључења уговора о концесији и такође је вриједан 50.000 марака.

Подсјетимо, бања „Губер“ је некад била у већинском власништву Радојице Ратковца, али под његовом управом никад није заживјела. То је, како је ЦАПИТАЛ објавио само једно у низу предузећа које је Ратковац упропастио.

Ревизори су закључили да је Министарство у току прошле године водило 30 спорова, да је окончано њих 14.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тоо

07.06.2023 10:53

Тако се то ради сценариј уходан! Од рата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битанге

07.06.2023 10:55

Тако и треба бандо кад дрзава није вама наплацивала концесиону накнаду па сте постали милионери сад ви тузите дрзаву да вам јос у дзеп да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

07.06.2023 11:27

Сигурно да нису џаба раскинути уговори јер онај ко не поштоје уговорене обавезе губи право на било шта из уговора. Према томе све те тужбе не треба узимати здраво за готово јер ако се узимају одмах на прву онда је то обично трачарање као неке бабе које пију кафу и оговарају комшилук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

07.06.2023 12:11

Договор лоповију гради. Тузите нас па кад исплатимо паре ви нас онда подмирите а остаће и вама. Градјани требају тужити Правобранилаштво за изгубљене спорове а те силне правнике растјерати. Спрдацина и од министарства које води неписмени полицајац. Ужас шта нам раде Бајини кадрови по Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грми

07.06.2023 12:35

Струцан Петер Дјокиц .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крадемо се

07.06.2023 12:38

...уз специјалне односе. РС краде Србију а Србија краде РС. С друге стране се србује, шире се заставе, носе се свеци , мрзе се Бошњаци И муслимани уопште... Па да. То је сва сврха спец односа и постинаја РС.

ОДГОВОРИТЕ