У Српској млађа особа преминула од мишије грознице

У Републици Српској од почетка ове године пријављено је пет случајева мишије или хеморагијске грознице са бубрежним синдромом, а једна млађа особа је преминула, речено је у Институту за јавно здравство.

Република Српска 06.06.2023 | 13:17
У Српској млађа особа преминула од мишије грознице

Према доступним подацима, једна обољела особа тренутно се налази на болничком лијечењу.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство Јелена Ђаковић Девић каже да је ове године забиљежен један смртни исход код млађе особе, додавши да је болест код нас стално присутна са различитом учесталошћу.

Према њеним ријечима, већином је ријеч о спорадичним случајевима, а рјеђе се јавља у виду епидемија.

"У току 2022. године регистроване су три особе обољеле од хеморагијске грознице са бубрежним синдромом. У периоду од 2018. до 2022. године највећи број регистрован је током 2019. године, када је пријављено 18 обољелих", наводи Девићева.

С обзиром на то да нема специфичног лијечења нити вакцине, Девићева истиче да је најбитније спроводити мјере превенције као што су избјегавање боравка у вегетацији ниског растиња, гдје се глодари размножавају, те на теренима на којима се налазе мишије рупе.

Потребно је избјегавати лежање директно на земљи, поготово ако су уочени глодари, избјегавати боравак у објектима који се дуго нису користили, животне намирнице и воду за пиће обавезно заштитити од глодара /не остављати их на земљи/ нарочито за вријеме боравка у шуми, пољу, викендици, на излету и другим мјестима у природи.

Девићева наглашава да је обавезно прати воће и поврће, не користити воду из неуређених шумских извора, прије јела обавезно прати руке, редовно и на хигијенски начин одлагати и уклањати отпад, дезинфекција површина контаминираних излучевинама глодара.

Приликом чишћења ових површина треба користити влажне крпе намочене у средства за дезинфекцију, а при обављању послова при којима се диже прашина са тла мора се употребљавати маска преко носа и уста.

Она појашњава да болест почиње високом температуром, интензивном главобољом, боловима у леђима и стомаку, грозницом, мучнином и замагљеним видом.

"Може се појавити црвенило лица и коњуктива, те тачкасто крварење по кожи. У случају развоја тежих облика болести развија се оштећење рада бубрега, као и крварења у различитим органима. Болест може бити блага, али и са тешком клиничком сликом, јер због крварења и застоја рада бубрега може завршити смртним исходом", каже Девићева.

Она напомиње да је мишија грозница обољење узроковано вирусима које преносе глодари. "Заражени глодари већином немају симптоме, већ узрочнике излучују у спољашњу средину преко својих излучевина", каже Девићева.

Девићева каже да се човјек зарази директним или индиректним контактом са зараженим животињама - удисањем контаминиране прашине или употребом хране и воде који су загађени свјежим излучевинама заражених глодара, као и приликом директног контакта.

"До сада преношење са човјека на човјека није познато", наводи Девићева.

(СРНА/МОНДО)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хипократ

06.06.2023 14:12

Па с обзиром да ввецина становниства има хигијенске навике на нивоу 13`ог вијека, не би ме цудило ни да се црна куга појави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 кмтбр

06.06.2023 14:35

Не би ли каква пандемија да се допуне лешинарима касице прасице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економија

06.06.2023 14:51

Сад це то сколовани Костадин директоринститута да нам објасни. Једва цекамо да цујемо папка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

06.06.2023 16:05

Само одржавати хигијену, а новинари да буду објективни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

07.06.2023 21:42

ПОДХИТНО ПУСТИТИ ЗЕЉКОВИЋА И АНГАЖОВАТИ СТЕВАНДИЋА ОНИ ИМАЈУ ИСКУСТВА СА ТОМ ЗАШТИТНОМ ОПРЕМОМ.