Лондон позива Приштину да уклони специјалне снаге

- Државни секретар Министарства спољних послова Велике Британије Ендрју Мичел изјавио је данас да Лондон позива владу привремених приштинских институција да уклони специјалне полицијске јединице из општина на северу КиМ, као и новоизабране градоначелнике да обављају дужност са алтернативних локација.

Свијет 05.06.2023 | 23:03
Лондон позива Приштину да уклони специјалне снаге

За време данашње расправе о ситуацији на северу КиМ у британском парламенту, Мичел је истакао да Лондон такође ради са међународним партнерима на смиривању тензија.

''Ми смо 18. маја заједно са САД, Француском, Немачком, Италијом и ЕУ затражили да се нађе дугорочно решење за рад општина на северу. Упозорили смо на употребу силе или радње које би могле повец́ати тензије, а 26. маја смо изразили забринутост због насилног смештања градоначелника у општинске објекте, као и акције Србије да повец́а спремност војних снага око границе Косова", навео је Мичел и подсетио да је изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич посетио Приштину 30. маја и састао се са шефовима тамошњих институција, са командантом Кфора, као и да се британски премијер Риши Сунак 1. јуна састао са председницом тзв. Косова Вјосом Османи.

Поред тога, он је поздравио посете високог изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара који ће вечерас и сутра бити у Приштини, а након тога боравити и у Србији.

Расправа на тему дешавања на северу КиМ повела се на иницијативу Одбора за спољну политику Алише Кернс, која је истакла да тзв. Косово за њу ''није Србија'', али да је Београд, како је рекла, ове године ''оркестрирао бојкот демократских избора" у четири општине на северу КиМ.

"Прошле недеље су начелници општина покушали да уђу у своје канцеларије, не насилно, вец́ је насиље оркестрирано. Када би нашим председницима општина било забрањено да раде из својих канцеларија и кад би радили од куц́е, рекли бисмо да је то озбиљан ударац демократији. Било је оркестрираног насиља на северу из Београда, насиља над КФОР-ом, полицијом, бацани су молотовљеви коктели, пуцано је из оружја, паљени су аутомобили", рекла је Кернс и додала да је ''погрешно'' што су САД и ЕУ одлучиле да критикују Косово, а да није било критике на рачун "наоружаних милитаната".

Истакла је да је то што је на изборе изашло нешто више од три одсто бирача резултат, како је навела, спољног мешања, као и да јој ''се чини да се то не помиње често'', ре да је Београд наводно ''оркестрирао бојкот демократских избора''.

Кернс је истакла да изрицање мера према Београду не успева, и да грађанима на северу КиМ "прете криминалне групе".

Лабуристички посланик Дејвид Леми је истакао да је ситуација на северу КиМ ''изузетно несигурна00, и да захтева ''хитну пажњу''.

''Прошле недеље је повређено 30 мировних снага НАТО-а и више од 50 српских демонстраната. Лабуристи одају почаст НАТО мисији и нашим трупама и осуђују све акције које подижу тензије, доводе до насиља и подрива напоре ка нормализацији'', рекао је Леми и додао да је ''за стратешки интерес целог континента'' важно да остане фокус на деескалацији и поновном успостављању конструктивног дијалога између Београда и Приштине.

''Морамо подржавати суверенитет и Косова и Србије, осигурати права мањина са обе стране границе и штитити демократију. Морамо тражити тешке разговоре данас да бисмо избегли даље насиље и ескалацију сутра'', рекао је Леми.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Острвце

05.06.2023 23:34

Бавите се ви својим јадима а који вам тек слиједе.... Српски народ зна и има нацин да ријеси све сто треба....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

06.06.2023 06:14

Нема ту решења без рата исто као у Украјини нацизам се пробудио ... Назалост ту нема других решења ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

06.06.2023 15:43

.

Name

Ацо

06.06.2023 07:38

Привремене приштинске институције😂🤣 Привремене, ево 20 и кусур година🤔😛

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

06.06.2023 12:34

А Република Српска вјецна,Косово привремено

Name

Арса

06.06.2023 08:03

Па ето из ових њихових изјава се види одакле је то осмишљено из Лондона а не из Београда како они говоре.А овамо се представљају као миротворци као да нико незна колико су земаља држали под својом колонијалном влашћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

06.06.2023 08:34

Тако и јесте. Онај ко их је послао треба да их и уклони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

051

06.06.2023 08:39

Засто на њима не примијените васу добро познату тактику, засто их не бомбардујете? Да су Срби поступили као они, одавно бисте то урадили хохстаплери бјелосвјетски. Све то Сиптари раде са васом дозволом и по васим инструкцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пенс Каринђо

06.06.2023 08:44

Леми и Миле, је ли то један те исти лик? 😜😃

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

06.06.2023 13:05

СИПТАРСКОМ терористи се тресу ноге од овг захтјева диктатора,узурпатора који су на челу са Америма окупирали свету Српску земљу али отето је проклето стићи ће вас божија рука

ОДГОВОРИТЕ