Театар фест "Петар Кочић" отворен у Бањалуци

- Театар фест "Петар Кочић" отворен је вечерас у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, а такмичарски дио трајаће до недјеље, 11. јуна.

Република Српска 05.06.2023 | 22:39
Театар фест "Петар Кочић" отворен у Бањалуци

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је вечерас да Министарство на чијем је челу поносно стоји уз овај 25. Театар фест и препознаје све напоре које Народно позориште улаже у организацију културних догађаја и богаћење културног живота Српске.

Стојичићева је истакла да је Народно позориште Републике Српске институција културе која оправдава повјерење Владе, као свог оснивача.

"На сцени Народног позоришта Републике Српске играли су бројни ансамбли из региона, угошћени еминентни редитељи и други позоришни радници. На тај начин славили су се култура и гостопримство града Бањалука и Републике Српске", истакла је Стојичићева обраћајући на отварању.

Стојичићева је рекла да је Министарство просвјете и културе од идеје о настанку фестивала дало подршку Народном позоришту Републике Српске и препознало жељу свих досадашњих управника да то буде мјесто гдје ће се говорити само језиком позоришта, без граница, препрека или двоструких стандарда.

Вршилац дужности директора Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић рекла је да је последњи тренутак да се укаже на девијације у друштву и широм отворе врата разумијевању и емпатији.

"Позориште треба да буде независно, слободно, отворено. Њагова функција је да усмјерава, оплемењује и доприноси љепоти и доброти у нама и између нас", истакла је Грбићева.

Уводну бесједу одржала је једна од најеминентнијих умјетника данашњице, драмски књижевник, пјесник и сценариста Милена Марковић, а потом се посјетиоцима представила Маја Манојловић са полазницима школе пјевања "МаМа Вокс", те "Комбајн квартет" и шампион свијета у хармоници Радован Ивановић заједно са Гудачким оркестром Народног позоришта, под диригентском палицом Стефана Зекића.

Такмичарски дио фестивала почиње сутра представом "Ролеркостер" Атељеа 212. Слиједе представе "Сан о завичају" Народног позоришта Ниш, "Покојник" Црногорског народног позоришта и Центра за културу из Тивта, "Мој син само мало спорије хода" Сарајевског ратног театра, те "Успаванка за Алексију Рајчић" Народног позоришта Београд.

Све представе почињу у 20.00 часова на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

О побједничкој представи на овогодишњем фестивалу одлучиваће жири који ће чинити српски театролог и позоришни критичар Ана Тасић, те глумци Народног позоришта Републике Српске Душко Љуштина и Наташа Иванчевић.

Након сваке представе биће одржан округли сто који ће водити Александра Гловацки, позоришни критичар, драматург и уредник у Редакцији културе "Радио Београда два", добитник овогодишње награде "Нико Гароне" за посебно ангажовање новинара у области културе.

У част награђених биће изведена опера "Деца" у продукцији Народног позоришта у Београду, аутора Милене Марковић, а у режији Ирене Поповић Драговић.

(Срна) Фото: Срна 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Посматрач

05.06.2023 22:54

Сад сам био на отварању феста и министарска рече Кочич умјесто Кочић. Она не зна изговарати правилно гласове, а министарска, ово само може у оваквим јадним државама као наша. П.С. И отварање феста је такође било јадно, што и не изненађује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

07.06.2023 15:37

Толико сте Посматрачу злонамјерни и зли да безочно лажете, жалосно је то што у свему видите лоше, отварање је било величанствено, нешто другачије и занимљиво и присутни су одушевљени били. Синоћ сам гледао прву представу на фесту, публика је сва била на ногама и пљесак је дуго трајао.