Власт у Српској не треба отежавати положај Србије

"Ми свакако подржавамо одлуке које Србија мора донијети и није у реду да се на било какав начин прије одлука Србије доносе неке одлуке у Републици Српској које могу само отежати положај Србије у том наредном процесу", сматра посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић. 

Република Српска 04.06.2023 | 16:29
Власт у Српској не треба отежавати положај Србије

 У уторак ће бити одржана Трећа редовна сједница Народне скупштине Републике Српске, а међу тачкама о којима ће се расправљати је и Резолуција о заштити Срба на Косову. Поставља се питање, какву ће корист Срби у јужној српској покрајини имати од ове резолуције и какав је смисао доношења тој акта када су у протеклој години у Скупштини усвојене бројне резолуције и закључци, који никада нису проведени?

У резолуцији се позивају међународни представници да осуде кршење јудских права Срба на Косову и спријече уништавање српске културне баштине. Предлагач овог документа је предсједник Народне скупштине Ненад Стеванцић.

"Сматрао сам да у овом кључном тренутку Република Српска не може остати неодређена по припремама за терор над нашим народом", рекао је Стевандић.

Од расправе у Народној скупштини Републике Српске у Бањалуци, о питању Косова и Метохије, кажу у опозицији, Срби на Косову и руководство Републике Србије немају никакву корист.

"Ми свакако подржавамо одлуке које Србија мора донијети и није у реду да се на било какав начин прије одлука Србије доносе неке одлуке у Републици Српској које могу само отежати положај Србије у том наредном процесу", сматра посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић. 

Исто сматрају и у новооснованој политичкој странци Народни фронт. 

"Свједоци смо да свјесно компликују намјерно покушавајући да Србију доведу на неки начин у тешку позицију. Свједоци смо да ова ненародна власт и режим не раде у интересу ни Србије ни Републике Српске", сматра независни посланик и члан Предсједништва новооснованог Народног фронта Радислав Дончић. 

Каква ће бити судбина ове резолуције, кажу у опозицији, најбоље показују раније усвојене резолуције које је власт предвођена СНСД-ом касније погазила. Један од посљедњих примјера је прелијетање америчких бомбардера изнад БиХ иако је Народна скупштина раније донијела резолуцију о војној неутралности.

"Одлуку о прелијетању авиона изнад градова Републике Српске и БиХ није било могуће донијети без учешћа представника власти из Републике Српске у заједничким органима. Министарство одбране мора донијети све одлуке консензусом министра одбране и његова два замјеника од којих је један из Републике Српске. Предсједништво које је врховни командант Оружаних снага није могло донијети одлуку без гласа или прећутне сагласности Жељке Цвијановић која је предсједавајућа", сматра Босић.

Додаје да све потврђује како се то десило уз сагласност и да било каква садашња прича да је неко ту преварен једноставно не држи воду.

Поред резолуција, бројни су и закључци Народне скупштине који су помпезно најављени и усвојени, а касније никад нису проведени. Тако је Додик најавио, а парламент 2021. године усвојио враћање надлежности са нивоа БиХ на Републику Српску у области правосуђа, индиректног опорезивања, војске. То се није догодило, а раније дефинисан рок од 6 мјесеци је продужен у недоглед.

"Понижава се Народна скупштина и комплетно изборно тијело. Скупштина је умјесто демократске институције и демократског форума постала оруђе и алатка у рукама репрезената политичке већине дакле скупштина служи за провођење њихове воље", каже предсједник Демократског центра Бања Лука Игор Давидовић. 

За непоштовање оног што је усвојено и понижење највише законодавне институције међутим, никад нико није одговарао.

"Донијети толико закључака, толико одлука, донијети тако важне законе и послије као да се ништа није десило. То није урадио ниједан високи представник до сада", каже новинар и уредник портала Капитал Синиша Вукелић. 

Тако у Републици Српској годинама имамо један игроказ обојен апсурдом, гдје Народна скупштина тражи од других да поштују њење одлуке, а сама не поштује своје законе, одлуке и резолуције.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Кратке Ноге?

04.06.2023 17:31

РС је вец увелико отезала позицију свих Срба инаугурацијом лазног предсједника Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2023 20:15

Шта мислите да ли власт ово ради ради подршке или ради фотеља. Продали би и рођену мајку за власт и фотељу. У памет се народе.

Name

Ма да

04.06.2023 17:42

Увазани су они доброоо то су само прицеее типав40 енглезаа! Супље прице које су разбиле опозицијуууу дебелоооо!! Без опозиције могу ако хоце јис 100 гидина ако то странци зеле !!! Крај прице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

04.06.2023 17:46

Потпуно се слазем! Несрецник из Бакинаца је отисао у Београд и на скупу сендвицара који је дозивио фијаско подрзао антинародну власт, која је довела народ у Србији до ивице пропасти. Власт Српске не би требала додатно отезавати и збуњивати ионако излудјен народ у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ка знаци

04.06.2023 19:25

Зивим у Србији и знам да зивим добро а пензионер сам.Моја деца раде,зиве сасвим нормалан зивот који је сваки дан све бољи. Посто веци дио времена проводим у РС и БиХ могу реци да је РС неупоредиво лосија средина за зивот.У РС ниста не могу ријесити нормалним путем.За све треба веза.На истакнутим мјестима су необразовани људи,бахати.Ове узасне притиске на Србију са циљем признања КиМ Србија це издрзати и побједити.На који нацин гледат це те.

Name

Теслиц

04.06.2023 18:43

Ех ето васе одлуке це у сваком слуцају да олаксају полозај срба на КиМ у.. Ух ал смо утицајни сацувај бозе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велеиздаја

04.06.2023 19:17

Србе су обвладали папцине, а не праве патриоте, у томе је главни проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало памети

04.06.2023 20:46

Не би требало чинити ништа што би се могло оквалификовати као мијешање у унутрашње ствари друге државе. Па ма колико она била пријатељска, блиска и тако близу, сусједна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих, Рс

05.06.2023 06:04

Зељкица марионета, потписује па казе преварена.Провидно ко најлон.Босиц је фино објаснио да не мозе без њене сагласности јер засто би инаце постојало троцлано предсједниство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.06.2023 07:15

Ћути метузалеме један твоје је давно прошло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

05.06.2023 11:12

Ти магаре опет прескацес терапију.

Name

Срето

05.06.2023 08:38

Реците народу да не смијете да подржите резолуцију и не паметујте пуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.06.2023 09:04

Наравно .Зна црвени комби да Србију треба готивити а домаће становништво јахати и израбљивати до безсвести

Name

О

05.06.2023 12:44

Неће Стевандић ратовати и овде је хапсијо друге да неби он морао

ОДГОВОРИТЕ