Мирно на сјеверу Космета, настављени протести Срба

На Косову и Метохији ноћ је протекла мирно, а испред општинских зграда у Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану јутрос је окупљен мањи број грађана.

Србија 03.06.2023 | 09:14
Мирно на сјеверу Космета, настављени протести Срба

У општинским зградама су и даље припадници тзв. косовске полиције и специјалци, које обезбеђују војници Кфора распоређени око зграда општина.

Између припадника међународне мировне мисије и грађана су бодљикава жица и метална ограда на коју су грађани поставили српске заставе.

У Звечану су припадници Кфора распоређени и на пет прилазних тачака граду, како би спречили пролазак специјалаца у близини грађана који протестују.

То је био један од захтева Српске листе у циљу спречавања евентуалних инцидената.

Грађани на протестима у три општине захтевају да се припадници такозване специјалне полиције повуку из општина на северу Косова и да нови градоначелници изабрани 23. априла на изборима које су Срби бојкотовали, не улазе у општинске просторије.

Такође захтевају ослобађање Срба ухапшених током протеста у Звечану 29. маја, када је због насилног уласка албанских градоначелника у зграде општина на северу дошло до сукоба између тзв. косовске полиције и припадника Кфора са грађанима.

Том приликом повређено више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије. Од Срба ухапшених после сукоба у Звечану, двојица су и даље у притвору.

(Тањуг) Фото: Косово Онлине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

055

03.06.2023 10:34

Сада или никада више!Решења су понуђена!Нажалост максимум је ЗСО,које треба прихватити и формирати институције!Након тога проширивати надлежности,дипломатски у интересу народа,а не у интересу гласова за изборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хех

04.06.2023 14:15

Јаки протести, кафица и хладовина, лимунада, боза, сладолед..

ОДГОВОРИТЕ