Министре кога заступате и чије интересе штитите?

"Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић присуствовао је "Данима поља стрних жита" у Бијељини и том приликом изрекао низ бесмислица и неповољних прогноза за наше пољопривредне произвођаче, представљајући их као нешто најнормалније и, прије свега, прихватљиво", саопштено је из Градске управе Бијељина.

Република Српска 02.06.2023 | 20:44
Министре кога заступате и чије интересе штитите?

Министар је, како кажу, предвидио цијену пшенице од 30 до 35 фенинга по килограму, оправдавајући то чињеницом да је пшеница берзанска роба и другим, како каже, објективним разлозима, а његов стручни тим прорачунао је очекивани принос од 550 килограма по дунуму, без обзира на временске прилике.
 
„Свако ко ових дана само и погледа кроз прозор, а камоли стручњак, требао би закључити да се овакве временске (не)прилике морају узети у рачуницу, јер ће сигурно утицати квантитет приноса, али и на његов квалитет,“ рекао је Сретен Вучковић из градског Одјељења за пољопеивреду и додао да га чуди што обилне падавине занемарује човјек који је након поплава 2014. године саградио кућу од милион конвертибилних марака, али некоме су ипак поплаве као мајка а некоме као маћеха.

"Калкулације производње пшенице кажу да, са свим трошковима, њена цијена коштања износи 2990КМ, тако да по предвиђеној цијени од 35КМ и 5 тона приноса по хектару долазимо тек до цифре од 1750КМ која не покрива цијену коштања производње коју ће произвођачи платити, чак ни уз 500КМ подстицаја по хектару засијане површине, које министар тако поносно наглашава сваки пут када му се укаже прилика. Дакле, прогноза овог правника, који је магистрирао економију, потом докторирао право, а сада се налази на челу Министарства пољопривреде никако није добра", стоји у саопштењу.

Да би замазао очи нашем пољопривреднику, Министар је поменуо и могућност извоза у Турску. Жалосно је, кажу, што се те идеје није сјетио прошле године, на тај начин ријешио проблем тржишних вишкова и помогао нашим произвођачима, али сада ће нас, тобоже, тај извоз спасити. Такво „домаћинско“ управљање могло се и очекивати од човјека који је као начелник општине Шамац, која има буџет 6 милиона КМ, оставио иза себе дуг од 15 милиона КМ.
 
„Поставља се питање у чијем интересу Ви, Министре, радите. У Вашој јучерашњој изјави навели сте да је Ваш стручни тим израчунао да минимална откупна цијена, уз коју би произвођач био рентабилан, износи око 50КМ за 100 килограма, а та цијена ће, кажете, бити 30 или 35КМ. Константно санирамо посљедице, умјесто да отклонимо узрок проблема.

Управо на овако лош сценарио смо Вас упозоравали прошле године, говорећи да морате наћи рјешење за откуп тржишних вишкова. Робне резерве, нажалост, немамо, јер су покрадене и у стечају. Не можемо задовољити ни потребе потрошње у нашој Републици Српској, а Ви нам ту продајете врхунску демагогију о извозу у Турску као спасоносно рјешење. Заиста, срамно,“ закључио је Вучковић.
 
Након ових изјава Министра Минића, огласио се и градоначелник Љубиша Петровић, наводећи да ће упутити позив министру да дође у Градску управу Бијељине са Кошарцем и Вишковићем и  да пред пољопривредницима предлажу цијену пшенице.

Оптужбе из Градске управе накнадно је одбацио мибистар Минић, наводећи да Влада Републике Српске у континуитету покушава мјерама да побољша положај пољопривредника и да ће тако и да настави.

 –Онај ко не жели да види напоре у том смјеру, ја га не могу натјерати да мисли другачије. Ипак, вјерујем да огромна већина пољопривредника препознаје чињеницу да је обезбијеђен највећи аграрни буџет до сада. Да се у континуитету разговара са свим удружењима и у реалном времену траже оптимална рјешења око свих проблема који током године искрсавају у сектору аграра, а они су сваке године присутни. У границама могућег и реалног чинимо све што можемо и мислим да људи то виде", навео је он.

(БН) Фото: ГУ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

02.06.2023 21:08

Није њега лажни предсједник ту поставио да рјешава проблеме сељака,него да лаже и заварава те исте сељаке до следећих избора. Да обећава,процењује замајава. Типични министар црвених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

02.06.2023 21:57

Поставио га је да прича ловачке приче. А шта друго зна?

Name

Семберија

02.06.2023 21:49

Није он дошао да ради. Он је дошао да опустоши буџет. Гдје је стао ногом, ту више ништа не расте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма вала

02.06.2023 22:14

И ови пољопривредници много серу и закерају. Мука кад се сије, мука кад се жање (бере), мука кад се продаје, ма бре па који га рацку уопште и радите кад сте увијек по вама на губитку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааа

02.06.2023 23:17

Пјетлај багро..мрсссс

Name

Xxл

03.06.2023 07:54

У праву си

Name

Обицан цовјек

02.06.2023 23:10

Он заступа само себе и људе слицне њему,а народ нека крепа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

03.06.2023 02:40

Хитно тразити оставку министра ! Срамота да се овако понасају не одговорно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

03.06.2023 07:00

кава је Влада, министри. Магистрирао економију, докторирао права. А зар ми немамо Пољ. факултет па зар ту мема неки магистар или доктор наука па да још има приватну пољ производњу и да је још из сељ породице па да зна шра ради и како живи сељак. Као што то раде у паметним земљама. А коме ја то причам, глупим Босанцима??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Ето

03.06.2023 11:07

То сто пишеш је у реду и тако би требало да буде. Али да ти казем још нешто. Овај народ па и ти пољопривредници су се искварили као људи јер гледају како стотине њих узимају подстицаје а земље ни грама немају. Или како пишу веће површине засада и муљају да би добили више. Не постоји контрола или је поткупљива те тако велике паре иду гдје не треба а за праве пољ. производјаце због тих малверзација остаје мало. Осим тога постоје и повлашћени партијски пољопривредници који грабе већину пара. Тај неред и безобразлук држи и овакве министре јер ту они лијепо могу да пливају и да се успут добро опаре и још и обогате. Не постоји више никакав страх од санкција јер сви виде да нико годинама не иде у затвор, да је Влада скуп послусника а не струцњака, да им и премијер нема никакву моћ јер Партија је иза њега и Вожд који све одредјује. Опозиција је разједињена, поткупљена, без водје и без снаге тако да је остало да народ сам покушава нешто али хоботница лажи криминала и крадје је све већа.

Name

Сагиттариус

03.06.2023 14:38

Не ваља Миниц, није вам ваљао Пашалић који је био цовјек из струке? Које је рјешење?

Name

Вишеград

03.06.2023 10:35

минић ради како му каже додик.Он га је поставио на мјесто министра.Е сад,да ли је он дтручан или није то је друго питање.Ја лично мислим да није.Кад у општинсма не постављају за начелнике оделења и дир.ЈУ способне,већ само подобне,тако ти је и у влади и вгху РС.Зато смо стигли до тоталне пропасзи.То што додик,пејина унука жељка и зора причају о стабилности,то је прашина у очи народу.А народ ко народ погубљен,изгубљен,осиромашен,обесправљен.....Горе може још све док су снсдеовци на власти биће све горе и горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тја

04.06.2023 08:17

Он и његов струцни тим!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како ције интетесе стити?

04.06.2023 11:23

Као и свако други,своје интересе стити.

ОДГОВОРИТЕ