Усвојен закон: Спријечен економски колапс Америке

Представнички дом Конгреса укинио је границу дуга након што су Џо Бајден и Кевин Макарти постигли компромис. За закон је гласало 314 конгресмена, а против је било њих 117

Свијет 01.06.2023 | 19:35
Усвојен закон: Спријечен економски колапс Америке

Представнички дом Конгреса САД усвојио је закон о привременом укидању границе задуживања, која тренутно износи 31,4 билиона долара.

Овом одлуком, коју треба да потврди и Сенат, спречен је економски колапс који је запретио и Америци и свету, а она је донета после тешких преговора председника САД Џоа Бајдена и председавајућег Представничког дома Кевина Макартија.

 Кључан корак - Представнички дом предузео је кључан корак напред како би спречио да се први пут деси да се неизврше обавезе и тиме заштитио тешко зарађен и историјски економски опоравак наше земље.

Јасно сам изразио да је једини пут напред двостраначки компромис који подржавају обе стране. Овај споразум испуњава тај тест - написао је Бајден на Твитеру. Он је позвао Сенат да одобри одлуку што је пре могуће како би је потписао што пре како би "држава могла да настави да гради најјачу економију на свету".

Договором је превазиђено противљење конзервативног, десног крила Републиканске странке и избегнут катастрофални сценарио да Америка дође у ситуацију да не може да плати своје дугове.

Представнички дом, у коме тесну већину имају републиканци, гласао је са 314 према 117 гласова да се закон усвоји и проследи Сенату. Шеф Демократске партије и лидер републиканаца у Конгресу постигли су договор о подизању горње границе државног дуга након што су пре четири дана разговарали телефоном.

- Споразум представља компромис, што значи да не добијају сви оно што желе. То је одговорност управљања - рекао је Бајден тада. Он је рекао да је споразум добра вест за амерички народ јер спречава катастрофални развој догађаја који је могао утицати на економску рецесију, угрозити пензионе фондове и допринети гашењу милиона радних места. 

Задржавање потрошње Централни део пакета је двогодишњи споразум о буџету који би задржао потрошњу на нивоу за 2024. и повећао је за један одсто до 2025. у замену за подизање границе дуга на две године, што удаљава променљиво политичко питање од следећих председничких избора. Анализа: Договор руши Бајденов план? 

Обећање Џоа Бајдена из 2020. да ће натерати богате Американце и корпорације да плаћају више порезе како би новац био трошен на различите видове социјалне помоћи засад неће засад бити остварено због договора које је постигао са републиканцима, пише Ројтерс у својој анализи. Осим ако на изборима 2024. не дође до потпуног тријумфа демократа, многи сматрају да су реформе пореског система заустављене бар до 2025. године, наводи агенција.

Стручњаци кажу да ће конгресмени после тога морати да направе договор о новом виду опорезивања. - Све делује као припрема велике фискалне литице у 2025. Тек тада ће бити праве шансе за реформу - рејкао је Wиллиам МцБриде, потпредседник организације Таx Фоундатион.

Према истраживањима, идеја додатног опорезивања најбогатијих веома је популарна међу гласачима из обе велике партије. Како наводе, Бајден је у преговорима морао на пристане на то да се тренутно не уводи додатно опорезивање најбогатијих.

(Курир)   Фото: АП Царолyн Кастер

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Борко

01.06.2023 20:25

Нас Милорад то спријеци и без закона. Задузи се колико год мозе. Сто висе то по њега боље.Није то рјесење подици границу дуга него је то монопол банкара и моцних корпорација..Е мој Бајдо Пајдо. То ти је велики напредак као кад Срби саграде цркву у неком мјесту у којем нема ни трговине ни киоска. Ниста. Свестеник им доноси вијести од Бога из библије. Како је бог због јабуке казнио Адама. Недај бозе да је појео скакавца. У рају не смијес бити ни вегетеријанац. Морас говорит да ниси гладан и да те ниста не боли..А нема те ста ни бољет Све остало у земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

01.06.2023 21:13

А што вам Руси и Кинези скуваше финансијску чорбу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демос кратос

01.06.2023 22:33

Републиканци су више пута дизали границу дуга, чешће него демократе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па добро

02.06.2023 12:35

Сад висе немају потребу да се тросе на стањцање, долар им се врца у земљу из цитавог свијета не зели га нико. Кини су дузни гусе а дрзава Русија мозе да трази своха срества ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

А замислите

02.06.2023 12:46

Нпр. да Русија затрази своје Да руси затразе СВЕ сто је јос Николај дао за оснивање "робних резерви" итд. новац драгоцјености ста све не.... Имају апсолутно право да тразе или додју по то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

07.06.2023 17:50

Могу да пробају да "дођу", али не смеју. Они смеју само да нападну државу која није војна сила, нити је у НАТО. И још се граниче, па је и терен и култура готово иста!

Name

Мирослав

02.06.2023 15:17

Бас ме нервира, кад дедицу прозивају, да је сенилан, да је метиљавко, а погледајте како паметно и сабрано доноси одлуке? И ако падне устане, и ако је мало сенилан на крају се сети, комотно мозе бити пресдник јос два мандата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

02.06.2023 22:56

Спријецити банкрот повисењем границе за банкрот мозе само комплетан идиот! А ово није први пут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

03.06.2023 11:33

Дајте му боцу са кисиком док још може да зијева иначе је касно.

ОДГОВОРИТЕ