Друштво је дубокој кризи - Могу ли се ствари окренути

Како да створимо боље друштво и на који начин створити најбољу верзију себе и бити од користи цијелој заједници. Могу ли се ствари окренути у позитивном смјеру у тренутку када смо запали у дубоку социјалну кризу?

Република Српска 31.05.2023 | 22:21
Друштво је дубокој кризи - Могу ли се ствари окренути

Најбоља верзија сваког од нас је она када користимо све оно што већ имамо у себи. Она се тиче више наше унутрашњости, а мање спољашности, каже писац Ненад Гугл.

“Сваки човјек крије унутрашњи лик у себи. Зато се остварен човјек зове личност. Ствар је у томе да се човјек састоји из четири дијела. Он има тијело, срце, емоције и ум. Најбоља верзија сваког од нас је она када ми користимо све оно што већ  имамо у себи, јер сваки од тих дијелова има своју снагу. Човјек се најчешће зароби у једном пољу или у задовољствима или користи само једну снагу и тако себе ограничава.“

Често се у медијима и на друштвеним мрежама пласира прича да успјех долази преко ноћи, без пуно труда и напора, што је узело маха међу младим људима, каже музичар Никола Станоев.

“Та нека глобална агенда функционише тако да они теби покушавају да покажу на који начин можеш да изградиш кућу, али крећеш од крова. Дакле темељи су потпуно пољуљани, темељи не постоје, константно застрашивање кроз медије небитним вијестима пуне мозак људима да то постаје непримјетно.“

“Ако са врха, био то политички, државни или било који врх, долазе такви импулси да је могуће бити народни посланик, директор предузећа без труда и дипломе како онда младим људима рећи морате да студирате, морате да учите, морате да се борите, останите у овој држави“, мишљења је социолог Владимир Васић.

Ниједна велика ствар се не може десити без жртве и храбрости, а савремени човјек не жели да се жртвује, каже Станоев и додаје да је човјек сам себи највећи непријатељ, а онда кад побиједи себе тада је на правом путу.

“Отупили смо, нестало је љубави. Мислим да су страшни злочини на Врачару и у Младеновцу дали шансу људима да се окренемо и погледамо гдје смо и да на неки начин мијењамо ствари које су у друштву канцерогене и ужасне“, истиче Никола Станоев.

“Отац и мајка морају бити примјер својој дјеци. Уколико ту нису сложене ствари ми џаба говоримо о држави, џаба говоримо о читавом систему. Ако човјеку Христос није на првом мјесту не може доле ништа да буде на свом мјесту“, тврди Владимир Васић.

Још има емпатије у људима само је треба подстаћи, истиче Александар Његован предузетник и бивши ватерполиста који се бави и хуманитарним радом.

“Осјећа се то у нашем народу да смо ту кад загусти. То смо показали кроз вијекове, то смо показали и кроз неке ствари у новијој историји, да кад год је густо да смо ми Срби ту једни за друге и то не само за Србе већ и за остале националности. Мислим да је то један плус који нама Србима даје тај неки инат и тај крајњи циљ”.

Човјек мора да се бави собом, а другима да буде ослонац. Да би било боље, треба се окренути породици, вјери и правим вриједностима хришћанства, закључили су учесници емисије "Глобално" БН ТВ.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

У цетири ока

31.05.2023 22:56

Какво црно боље друство. Додјите у Зворник да провјерите стање са градњом зграда и управљањем урбанизмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

31.05.2023 23:48

Ненад Гугл. Хахахахаааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.06.2023 01:37

Проја магле, класична. Хоће рећи да држава нема никакве одговорности за човека, и да човек треба сам себи да створи радна места, и то поручују милионима људи у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ово значи?

01.06.2023 01:55

"тијело, срце, емоције и ум", мени се чини да овде има много рупа у логици?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

01.06.2023 11:47

Да имас много рупа у томе и да је то јако претеска тема за тебе....

Name

Закаснили

01.06.2023 05:19

Посљедица лажи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

01.06.2023 08:15

Нико од присутних није ни покушао да дотакне суштину проблема! Зашто су у ствари све вриједности у овом друштву потпуно уништене?, поштење, морал хуманост и емпатија према другоме су скоро потпуно нестали. Како да вратимо у друштво праве цивилизациске и моралне вриједности кад се цијели систем заснива на превари, експлоатацији, криминалу и корупцији? Проблем је далеко комплекснији, него што се представља, и биле би потребне радикалне промјене да се овакво стање превазиђе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрито

01.06.2023 08:48

Морали би се вратити до 80-их година, у вријеме Марсала, кад су непријатељи народа били у затвору или на голом отоку

Name

Пајо

01.06.2023 09:51

Радикали су све уништили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

уххх

01.06.2023 10:02

Састало се друштво да продаје маглу. Ухватите се посла да вам видимо резултате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

01.06.2023 10:07

Довели 4 жутокљунца који немају животно искуство да паламуде о животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2023 11:19

Имас ти као супљи батаљон.

Name

Само кратко

01.06.2023 11:45

"Дрзава" обликује друство, а сваки појединац би требао да обликује друство и дрзаву. Обадвоје посједују моц или надмоц једно над другим у мањем или вецем капицетиту.... Ста је то треце сто потпомазе или одузима снагу првог или другог или и првог и другог? Ја, ми.... Анонимус не мозе бити одговоран "назван он дрзава или друство" а сваки појединац који то и сацињава и твори мозе....Тако некако изгледа мој закљуцак...

ОДГОВОРИТЕ