Плата редовна, а сједнице НС РС постале ријеткост

Без обзира да ли имали десет или ниједно засједање у мјесецу као што је то био случај у мају, плате народним посланицима лијежу редовно. Професионални посланици у Народној скупштини РС имају плату до 3.500 конвертибилних марака, а посланички паушал оних који имају и друго занимање је око 2 хиљаде и 300 марака.

Република Српска 31.05.2023 | 19:57
Плата редовна, а сједнице НС РС постале ријеткост

„Једноставно је дошло вријеме да се или распусти Народна скупштина или да се озбиљно ради“

Прве прозивке за нерад у највишем законодавном тијелу у Републици Српској стигле су на адресу Ненада Стевандића из Клуба Листе за правду и ред. Експресно је након тога заказана трећа редовна сједница Парламента Републике Српске, али у јуну мјесецу, што значи да у мају није била ниједна.

„Имамо ситуацију, када смо и говорили на сједницама, да се многе важне одлуке и надлежности пребацују са Народне скупштине на Владу, тако да је ово показатељ да је Влада веома важне одлуке одлучила да доноси сама. Умјесто да се о томе одлучује у Парламенту и опет имамо тај моменат нетранспарентности“, каже Мирна Савић - Бањац, посланик ПДП - а у НСРС.

Да је запело на релацији Влада – Народна скупштина, сагласни су и новинари који годинама прате рад Парламента Републике Српске.

„Народна скупштина Републике Српске мора да прати темпо Владе и предсједник НСРС заказаује сједницу када има довољно материјала. Те материјале шаљу министарства у виду законских, подзаконских аката. Програмом мислим да се дебело касни у односу на оно што је било планирано да се уради за ову годину“, поручује Дарко Момић.

До сада су одржане само двије редовне сједнице. Посебних је било шест, које су заказиване углавном када је у питању одбрана националног интереса, или, како кажу у опозицији, интереса Милорада Додика.

„Сједнице се одржавају искључиво и само кад је то циљ Милорада Додика, који пласира неку тему, па се пласира посебна сједница. А толико је тема о којима треба разговарати“, каже Небојша Вукановић.

У невладином сектору су такође примијетили ефикасност на дјелу у Народној скупштини РС само када то одговара појединцима или одређеној политичкој групацији из владајуће коалиције.

„Република Српска треба рецимо да унаприједи реформске законе. Спорно је то што ништа не раде по питању реформе, а били су врло ефикасни када је требало донијети Закон о клевети“, каже Срђан Траљић из Транспаренси Интернешенела БиХ. 

Предсједник Парламента Српске не обазире се ни на примједбе опозиције ни на мишљење јавног мњења.

„Те примједбе не стоје. У складу са Планом рада, да ли ће сједнице бити у мјесец два или три, или по пет шест у неколико, то је потпуно небитно. То је у питању само политички маркетинг, прозивајући нас како ништа не радимо“, поручује Ненад Стевандић.

Новинар Дарко Момић каже да поред Парламента БиХ и Парламента Федерације БиХ, није тешко бити најбољи. Што не значи да узоре треба тражити у њима.

„Можда је мало парадоскално, али и поред кашњења и чињенице да је одржала само двије редовне сједнице у ових пет мјесеци, Народна скупштина и даље је најефиксанији парламент у БиХ", каже Момић.

Без обзира да ли имали десет или ниједно засједање у мјесецу као што је то био случај у мају, плате народним посланицима лијежу редовно. Професионални посланици у Народној скупштини РС имају плату до 3.500 конвертибилних марака, а посланички паушал оних који имају и друго занимање је око 2 хиљаде и 300 марака.

(БН) Фото:НСРС

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

+

31.05.2023 20:16

ТАКО ЈЕ ТО ПРЕД ПРОПАСТ. СВИ ГРАБЕ, А МАЛО СЕ РАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2023 22:17

Тови су хвала богу одавно пропали!

Name

Зна се

31.05.2023 22:40

Хоце појединци да се рекламирају на скупстини па због тога критикују.

Name

Бит це сједница..

01.06.2023 02:08

Кад се миле сјети нове бајке

Name

Борац

01.06.2023 07:25

Тако је то када папак води скупстину.

Name

Господин Тоцило

31.05.2023 20:42

Нема без цјеловите Босне ништа, Милокрада у затвор и остале његове полтроне и одузети им сву имовину што су покрали од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2023 22:19

Жао нам је јер је Босна престала бити цјеловита потписивањем Дејтона!

Name

Сагитариус

01.06.2023 07:03

За ре, поново твоја интелектуална громада долази до изражаја!

Name

Димитрије Мита Пантић

31.05.2023 20:44

Гледај овога Стевандића и он сам не зна ђе је шу паљ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

01.06.2023 07:42

Па то је врхунски посао, плата тродупло већа од просјечне, мозак на пашу, дошао или не што се каже.. као у школским клупама, на предавањима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

02.06.2023 07:55

Свете посланицке плате узети од нерадника и уплатити осигурање у фонд да се народ мозе љијецити.А них распустити свакакосу постали гори од ријалитија.

Name

Варум

01.06.2023 07:46

А и чему уопште та скупштина..??!! Кад о свему одлучује и за све се пита један чо'ек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

01.06.2023 08:25

Реално, овај парламент не треба ни да постоји кад један човјек брине о свему, уштедио би силу пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупштина

01.06.2023 08:32

Ма нек млате паре , док ово мало народа не умре од глади и намета њихових , незнам коме ће бити онда потребни ,,,

ОДГОВОРИТЕ