Занатлије траже већу основицу за улазак у ПДВ систем

Руководства Занатско предузетничке коморе регије Бања Лука и Подручне привредне коморе Бањалука потписали су заједничку иницијативу за измјену и допуну Закона о порезу на додату вриједност, којом траже повећање прага за улазак у ПДВ систем са 50 хиљада на 150 хиљада марака.

Република Српска 31.05.2023 | 11:43
Занатлије траже већу основицу за улазак у ПДВ систем

"Ми смо свједоци данас да ова граница од 50 хиљада марака је велика препрека у пословању свих привредника који раде и форми СП-а тако да ако се нешто не учини по хитном поступку ми ћемо сви ући у систем ПДВ-а, што изискује повећање цијена за 17%, а већ нас је инфлација из прошле године од 15% натјерала да подигнемо цијене", каже Жана Арсић, предсједник Занатско - предузетничке коморе регије Бања Лука.

Кажу да су у протеклом периоду порасли трошкови у самом пословању, а расле су и плате радника у занатско-предузетничкој дјелатности због чега се повећава промет преко њихових рачуна, па ће и они који имају запослена 2 радника у наредном периоду ући у систем ПДВ-а.

"Да ли ћемо ми моћи да опстанемо? Вјероватно нећемо", каже Арсићева и додаје да ћемо бити свједоци затварања пуно самосталних предузетника.

Граница од 50 хиљада марака, поручено је, постоји од кад је уведен систем ПДВ-а.

"Подсјетићу да је 2005. године када је донесен закон о ПДВ-у просјечна бруто плата била негдје око 707 конвертибилних марака. Данас је просјечна бруто плата у Републици Српској око 1900 марака и ако би само пријавили 3 радника тај износ је преко 70 хиљада марака", каже предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић.

Он сматра да је данашњи систем ПДВ-а извор сиве економије јер добар дио привредника, ако му је циљ да послује изван система ПДВ-а, није у ситуацији да пријави 2 или 3 радника, набави све репроматеријале и сировине, плати енергију и закуп, а да по промету буде испод тренутне границе од 50 хиљада марака. 

"И онда он прибјегава неким активностима које су у супротности са законом или отварају по 2 или 3 предузетничке радње или му један дио радника послује непријављен", каже Рачић.

Иницијатива је упућена Савјету министара БиХ, као и Управи за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине.

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Раајко

31.05.2023 12:46

Да су бринули о радницима не би исти одлазили ван. Власт чине криминалци и неспособни тако да се бољитку не требамо надати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

31.05.2023 15:08

Слажемсе. То је требало урадити још прије 5 година.

ОДГОВОРИТЕ