Црна статистика на бх. путевима, велики број страдалих

Црне саобраћајне статистике на бх. путевима. Алармантно је повећање броја саобраћајних несрећа са смртним исходом.

Република Српска 30.05.2023 | 20:24
Црна статистика на бх. путевима, велики број страдалих

Само у априлу догодиле су се 34. У мају су још четири млада живота изгубљена су у саобраћају. Између Брчког и Шамца смртно су страдале три жене.

У Сарајеву је дивљачком вожњом убијена дјевојка на тротоару. Црне статистике не престају да пуне насловне стране. Током прошле године у Босни и Херцеговини  забиљежена је 31.000 саобраћајних несрећа што значи да се свакога дана на бх. путевима догодило 85 саобраћајних несрећа. За посљедицу је скоро четвртина имала повреду или смрт учесника.

У укупном броју саобраћајних несрећа 35 % су проузроковали млади. МУП Српске је утврдио да је сваки 4 возач, који је контролисан био под дејством алкохола.  Код степеновања одговорности учесника у саобраћају закон је дао суду широку могућност да казни или ослободи.  

Адвокат Бојан Стојановић објашњава:

“Када имамо лице које је изгубило живот у несрећи  шанса да то лице добије неку казну која није затворска блажу је врло мала, али постоји у овом законском оквиру, јер са ублажавањем и са могућношћу откупа затвора који имамо по нашим законима постоји таква могућност, али је врло мала.”

Поред вожње у алкохолисаном стању као првог узрока саобраћајних несрећа, коријен проблема бх. саобраћаја је магистрална мрежа која је стара око 40 до 50 година, објашњава струка.

“Нису рјешење ни повећане казне, рјешење је да уђемо у озбиљну реконструкцију магистралне мреже и макар у цјелости је не можемо завршити те црне тачке и опасне дионице реконструишемо на начин да посебним студијама или елаборатима радимо праву реконструкцију не само подлоге или стругања подлоге, постављање нове него реконструкција која ће донијети проширење коловоза, проширење простора уз коловоз, банкине, сасијецање стрмина постављање адекватне заштитне жичане ограде нама на доста локалитета фали", каже за БН професор на Саобраћајном факултету у Сарајеву Осман Линдов.

Показало се да ни пооштравање казнене поитике није дало очекиване резултате, због чега је како каже струка неопходно направити стратегију на бх. нивоу што је посебно важно ако се има у виду да су најчешће жртве у саобраћајним несрећама млади старости од 21 до 29 година.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Приједлог

30.05.2023 20:49

Уградити у сва возила у БиХ уредјаје за ограничавање брзине 110 км/сат. Јер главни проблем је пребрза вожња увезених половњака са Запада. Ето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

30.05.2023 21:50

Зар стационарни радари нису поствљени да то спријече, значи милиони узалуд бачени ! Наравно да нису узалуд, "неко" је хапио лову ! Зар стварно мислите да некога интерсује што људи гину, да то некога интересује, једноставно, ратова неби било ?

Name

Ре приједлог

31.05.2023 11:47

Немас ти благе везе о зивоту ал’ битно да лупас глупости! Њемацка је једина земља у свијету која има аутопутеве на којима нема ограницења и мозес возити и 300км/х ако хоцес а опет је процентуално земља са најмање саобрацајних несреца! Запитај се засто!!!

Name

Аа

30.05.2023 21:08

Питајте МУП колико су плаћени радари тзв "цени стубови". А статустика. 92% прекорачења су од 10 до 20 км/х. Што значи да казне плаћају возачи доставних возила, трговачки путници односно људи који живе од волана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

30.05.2023 21:37

Зато нормални возачи пуне буџет плаћањем казни за прекорацење брзине 11км/х више од прописаног док бахати идиоти у возилима за које вам је потребан један радни вијек да га купите, дивљају по цестама и градовима. Сваки од њих у телефону има име бар једне особе из МУПа или странке, којег ће да позову ако затреба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуда

30.05.2023 21:56

75% возила техницки не исправно. Техницки преглед издају тотално неисправним аутима. Путеви лоси. Трактори разносе земљу по путевима. Полиција корумпирана. И људи у тоталном каналу. Забринути и одсутни. Али неко мозе себи приустит хеликоптер а неки не могу ни нове гуме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

30.05.2023 22:23

Уградити у сва аута апарат који кад осјети алкохол не дозвољава да ауто упали. И наравно затвор за оне који возе 30 преко ограницења, и ако се прекрсај понавља одузимати возило. Ста мислите засто у свици нема толико прекрсаја зато сто ударају по дзепу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдар

30.05.2023 23:33

Ко це то платити. Људи немају за нове гуме,купују половне старе 7,8 година

Name

Ре

31.05.2023 06:43

Ја помислио да си ти паметнији.хахахаха

Name

лала

31.05.2023 07:44

У Швици прво постоји школа за возаче у којој се учи како се понашати у саобраћају и што значи кривина од 60% при брзини од 80км/х. Онда имаш 2 год. пробе, гдје се за сваки прекршај губи возачка дозвола. Имаш и обавезне сигурносне тренинге, кочења на мокром и сухом... Значи људи улажу у знање и свијест возача. Казне су ту више за глупане који нису пазили у школи, а кад се погледа % казне и плаће, је БиХ ту негдје са Швицом.

Name

Једноставно ресење

30.05.2023 23:14

Морамо висе радити на себи, мењати се.Постовати себе и друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јасно

31.05.2023 07:38

Како све знамо да додјемо до пара? требало би свакога ко плати половину да другу половину одради. Исто би морали за сваки прексај похадјати предавања дасе посјете ста нису науцили. Наси возаци су тако агресивни а сви су бирали актуелну владу а код куце немогу никог промјенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

31.05.2023 08:13

Лудост на путевима. Возим неки дан својом десном траком, моториста ми иде у сусрет и блица да се склоним јос десно како би он могао да претекне возило које ми иде у сусрет.И онако несто млати руком бахато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг

31.05.2023 09:12

Све потписујем, али шта ћемо с онима који читаве народе и државе одведоше у провалијом опасном политиком? Јест да им је народ дао да возе државу, али и ти што возе а и народ су у алкохолисаном стању од национализма.

ОДГОВОРИТЕ