Борељ организује дијалог на високом нивоу БГ и ПР

- Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ, изјавио је данас да ради на организацији дијалога на високом нивоу Београда и Приштине и да очекује од власти у Приштини да суспендују све полицијске акције које се тичу општинских зграда на северу, а да демонстранти одступе. 

Свијет 30.05.2023 | 13:36
Борељ организује дијалог на високом нивоу БГ и ПР

Борељ је рекао да је јутрос разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а са председником Србије Александром Вучићем током ноћи, и да је  апеловао на обе стране да деескалирају ситуацију.  

Шеф дипломатије ЕУ је открио да је његов заменик за безбедност и одбрану Шарлс Фрис отишао у Приштину.

"Мој заменик Фрис је данас на Косову. Он је тамо, и заједно са Еулексом ће ми лично одговарати за ситуацију на терену. Док сада причамо, на Косову се разговара о корацима ка деескалацији", поручио је Борељ на конференцији за новинаре у Бриселу.

Он очекује од власти у Приштини да суспендују све полицијске акције које се тичу општинских зграда на северу, а да демонстранти одступе.

"ЕУ најснажније осуђује насиље на северу Косова које смо видели претходних дана. Насилне акције против цивила, медија, Кфора, припадника закона...То је неприхватљиво, ствара врло опасну ситуацију", рекао је Борељ.

Он је казао да ЕУ чврсто стоји уз КФОР у очувању мира и безбедности на КиМ.

"Свака једнострана акција се мора избећи. Апелујемо на обе стране да имплементирају раније договорене споразуме, како би се ситуација нормализовала. ЕУ очекује да се у склопу дијалога Београда и Приштине нађе решење којим ће се гарантовани мир за све грађане", истакао је Борељ и додао да треба превазићи прошлост.

"Треба превазићи наслеђе прошлости. Не смемо приуштити себи нови конфликт. Надам се да ће се чути мој глас, и да ће се људи понашати у складу са захтевом", истакао је Борељ.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Вицторија

30.05.2023 14:18

Искљуциви кривци за ескалацију нереда на Косову су Албанци и њихови ментори из ЕУ и Америке. Ниста нису постигли осим сто је КФОР показао право лице.. Треба да се извину Српском народу али није то у духу окупатора..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста ви

30.05.2023 14:24

Нистр предузели осим отимацине, бофљикаве зице и птогона срба са вјековног огњиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

30.05.2023 14:49

Сваки састанак са вама , Србима на Космету доноси нове проблеме , све мање права , јер се Шиптари штите свим средствима и све им се толерише , а циљ и шиптара и такозване међународне заједнице је да Срби са Космета , једноставно нестану , да се Србима отме све : и имовина , и идентитет и на крају да се протјерају са Космета , чак више нису сигурне ни цркве и манастири . Додуше , за овакво стање је великим дијелом крива и политика Србије , јер је у преговорима увијек попуштала и то приписивала као успјех , а јасно се знало да је пораз , а све због личних интереса и што је још погубније што су Српски преговарачи уцијењени од стране Европе и Америке , претпоставити је , да је све ово што се дешава , унапријед испланирано и договорено , тако да су Срби са Космета , једноставно издати и препуштени на милост и немилост шиптарским бандитима , нажалост .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

30.05.2023 15:46

Е тешко се нама када Борељ организуие сатанак н а д р љ а л и с м о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

30.05.2023 16:11

Вама нико висе не верује, нити ви висе имате ауторитет, идите у Кину,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

30.05.2023 17:07

Ћему више толики преговори и " договори" на највишим, и свим осталим нивоима, кад Курти и остала буљумента око њега, још нису реализовали ни имплементирали нити једну једину обавезујућу одлуку из резолуције 1244 !??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.05.2023 17:16

Па увек је био на "високом" нивоу, и ста је било. Испод стола наговарате Куртија, да прогања Србе, а јавно позивате на мир, лазови. Све сте вец рекли, сви ви на "високом" нивоу. Курти прогања, упуцава Србе, а ви од нас тразите да будемо мирољубиви, семе вам се затрало. Доци це време, да це мо ми управљати својим комадом земље, које сте тренутно окупирали. Доста висе, глуматања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фасистицконацистицка

30.05.2023 18:37

Поган да некоме дрзе слово!

Name

WÖШингтон

30.05.2023 17:32

Дајте људи ста вам.је какви преговори више кога лажете па Београд и срби су све испостовали а Курти и Албанци погазили нити јебу вас ЕУ нити Београд и ви их подржавате,WАY,WАЈ ,ЗАШТО,ЗАШТО.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

30.05.2023 18:18

Где год сте Ви чували и обезбеђивали мир, избио је крвави РАТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИШТАРИЈО!

31.05.2023 08:05

Какве преговоре очекујеш?!Једино оружаним сукобом можемо разријешити све нејасноће,али,Косово отети нећете!!!Своје миљеника спакујте,и правац,Америка!Иш,иш!!!

ОДГОВОРИТЕ