Суд: Министарство незаконито крије уговор о ауто-путу

Окружни суд у Бањалуци поново је пресудио у корист Центра за животну средину из Бањалуке и наложио Министарству саобраћаја и веза Републике Српске да Центру достави копије Уговора о концесији за изградњу аутопута Бања Лука – Приједор – Нови Град који је Влада Републике Српске закључила са кинеским партнерима.

Република Српска 29.05.2023 | 21:12
Суд: Министарство незаконито крије уговор о ауто-путу

У саопштењу Центра за животну средину наводи се да је суд већ одлучивао о истој ствари и да је у судском спору окончаном крајем октобра 2022. године министарству наложио да Центру достави тражени Уговор о концесији, јер се ради о информацијама од општег значаја.

„Међутим, како је Министарство саобраћаја и веза поново одбило да омогући увид у овај документ, позивајући се на клаузулу повјерљивости и заштиту комерцијалних интереса концесионара, Центар је био приморан да своје право приступа јавним информацијама тражи код суда. Поново донесеном пресудом, Центар је то право остварио на начин да је Министарство сада поновно, по други пут, обавезано да нам уступи тражени уговор“, наводи се у саопштењу Центра за животну средину.

Подсјећамо, Министарство саобраћаја и веза одбило је захтјев Центра за животну средину за слободан приступ информацијама о економској оправданости аутопута Бања Лука-Приједор.

У рјешењу министарства наведено је да би објављивањем Студије економске оправданости, коју је израдила консултантска кућа “ИГ“ из Бање Луке, била проузрокована штета за министарство и за консултантску кућу.

То би, како су раније навели из министарства, индиректно могло утицати на овај јавни орган, јер се подаци који се налазе у Студији економске оправданости индиректно провлаче и кроз уговор о концесији за изградњу овог аутопута.

Из министарства су истакли да „интерес јавности у конкретном случају не може бити стављен изнад принципа законитости“.

С друге стране, Окружни суд у Бањалуци поново је пресудио да интерес јавности у овом случају треба бити стављен изнад принципа законитости.

Поред Центра и Транспаренцy Интернатионал крајем 2022. године добио је судски спор против Министарства саобраћаја и веза због незаконитог скривања уговора о концесији за изградњу ауто пута Бања Лука – Приједор – Нови Град.

(БН)  Фото:Архив/Анадолија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ДелПо

29.05.2023 21:47

У нормалним државама министар било ког ресора кривично би одговарао и завршио у затвору ако би само и сањао да не изврши правоснажну пресуду суда!! То је директан напад на правосуђе и доказ више ко нажалост контролише и ове "независне" полуге власти ове банана државе!! Наравно да је свима јасно да је приватни интерес (читај приватни џеп) важнији од општег (народног) интереса!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Много

30.05.2023 01:35

Много земаља је тим тајним уговорима и кредитима са Кинезима дошло на ивицу банкрота или су већ пропали

Name

Татар

29.05.2023 22:51

Какав је то суд који не мозе натерати уговорену страну да транспарентно и јавно покаже уговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

30.05.2023 06:37

Ко зна колико криминалаца, које штити власт, се урадило у тај пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одмах

30.05.2023 10:14

Тузиоце и судије замијенити и Европске довести сли полицију медјунаридну а не партијскотајкунску јер корумпирани ду све институције заробили са обе стране Дрине Уне Неретве Босне све преписанооооо! Умрезрно у хоботницу хара од рата

Name

Укидање тзв рс!

30.05.2023 06:46

Злочинци показују да су тотакни идиоти и да су сви за затвора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 британских обавештајаца

30.05.2023 07:19

Пуно је жртава пало за Републику Србску,људино моја никад се укинути неће!!!

Name

Његос

30.05.2023 08:01

Сто се грби роди, вријеме не исправи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

30.05.2023 08:16

Е то вам је циганија,Додик је приватник и неда уговор на увид вјероватно зато што је добар за РС,ШТЕТАН ЈЕ ИТЕКАКО И ЗАТО ГА КРИЈУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

31.05.2023 07:55

У свијету не постоји оваква врста концесионог уговора у којој држава гарантује концесионару да неће бити на губитку. Ово се зове ПЉАЧКА.

ОДГОВОРИТЕ