Формиран предмет о изборним крађама у Републици Српској

Након пола године од завршетка избора и кривичне пријаве за изборне крађе коју су Тужилаштву БиХ поднијели представници опозиције, СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред, ствари су се помјериле са мртве тачке. Формиран је предмет, а они су службеницима СИПЕ дали свој исказ.

Република Српска 29.05.2023 | 15:45
Формиран предмет о изборним крађама у Републици Српској

ИЗБОРНЕ МАЛВЕРЗАЦИЈЕ

Претходне опште изборе у БиХ пратиле су бројне нерегуларности и малверзације. У намјери да издејствују побједу кандидата СНСД-а на свим нивоима власти, а посебно за функцију предсједника РС, предсједник СНСД-а Милорад Додик организовао је групу која је имала задатак да обезбиједи контролу над већином бирачких одбора, тврде представници опозиције.

Све су документовали и сабрали у кривичну пријаву коју су у октобру прошле године упутили Тужилаштву БиХ.

“ОРГАНИЗОВАНА ИЗБОРНА КРАЂА”

“Овдје се ради о изборној крађи озбиљних намјера, свјесно урађеној, организованој на начин да се неколико мјесеци прије избора то све припремало кроз формирање бирачкх одбора и начина како су управо људи из једне политичке партије у овом случају СНСД били искључиво чланови бирачких одбора јер су искористили ту организовану изборну малверзацију и како се на дан избора све то спроводило. То је довело до тога да је неколико десетина хиљада гласова украдено”, каже предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

“У прилог овој нашој пријави иде званични извјештај ЦИК-а на наш захтјев у коме су извршили накнадно пребројавање мноштва бирачких мјеста посебно у Добоју, Зворнику и неким другим мјестима. Потврдили су да су на преко 260 бирачких мјеста преправљани изборни резултати, да  недостаје гласачки материјал, да је другачије приказан резултат, да су вршене махинације разне врсте”, каже бивши предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

ИСКАЗИ НАКОН ПОЛА ГОДИНЕ

И док су скоро сви заборавили на све што се дешавало на претходним изборима и када су се побједници тако проведених избора устоличили и заузели функције, службеници СИПЕ по налогу Тужилаштва испитали су представнике опозиције о њиховим сазнањима и доказима из кривичне пријаве.

“Правосуђе је почело радити, видјећемо да ли је то још један од случајева гдје се почиње радити а не доводи до коначног епилога и да се коначмо стане у крај бруталним изборним крађама”, каже Бореновић.

“Сад се јавља сумња да ли се предмет узима само да се отаља и да се приведе крају или заиста надлежне институције ће то да озбиљно узму у разматрање. Ово еј врх леденог бријега, ово може да покрене ту лавину како би без обзира што су избори давно завршени, правда била достижна”, каже Шаровић.

У правосудни систем, повјерења нема предсједник Листе “За правду и ред” Небојша Вукановић, јер га је како истиче томе научило лично искуство.

“Док год се не изврши смјена власти и лустрација у правосуђу не можемо очекивати процесуирање одговорности нити за изборне нити за све остале друге крађе. И не би Милорад Додик био овако бахат и његови властодршци да нису сигурни да их владајућа партија преко корумпираних судија и тужилаца штити од одговорности”, каже предсједник Листе “За правду и ред”, Небојша Вукановић.

Ово је прилика за оздрављење друштва. Ако се правосуђе озбиљније не ухвати у коштац са овим проблемом, каже Вукановић, треба се борити свим демократским средствима, како би се коначно успосатвила владавина права, правна држава и ослободиле заробљене институције.

(БН)  Фото:Фена

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Миле

29.05.2023 16:03

Све сам покрао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.05.2023 16:06

Човек који је покрао и зборе себе наградио са 58 000 000 км зато што је успешно све то одрадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.05.2023 16:25

У Крајишнику код Градишке, цланови одбора су били из пдп. Па је опет Јелени хвалило гласова,који су поновним бројањем у цику њој врацени. И у току судског процеса бројани су поново у суду пред свим сведоцима. И њој су исти признати али су у њеној вреци надјени 50 гласова који су украдени Додику. Распитајте се мало новинари.. Знаци крали су и у пдп, само се недаје на јавност... Сви сте исти, а то је истина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој борац

29.05.2023 18:00

Мислиш да си културнији ако кажеш хвалило, а на фалило.

Name

Ре Борац

29.05.2023 20:25

Тебе изгледа школа није вољела. Ипак, никад није касно да се човјек описмени.

Name

Реалан

29.05.2023 21:29

Поријекло ријеци хвалило је од хвалити, сто овдје нема везе с везом. Тацно би било у сваком погледу, фалило, јер ријец се извлаци из ријеци фали/фалити. Толико о граматици

Name

Вуле

29.05.2023 16:28

Бурле формиро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тај Бурле

30.05.2023 11:27

Не спава нормално буди сигуран. Јер ако се неки Тужилац заинати па тјера до краја па Бурле буде морао вратити све плате назад, свој буџет назад и плус затвор. Крадја је крадја да ли 100КМ или сто милиона КМ увијек је крадја. Да ли 100 гласова или 20.000 гласова исто је крадја.

Name

СМИЈЕСНА ДРЗАВА

29.05.2023 17:12

НИСТА ОД ТОГА. БАС НИСТА. ИГРАНКА ЗА ГЛУПИ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

29.05.2023 17:18

Биће исто као и за куповину диплома. Тресла се гора родио се миш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само,

29.05.2023 19:01

Идиоти могу поверовати у ову вијест, у свакој општини се јавно извлаче бирачки одбори, и њихови чланови и мјеста која добијају политичке партије, а што опозиција није способна и немају довољно писмених људи за те бирачке одборе, о посматрачима да се и не говори, је друга ствар. Молим цик да пусти Тривићеву, Бореновићу, , Вукановић, Говедарицу, Црнатка нека сами броје, Снсд нека само постави посматраче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

29.05.2023 19:19

Од тог предмета нема ништа зато што тужилаштво и правосуђе контролише болесни режим који и стоји иза сваког криминала и неморала у РС. Ако је требало чекати 8 мјесеци да се формира предмет којим се осуђује терор и злочин над грађанима РС, коначну пресуду можемо очекивати за 80 година кад нико неће ни знати ништа о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петре

30.05.2023 11:22

Никад није касно за Правду. Никад, само се треба борити и документовати. У Америци ухапсе маторог дрипца који је силовао цуру прије 34 године. Нема праштања ни заборава јер неће вјечно бити ова власт у БиХ. И сада је потребно да се појави један добар а поштен Тужилац и нећеш се спасити казне. Али има времена.