Билећа у проблему: Стигли их дугови СНСД-ове власти

Проблемима у општини Билећа због наслијеђених дугова од власти на челу са СНСД-ом не назире се крај. 

Република Српска 29.05.2023 | 13:58
Билећа у проблему: Стигли их дугови СНСД-ове власти

Предузеће "Пречистач отпадних вода у Билећи налази се у изузетено тешкој ситуацији. Иако радници нису примили плате од мјесеца јуна 2022. године, у овом предузећу редовно долазе на посао, али оно чега сада сви плаше је могућа еколошка катастрофа јер су залихе  основних средстава за рад при крају и сваког тренутка може доћи до престанка рада постројења чиме би отпадне воде непречишћене потекле Билећким језером.

- Оно што је до радника одради се. Међутим, ми сада имамо један већи проблем, а то је што нам је жиро рачун блокиран већ четири мјесеца и нисмо у могућности да платимо фактуру од наших добављача. Људи не желе да нам испоручују та средства која се неопходна И ми функционишемо са најмањом могућом залихом основних средстава, која није била никада мања тако да сваког тренутка може наступити проблем. Не смијем ни да помислим шта би било да откаже неки дио што је могуће у оваквом систему – рекао је Предараг Носовић, директор "Пречистача отпадних вода Билећа".

И радници општинске администарције у Билећи, којима се дугоје шест плата, нашли су се у додатним проблемима пошто им се не уплаћује задравствено осигурање последња три мјесеца. Оно што радници очекују је да ће се реализовати обећања предсједника Милорада Додика који је приликом посјете Билећи обећао два милиона марака за стимулативне отпремине.

-Тренутно касни  шест плата радницима општине. Углавном они своје плате траже путем извршења путем суда. Ми вјерујемо да општине може да изађе из кризе, а треба пуно коцикица да се сложи. То је сигурно један процес који ће да траје. Не може се ништа урадити преко ноћи, али вјерујемо да може доћи крај овим проблемима -   истакао је Никола Леро, предсједник Синдиката општине Билећа.

И начелник општине Веселин Вујовић очекује обећани новац од предсједника Републике Српске како би Билећа могла коначно стати на ноге. Ова администрација сем тога што је наслиједила дуг од преко 20 милона марака од претходне власти на челу са СНСД-ом, муку мучи И са превеликим бројем радника не само у локалној администрацији већ у свим јавним предузећима која су на буџету.  

-Све што уплаћујемо уплаћујемо под приноудном наплатом. Рачун нам је нон стоп у блокади. Како изађемо из једне тако долази друга, од пореске, банака, добоваљача, исплаћивање плата за раднике које туже. Морам да напоменем да преко 70 посто радника добија на тај начин плате, а ми који нисмо тужили задњу плату добили смо за октобар мјесец прошле године. Све се веже са општином, са тим стимулативним отпремнинам да се ријешимо тог броја радника, онда би могли да сервисирамо своје обавезе као што је плаћење услуга комуналном предузећу, пребацивање транше за колектор…

Ми планирамо пречистачу 200 хиљада, а успјели смо само у јанурау да пребацимо 21 хиљаду што је недовољно за функционисање – нагласио је Вујовић.  

Велики број Билећана, међу којима и радници јавних предузећа и овог љета планира да посао тражи у Дубровнику, а према неким непотврђеним информцијама у тој локланој заједдници захтјев за потврду о некажњавању у последње вријеме поднијело је око 950 грађана.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Вишеград

29.05.2023 14:37

Драги билећани,нисте само Ви се ојаду забавили од снсдеовске власти.Сви смо,а тек ћемо се ојаду забавити,ово је почело да се примотава крају.Ало је исјина шта?се пуича о новим глупостима власти у Вгд,тек ћемо се о јаду бавити.Отом потом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.05.2023 15:09

Ста пијана будала уради,сада народ испаста.

Name

Благо

29.05.2023 15:02

Нема то везе са партијском припадношћу, једноставно мали број начелника општине је честит,моралан и одговоран.У Угљевику Василије Перић из СДС влада 23 године, дугује за воду 63450км, струју 288000, милионе добављачима, радницима плате топле оброке, стипендије,зло и наопако једна битанга и криминалац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.05.2023 16:02

Ако годину дана радите без плата онда вам треба тако.

Name

ТАЛИБАН

30.05.2023 15:04

За Борца пијана будала је кадар СНСД НАУЦИЛИ скоро сви из СЕКТЕ од њиховог СЕФА Милокрада како се КРАДЕ и ПЉАЦКА НАРОД РС ЛОПУЗЕ

Name

Арса

29.05.2023 15:30

Ако се уздате у рудоњина обећања онда дефинитивно са вама нешто није у реду јер он и не незна шта је и коме све обећао.Ето вам задњи примјер обећао је град Приједор добиће 15 милиона за рјешење проблема високих вода и скоро су поправљен а од пара нема ни трага

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

29.05.2023 16:06

У Рудом начелник општине прима плату од 4250 км,а иста општина једна од изразито неразвијених.Па имали то игде

ОДГОВОРИТЕ