Косовска полиција бацила сузавац на запослене у општини Звечан

Неколико хиљада Срба окупило се испред зграде општине у Звечану где мирно протестују и траже повлачење косовске полиције и новоизабраних градоначелника Албанаца на недавним изборима које је огромна већина Срба бојкотовала. До инцидента је дошло када су припадници КФОР-а пустили запослене Србе да уђу у зграду општине, а потом је на њих косовска полиција бацила сузавац.

Србија 29.05.2023 | 09:04
Косовска полиција бацила сузавац на запослене у општини Звечан

Нешто касније због протеста Срба косовска полиција се повукла у зграду општине. На месту протеста налазе се и припадници Кфора који су распоређени испред зграде општине.

Снаге КФОР-а са војницима наоружаним дугим цевима и опремом за разбијање демонстрација налазе се од јутрос испред и око зграде локалне самоуправе у Звечану.

Запослени у локалној самоуправи у Звечану прошли су први кордон КФОР-а, нико их није заустављао.

Људи су дошли до зграде општине, покушали да уђу, али полиција их је зауставила на самом улазу и у више покушаја да се пробију унутар зграде полиција је искористила сузавац.

Полиција је специјалне снаге распоредила на свим већим раскрсницама на северу КиМ. Школе не раде, а службеници локалних самоуправа се спремају на посао иако је нејасно да ли ће моћи да уђу у зграде.

Са окупљеним Србима испред општине Звечан су и представници Српске листе бивши градоначелници општина Северна Митровица и Звечан, Милан Радојевић и Драгиша Миловић, а ту су и лидери Српске листе Горан Ракић и Игор Симић.

Ситуација је напета од раног јутра у свим местима на северу КиМ због неуобичајено великог броја припадника полиције и КФОР-а.

Подсетимо, у петак је, након покушаја грађана са севера КиМ да спрече полицију да уђе у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, дошло до сукоба, у којима је полиција употребила сузавац, димне и шок бомбе.

Повређено је више Срба, а Косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.

Огласио се Ричард Гренел

Ричард Гренел, бивши специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине поручио је јутрос на свом Твитер налогу да се на КиМ од "мира и напретка дошло до хаоса и окупације".

- НАТО трупе заузеле су зграде на Косову. То су америчке трупе и амерички новац. Прешли смо пут од мира и напретка под Трампом до хаоса и окупације под Бајденом. Бајден је тако слаб - оценио је Гренел.

У својој Твитер објави под насловом "најновија вест" Гренел је поделио снимак улице у којој се налази зграда општине у Лепосавићу на којем се види развучена бодљикава жица и већи број припадника КФОР.

Представници Српске листе у Звечану са полицијом

Представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић и Драгиша Миловић стигли су у Звечан. Они разговарају са представницима косовске полиције испред зграде општине.

Миловић је за медије рекао да траже да се дуге цеви и оклопни транспортери уклоне, да се радницима омогући право на рад у згради коју су Срби градили пре 50 година, као и да се поручи представницима међународне заједнице – Еулексу, КФОР, Унмику да заштити српски народ.

Међународну заједницу је упитао и како реагују на то што су Албанци скинули не само српску, већ и заставу Унмика, иако Приштина тражи чланство у УН.

- Ту смо и да замолимо наше грађане да буду мирни, ово су мирни протести, не сме ниједан камен да полети према специјалцима, они раде свој посао, неко други их је послао да то раде, зато се искрено надам да ће представници међународне заједнице, који су овде по Резолуцији СБУН 1244, да деескалирају ситуацију и заштите наш народ - поручио је Миловић.

(Блиц/Тањуг) Фото: Агенције 

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Маја

29.05.2023 09:37

На цијој страни се КФОР поставио отворено ако је уз косовску полицију за сузбијање демонстрација.А ко је на протестима, Срби.. КФОР отворено подрзава косовску полицију и политицко а и физицко насиље над Србима. Али све це то влада Србије да ријеси. Удри свога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈБГ

29.05.2023 09:53

Значи почело је

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

29.05.2023 09:55

Добро је да је србијанска војска спремна у "близини" А битност резолуције 1244 је битно умањена разним споразумима који су потписани од Бриселског прије 10 година па осталих послије Послије сваког споразума прогласавана је побједа за побједом потписивањем истих и данас када смо створили толику предност вратили би се на резолуцију 1244 коју је извојевао (веома скупо) један од "вецих српских издајника"

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

29.05.2023 11:33

У тој "близини" це и да остане заувек.

Name

075

29.05.2023 09:56

Што хоћете Срби са сјевера Косова? Били избори! Да ли сте изашли на изборе? Нисте! Да је троје Албанаца изашло, избори су легални и легитимни! Али не, Ви слушате "његово височанство" АВ, што сада? Ово је изравна и неизравна порука Србима из БиХ, да је њихова држава са лијеве обале ријеке Дрине а то је Босна и Херцеговина и да "туђа (Србија) рука свраб не чеше"!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

29.05.2023 10:10

Да се разумијемо. Били су избори на Косову. По наговору из Београда Срби нису изасли на изборе. Албанци јесу и изабрали су градонацелнике Албанце. Да су Срби изасли, сви градонацелници у те цетири опстине би били Срби. И ста сад??? Ко је крив??.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГДЈ

29.05.2023 10:11

Прогласити званично да је Косово окупирано и тражити преко СБ УН повлачење страних трупа. Ако не желе у миру да оду онда употребити тактику као што се чини према окупаторима. Живела Србија !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.05.2023 11:40

Како мислис окупирано? Па ти људи су родјени доле на Косову брее...

Name

Мрки

29.05.2023 10:15

Сасвим легална и легитимна полицијска операција. Постављају се легално и демократски изабрани представници власти Републике Косово. Банда хулигана и криминалаца неће спријечити легалне и легитимне представнике власти Републике Косово да уведу ред на сваком дијелу Републике Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чаруга

29.05.2023 10:17

мени није јасна једна ствар на протеклим изборима срби са севера косова су добровољно бојкотовали изборе а сад се буне против новоизабраних градоначелника и траже заштиту па ко је овде луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минск 1 и 2 итд...

29.05.2023 11:07

Избори су бојкотовани због не формирања ЗСО које је договорено и потписано у Бриселу. Ако никакав спиразум се не признаје и сваки крси, немају сврхе ни преговори ни споразуми као ни сами избори....

Name

Са

29.05.2023 10:57

Србима нема договора само аилу разумију. Ако не владају другима одмах им није добро и кукњава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ај

29.05.2023 11:53

Не сери над ким смо то ми и кад владали?

Name

Преобуцрни КФОР

29.05.2023 16:21

Бацао.

ОДГОВОРИТЕ