Права траже на улици: Ово је наш јаук душе!

Ово је њихов јаук душе. Као да им није довољно што гледају патњу своје дјеце, него основна права те дјеце морају да траже на улици. Родитељи дјеце са потешкоћама у развоју на новом протесту, са старим захтјевима. 

Република Српска 27.05.2023 | 16:49
Права траже на улици: Ово је наш јаук душе!

Родитељи дјеце са потешкоћама у развоју окупили су се данас на Тргу у Бијељини тражећи да се измијени и допуни Закон о Дјечијој заштити. Мирни протест подржао је и Стефан Благић из Удруженај грађана “Рестарт Српска” наводећи да ће, уколико Влада Српске не подржи измјене закона, ићи у радикалније протесте блокадом саобраћаја.

Родитељи дјеце са потешкоћама више пута излазили су на улицу, али тврде да до сад институције нису имале слуха за њихове проблеме.

Ово је њихов јаук душе. Као да им није довољно што гледају патњу своје дјеце, него основна права те дјеце морају да траже на улици. Родитељи дјеце са потешкоћама у развоју на новом протесту, са старим захтјевима. 

Наталија Драгић из Бијељине наводи коју су то захтјеви: 

“Да сваки родитељ дјетета који има потешкоће у развоју добије статус родитеља-његоватеља. Такође, траже и да се укине старосна граница до тридесете године дјетета за остваривање овог права, као и да дјеца са потешкоћама имају право на дневни центар и школе.”

Двадесет двогодишња Николина Јовић из Бијељине која има физички инвалидитет истиче да се права оних који не могу да функционишу без помоћи родитеља сваким даном умањују.

“Неко сам ко прима право родитељ-његоватељ. Међутим, донијели су одлуку да након 30 година немамо право на то. Ми с тим нисмо задовољни јер наши родитељи не могу од нас да раде. Ми смо од њих зависни 100%”, наводи Јовићева.

С примањима сведеним на минимум, а потребама које су неопходне, родитељима су руке везане.

“Терапије које ова дјеца захтјевају јесте више терапија током седмице. Нажалост, то нашим системом није подржано. Врло тешко је доћи до терапеута. Углавном, родитељи су принуђени да то све приватно плаћају”, истиче Мелита Марковић, логопед.

Обраћали су се свим институцијама. Иако сасвим здрави, направили су се глуви И нијеми на вапаје родитеља па тако до сад од надлежних није било ни одговора, а камо ли рјешења.

“Следећи пут кад неко из Министарства или било које друге иституције подвуче црти И каже колико моје дијете И ја коштамо државу нека онда јавно каже колико кошта И његов посао  И његова функција ову државу И његова породица”, навела је Наташа Кривошија Филиповић из Бањалуке.

Подршку родитељима дјеце са потешкоћама у развоју дало је и удружење Рестарт које је у више наврата надлежним слало дописе и захтјеве.

“Ми смо припремили један закон који ћемо прослиједити у НС Републике Српске већ идућег мјесеца. Уколико Влада не да зелено свјетло за тај закон, сљедећи корак биће нови протест са блокадом саобраћаја. Нажалост, сви се слажу да је то једини начин, али мораћемо да идемо тако далеко, И срамота је што смо у ситуацији да идемо тако далеко”, навео је Стефан Благић из Удружења грађана “Рестарт Српска”.

Највећа брига родитеља је шта ће бити са њиховом дјецом кад њих једног дана не буде. Питају: ко ће бринути о њима када им се и сада ускраћују права. Зато успаваним институцијама јасно поручују:

“Ми од ове дјеце не одустајемо док смо живи и то што радите над овом дјецом је злочин. Ово је наш јаук душе” поручено је са Трга у Бијељини док су родитељи и дјеца пустили балоне у ваздух у знак протеста.

(БН) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сагитариус

27.05.2023 17:36

Све ове социјалне категорије у друштву, у које спадају и дјеца са потешкоћама у развоју, представљају само баласт и оптерећење за власт, и перманентно им се сваке године, смањују права. Овдје свакако треба споменути и категорију РВИ, од којих је већина по неколико пута од завршетка рата позивана на ревизије инвалидитета, и по правилу би се пребацивали у ниже категорије, са оћигледном намјером државе, да им се на тај начин смање новћана примања. Ћињеница је да држава брутално закида најугроженије категорије грађана, док се са друге стране троше милиони км.на луксуз и скупе аутомобиле, за куповину хотела на Јахорини и енормно скупе набавке намирница у огромним колићинама за угоститељски сервис владе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

27.05.2023 18:02

У Републици Србској на власти је Додик и Снсд-е према томе ни борци нити други нису ниста боље заслузили.Ова власт Војску Републике Србске третирају као злоцинацку војску јер по њима они су се борили против дрзаве.А сви знамо да је дрзава БиХ зато је било каква побуна против ове власти немогуца јер би их ова власт преко 20 хиљада прогласила ратним злоцинцима.Зато су многи борци Републике Србске стали уз ову власт јер су свјесни ста би ова власт била у стању да направи.Ово се не мозе назвати "Влада" него "Страховлада"јер управо влада на страху народа.

Name

Милена

28.05.2023 00:10

Благицу плати алиментацију.Прво збрини своје дијете,својим примјером покажи како се брине о дјецу.Стиди се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

28.05.2023 08:06

ЗА ЊИХ ТРЕБА СВИ ДА РАДИМО. А НЕ ЗА КВАРНОГ ПРОФЕСОРА ЋЕРАЊИЋА И МНОГЕ ОЛОШЕ У РС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно и тузно

28.05.2023 08:27

Проклета политика и којекакве агенде.

ОДГОВОРИТЕ