Нови детаљи о Кости: Мајка о понашању и одрастању сина

Мајка дјечака који је убио деветоро вршњака и чувара Основне школе "Владислав Рибникар" саслушана је у сриједу у полицији и том приликом је детаљно причала своју верзију приче о дјетињству свог сина, његовом здрављу, односу са вршњацима, породичним односима.

Србија 27.05.2023 | 11:42
Нови детаљи о Кости: Мајка о понашању и одрастању сина

Описала је и његове дане прије масовног убиства, 3. маја, као и како је изгледало јутро прије неко што је дјечак са очевим пиштољима и Молотовљевим коктелима ушао у ОШ “Владислав Рибникар” да сије смрт.

Дјечакова мајка саслушана је након што је Прво основно јавно тужилаштво у Београду по службеној дужности дало налог да се она испита како би се утврдило да ли је запустила или злостављала сина прије него што је починио масакр у школи.

Како се сазнаје, дјечакова мајка је кроз сузе описала као болешљивог и паметног, те истакла да јој ништа није указивало на то да би могао да постане масовни убица. Сада је на тужилаштву да у наставку истраге открије колико има истине у њеним ријечима.

Дани уочи злочина

Мајка дјечака убице је испричала како је њен син пет дана прије злочина био са другом и његовом мамом ван града. Тамо су провели заједно 1. мај, послије чега су се вратили за Београд.

– Мајка је испричала да се дјечак вратио са другаром и његовом мајком за Београд, док су она, супруг и кћерка били у другом возилу. Дјечак је, како је рекла, дошао кући сат времена прије њих и да се туширао у тренутку кад је стигао остатак породице. Тврди да није примијетила промјене у његовом понашању – каже саговорник Блица.

Дан касније, 2. маја, дјечак и његова сестра нису ишли у школу и отишли су код бабе и деде, а увече су се вратили и заједно гледали филм.

– Мајка се сјећа да је дјечак у једном тренутку отишао до продавнице да купи намирнице, али да ни тог дана није видјела ништа чудно у његовом понашању. Наводно је причао са родитељима о филму који су гледали и другим темама које га занимају.

На дан масовног убиства: Био је успорен


Мајка је испричала да је кобног 3. маја устала прва како би направила доручак за дјечака и његову сестру. Њен муж је отишао на посао, послије чега је пробудила дјецу. Тврди да чак ни тада није примијетила нешто чудно у понашању сина, осим што је током доручка и спремања био успорен.

– Дјечак је мајци наводно рекао да не брине, јер наставница умије да закасни. Мајка тврди да је затим отишла да одвезе кћерку у школу, а дјечак је остао код куће и сам се спремао.

Сат времена касније мајка је чула за пуцњаву у школи. Полицајцима је испричала да је мислила да јој је син рањен у пуцњави, те је одмах отишла до школе, гдје је сазнала истину.

– Мајка каже да је била избезумљена, да јој је и даље тешко да повјерује да је њен син то урадио и упорно тврди да ништа није указивало да је овако нешто могло да се догоди. Истакла је да и сама вапи за објашњењем и одговорима.

Одрастање дјечака убице

Мајка дјечака убице описала свог сина као дјечака са широким интересовањима, који није импулсиван, али ни енергичан, који је радознао и који је кроз загрљај знао да покаже емоције према њој и баки.

Мајка каже да своје незадовољство посљедњих година није показивао кроз плач, али да је раније, када је био млађи, знао да се расплаче када му нешто није по вољи.

– Тврди да је дјечак био ближи с њом, него са оцем, а да је о дјечаку и његовој сестри од рођења бринула и дадиља која јој се никада није пожалила на њега.

Промјене у пубертету, мобилни телефон и апликације

Извор даље наводи да је мајка примијетила код дјечака одређене промјене у пубертету, али да их није описала као драматичне догађаје.

Мајка је испричала у полицији да је дјечак почетком ове школске године почео да се осамљује у соби, да није закључавао врата, али да је тражио да његова млађа сестра, с којом је дијелио собу, изађе. Почео је и да се закључава у купатилу, а двапут недјељно је, према мајчиним ријечима, знао да се брецне на њу и посвађа се кад би га по доласку с посла затекла да није завршио школске обавезе и да му је соба у нереду, а он гледа филм или је на телефону.

– Мајка је испричала да је дјечака кажњавала тако што му је забрањивала телефон и компјутер. Указала је и да дјечака није тукла, осим, можда, некада кад је био мањи. Истакла је да дјечак већ дуже вријеме није укључивао рачунар који је током короне користио за играње игрица са другарима.

Притом се мајци једном приликом пожалио да је због свађе избачен из вршњачке групе у којој су играли заједно. Мајка је додала да је дјечак на мобилном телефону користио Инстаграм, Снапцхат, YоуТубе и ТикТок, и да му је раније провјеравала телефон.

Мајка је током другог полугодишта примијетила да је дјечак добијао по неку слабију оцјену у школи и да је мање заинтересован него раније, на шта јој је он рекао да је “све под контролом”.

– Мајка је у полицији нагласила да јој нико из школе, од наставног особља, родитеља или дјеце из дјечаковог разреда није скретао пажњу да се он понаша необично, осим да је имао специфична интересовања у односу на другу дјецу. Додала је и да њена млађа кћерка није примијетила ништа чудно у његовом понашању, иако су дијелили собу.

Промјена смјене и одјељења

Мајка дјечака испричала је како јој се син током шестог разреда, у мају 2022. године, пожалио да га неки другари нису позвали на рођендан. Како је рекла, видјело му се на лицу да му је криво, па је контактирала његову тадашњу разредну како би видјела у чему је проблем.

– Мајка тврди да јој је тадашња разредна рекла да мисли да су друга дјеца љубоморна на дјечака, јер је он успјешнији ђак и истакнутији у настави. Рекла је да јој се син жалио да га другари задиркују, јер пуно чита, а не зна добро да игра фудбал. У том периоду је дјечак затражио да промијени смјену када крене у седми разред, јер му средина није одговарала. То су, како је рекла, и учинили и мајка тврди да је дјечак током љета почео интензивно да се дружи с другом дјецом.

Мајка је даље испричала да је дјечак по поласку у ново одјељење склопио пријатељства, да јој је рекао да је задовољнији него раније и да је чак написао и састав о властитој храбрости да промјени средину.

Мајка тврди и да се дјечак послије језичког кампа у Француској дружио много са дјевојчицама, као и да јој је разредна послије тога послала поруку: Честитам, дјеца су вам предивна!

Мајка испричала зашто је отац одвео дјечака да пуца у стрељани

Мајка је у исказу испричала и како је њен супруг, дјечаков отац, сматрао да треба да упозна сина са опасностима које носи оружје, јер је у младости имао негативно искуство.

– Мајка тврди да није била сагласна да дјечак иде у стрељану, али да није сумњала у размишљање свог супруга, као оца, и његову добру намјеру. Додала је да је њен супруг хтио сину да укаже на опасност од оружја, а истовремено да му покаже како оно функционише и то из разлога како дјечаку оружје “не би било егзотично и изазовно”. Она је испричала да је дјечак двапут ишао са оцем у стрељану и пуцао, као и да је чула да су у стрељани била и друга дјеца .

Изјавила саучешће породицама

Мајка дјечака је и на почетку и на крају исказа полицији рекла да је скрхана болом због све страдале дјеце и чувара школе – за кога је чак рекла да му је дјечак поклонио сличице које је скупљао – те да вјерује да се и њен супруг исто осјећа.

– Она је изјавила саучешће породицама и устврдила да досад није имала прилике и да не зна ни начин како то да учини

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ре

27.05.2023 11:57

Не може дијете од 13 година тако прецизно и професионално да пуца, био је и других убица, ко зна ко све стоји иза тога, искористили су његову почетну пуцњаву да изврше овај монструозни маскр у школи, све је режирано. Као да су сви у школи стајали кад се чула прва пуцњава да дијете од 13 година дође и да њи убија, па нису то кипови. Нормална реакција свих у школи чим чују први пуцањ, је да беже и да се крију а не да чекају да дође ред на њих. КО зна шта је ту све било. Није могуће да је једно дијете висине 157цм ишло од учионице до учионице и убијало са таквом прецизнишћу. Много тога у овог догађају је чудно и нелогично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

27.05.2023 13:45

тако а чудно је и нелогично да је овај исказ мајке "процурио" у јавност?

Name

За тацно

27.05.2023 14:46

Данас све процури у јавност оно што не треба,а што би се требало знати,крије се.зао ми је ове страдале дјеце,али и родитеља овог дјечака. Који би то родитељ пожелео да му је дјете монструозни убица. Лако је другима коментарисати. Или нису родитељи или не размишљају мозгом. У овако суровој стварности пуној дроге ,коцке,криминала ,корупције,проституције,итд која је успутно све малтене легализована,треба одгојити нормалну дјецу.било ста да се деси,крив родитељ,?????? Ма дајте људи...

Name

Бањалука

27.05.2023 15:52

Молим да не креирате теорије завјере. На залост родитеља убијене дјеце и на залост родитеља овог јадног дјецака све ово се догодило. Из исказа мајке видљиво је да се ради о нормалној породици.Утицај интернета и сви утицаји модерног доба су кљуцни фактор који је довео до овог догађаја. Зао ми је родитеља и дјеце,зао ми је и овог дјецака,ста се ово десило и након скоро мјесец дана ,није нам јасно. Драга наса дјеца,нека им драги Бог подари мир и боље мјесто,а нека свима нама да снаге да ово презивимо и пребродимо! Велика трагедија

Name

Има ријешење

27.05.2023 17:47

И за починитеље таквог монструозног злочина.јавно вјешање на тргу ма колико да има година то је хедино ријешење да се тако несто неби поновило а све остало је подстицај другима да пођу тим путем

Name

ре ре

27.05.2023 18:55

Ко зна које се све професионалне убице крију иза овог дјетета. Све ће на њега свалити, а прави починиоци ће се извући.

Name

Маки

01.07.2023 20:16

Откуда вам информација о његовој висини? Младић кога су извели, покривене главе, је знатно височији.

Name

Гвидо

27.05.2023 18:28

Шта на све каже стриц дечака проф. Ненад Кецмановић? Шта каже брат од стрица дечака Владимир Кецмановић који је сценариста две три морбидне серије и аутор убилачких романа, а тречи човек РТС? Срби браћо ДНК је чудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

28.05.2023 09:59

ЈАДНО ДИЈЕТЕ. ЗБОГ НЕДОСТАТКА ПАЖЊЕ И ЉУБАВИ. ОН НЕМА ПОГЛЕДЕ НА СВЕ СТРАНЕ ЖИВОТА. НЕМА ШИРИНЕ. ПА ДИЈЕТЕ ЈЕ. ДОЖИВОТНА ПАТЊА.

ОДГОВОРИТЕ