Попис становништва: Америка стари, наталитет пада

Сједињене Америчке Државе су током последњих десет година брзо остариле. Део становника старијих од 65 година је порастао од 2010. до 2020. и то најбрже од иједне деценије у последњих 130 година.

Свијет 27.05.2023 | 10:03
Попис становништва: Америка стари, наталитет пада

Попис становништва показује да истовремено број деце опада. Пад процента деце млађе од пет година је јако видљив у статистици из пописа 2020, објављеној у четвртак. Тренд показује да просечни Американац има 38,8 година, за разлику од 37,2 у прошлој декади.

Највеће две старосне генерације утицале су на промене: бумери од 65 и више година и миленијалци који су одрасли и ушли у двадесете и ране тридесете године.

Мање деце је рођено између 2010. и 2020, према резултатима пописа који се ради једном у десет година. Наталитет је пао пошто жене одлажу рађање за касније, јер се према тврдњама стручњака, фокусирају на каријеру и образовање.

Исти експерти додају да се стопа рађања никад није вратила на ниво пре Велике рецесије од 2007. до 2009. године.

"Јако брзо су криза између баланса посла и приватног времена, недостатак капацитета за бригу о деци, стрес око здравства, крова над главом и стабилности на послу, утицали на наталитет, тако што су стварали несигурност и то је отежавало одлуку о рађању и бризи о деци", навео је Филип Коен, социолог Универзитета Мериленд.

Ту су и важне социјалне и економске последице популације која стари, као што је могућност запослених да кроз одвајања за пензију, социјално и здравствено, издржавају старије.

Биро за статистику израчунао је однос издржавања као број деце плус старијих људи на стотину запослених. Док се та стопа спустила када су у питању деца, код старијих се повећала за 6,8 људи у последњих 10 година.

Број људи који су старији од 100 се скоро дупло повећао, са 53.000 на више од 80.000. Део мушкараца који живе дуже је такође порастао.

Бади Либман има 98 година и живи у Сент Луису. Он каже да је тајна његове дуговечности у генима и активном животу.

Игра бриџ двапут недељно, води дискусије у заједници пензионера, те и даље иде у синагогу и у школу коју је финансирао. До пре пет година, редовно је возио бицикл.

"Скоро сам проверавао пејсмејкер и рекао ми је лекар да ће ми трајати још 4 и по године, па морам још макар толико да живим", каже Либман.

Људи који су доживели стоту, имају за то да захвале вакцинама и антибиотицима, операцијама и бољем лечењу болести, рекао је Томас Перлс, професор медицине на Универзтету Бостон.

"Многи људи који имају генетске предиспозиције или животне услове који повећавају њихове шансе да доживе стоту, али би можда умрли од сада лако решивих здравствених проблема, успевају да доживе дуговечност" , додао је Перлс.

Ови подаци излазе две године после пописа јер је било проблема око прикупљања података током пандемије 2020. и 2021. године.

Ово је први попис од када је Врховни суд легализовао истополне бракове у 2015. Попис је показао да више од половине америчких домаћинстава чине брачни или животни партнери, а 1,7 одсто истополни парови.

Будући да није постављано питање сексуалне орјентације, нема података о томе колико ЛГБТQ људи живе сами или не живе са брачним или животним партнерима.

Просечна старост варира од расе и етничке припадности, просечни белац има 44,5 године, а Латиноамериканци 30 - иначе је четвртина америчке деце хиспано порекла. Црнци имају 35,5, а Азијати 37,2 године.

Најмлађа држава са просечном старошћу од 31,3 године је мормонска Јута. Најстарији је Мејн, са 45,1, где су бумери почели да одлазе у пензију.

Људи старији од 65 година чине 16,8 одсто од 331 милиона становника у Америци у 2020, доста мање него у Јапану, Италији и Грчкој где их је од петине до четвртине популације. Ипак, тај део ће расти, како генерација бумера стари.

"У будућности, имиграција ће бити једини начин да Америка избегне пад броја становника", додаје Коен.

(Глас Америке)  Фото:АП

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Возац

27.05.2023 10:26

Предлог:доведите нас из РС ми смо кокузи али лијепи и када се наклепамо мани...гарантован наталитет 300%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А друго негдје

27.05.2023 10:30

Гдје је јак нараштај, побрину се диктатори да им већина становништва побјегне у Америку и друге западне земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсолутно

27.05.2023 21:37

Нас не занима ни сгта јесте ни ста није у САД.

ОДГОВОРИТЕ