Епархија рашко-призренска тражи хитну реакцију

- Епархија рашко-призренска је данас, поводом ескалације безбедносне ситуације на северу КиМ, изразила највећу забринутост и апеловала на Европску унију, амбасадоре Квинте и Кфор да хитно захтевају од косовских власти да прекину полицијску акцију и повуку једнострано и без легитимитета наметнуте политичке представнике. 

Србија 26.05.2023 | 18:27
Епархија рашко-призренска тражи хитну реакцију
У саопштењу епархије наводи се да косовска полиција активно помаже преузимање општине у Лепосавићу, где у знак протеста може да дође и до блокаде пута од стране локалних Срба и до компликација на административним прелазима.
 
"Будући да према наводима из штампе на албанском језику Албаниан пост, Коха, амбасадори Квинте и ЕУ нису дали сагласност, нити подржавају извођење полицијске акције и примену силе за увођење 'градоначелника', који немају подршку грађана, а ради успостављања мира и даље ескалације која може да има непредвиђене последице, наша Црква апелује на шефа мисије ЕУ, амбасадоре Квинте и команданта Кфора да хитно захтевају од косовских власти да прекину полицијску акцију и повуку једнострано и без легитимитета наметнуте 'политичке представнике' док се не нађе мирно и политичко решење", наводи се у саопштењу епархије.
 
У противном, истиче се, може да дође до вишеструког погоршања међуетничке ситуације и угрожавања живота грађана.
 
"Окупациони методи, претерана употреба насиља уз застрашивање становништва и етничко насиље никада нису били метод за решавање постојећих проблема", поручују из епархије.
 
Додаје се да епархија са запрепашћеношћу гледа "најновије неодговорно и агресивно понашање косовских власти које читав регион гурају у хаос и насиље".
 
"Као што нигде у свету питања посебно везана за етничке заједнице не могу бити решена наметањем окупационих метода и полицијског насиља, тако овај начин понашања који је односе између косовских Срба и Албанаца довео на најнижи могући нивоу у последње 24 године не може да донесе добро ни Србима, ни Албанцима и прети потпуном прекиду сваког дијалога", наводи се у саопштењу.
 
Напомиње се да је неприхватљива отворена колективна криминализација српског народа од стране косовских политичара која је, како се наводи, плод фанатичне идеологије владајућих косовских албанских структура против свега српског.
 
Из епархије рашко-призренске указују да је управо то "отуђило многе мирне грађане српског порекла од косовских институција и онемогућило дијалог са иједним Србином од утицаја и угледа на овом простору".
 
"Штета која је начињена и последице насиља које може да уследи данас и наредних дана због оваквих неодговорних политичких одлука наносе штету и Европској унији и међународним напорима да се за све проблеме нађу мирна решења у политичком дијалогу", закључује се у саопштењу.
 
(БН) Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Прњавор

26.05.2023 18:41

И ооет,ко други до српске секташке цркве,која је научила само отимат и присвајат туђе светиње уместо смиривања ситуације они позивају на рат и ескалацију сукоба.СПЦ треба забранит као сто је забрањена и русска секташка црква.Они немају ТОМОС..русси отели вјеру и цркве од Украјинаца,срби од црногораца.историске чињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попови

26.05.2023 18:52

Молите се Богу,напустите политику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бета 2

26.05.2023 19:07

Какав КФОР, па они су дио окупационе војске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

26.05.2023 20:04

Се црква мјеса у демократију Ваљда је њихово да духовно просвецују вјернике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косова

26.05.2023 20:06

Хоцес реци ослободилацке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.05.2023 22:42

Рече мени,покојна мати,91 ,дјете неће на добро кад се хоџе и попови баве политиком,нажалост била је у праву и деси се зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

27.05.2023 08:58

Држите као таоце остатке остатака Српског народа на КиМ да вам бране и чувају фирме, док ви уживате у свили и богатству олошу један. Браните фирме сами са главним бајом и његовим бајунима заједно !