ОЕБС: Измјене Кривичног закона забрињавају

У новообјављеној анализи, коју је затражила Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини, ОДИХР наводи да је право на слободу изражавања људско право од кључног значаја за функционалну демократску државу и реализацију осталих људских права и основних слобода.

Република Српска 26.05.2023 | 11:45
ОЕБС: Измјене Кривичног закона забрињавају

"Потпуно уживање овог права је једно од темеља слободног, демократског, толерантног и плуралистичког друштва, у којем појединци и групације с различитим припадностима и увјерењима могу изнијети своја мишљења и постићи видљивост маргинализираних или недовољно заступљених категорија", каже се у анализи.

Имајући на уму негативан утицај који закони о клевети могу имати на слободу изражавања, међународна тијела за заштиту људских права заједно с представницом ОСЦЕ-а за слободу медија позвали су државе да укину све законе о клевети у оквиру кривичног права.

Упозоравају да је право на заштиту угледа је дефинирано као основно право и заштићено као такво међународним правом, те се може нарушити клеветом. Истовремено, закони о клевети могу имати крајње негативан ефекат по уживање права на слободу изражавања.

"Зато је важно да се закони о клевети формулирају на начин на који онемогућавају потенцијалну злоупотребу од стране јавних власти и, у исто вријеме, поштују принцип пропорционалности", кажу из ОСЦЕ-а

ОДИХР ј позвао позива власти да не настављају са усвајањем одредби које имају за циљ криминализирање “увреда” и “клевете” у Републици Српској.

У својој анализи, Уред предлаже разматрање низа могућих алтернатива, истовремено осигуравајући да оне буду пажљиво осмишљене како би се искључиле произвољне примјене или злоупотребе од званичника и институција, те да буду у потпуности усклађене са свим међународним стандардима људских права.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јоја

26.05.2023 11:54

Нека га усвоје, то је мач са двије оштрице. Врло лако се он може њима вратити као бумеранг..

ОДГОВОРИТЕ
Name

смс

26.05.2023 12:16

Кад ћете схватити да се ради о апсолутној монархији једног примитивца, кога странци подржавају. Све је прозирно као целофан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грми

26.05.2023 13:35

Тог криминалца одмах затворити у зељезни кавез.

Name

Татар

26.05.2023 17:52

Народе до нас је.Једино критична маса може трајно ресити проблем све остало је замлацивање

Name

Опет

26.05.2023 21:01

Само мало забринзтиии са малим птопустима преговараци посматрачииии мало забринути а лпови харају ли харајууу и пионире сад подмецу за замјену народ и дрзавааа опљацкани а лопови по институцијсмаа баскаре се покривени партијама групама лопова! Злооо невидјено!! Домаци са бјрлосвјетским харајуу !

ОДГОВОРИТЕ