БиХ ће отворити 8 нових амбасада широм свијета

Иако је зелено светло за отварање осам нових амбасада БиХ широм свијета дато још у мандату бивше министарке иностраних послова Бисере Турковић, оне нису успостављене, а према најновијим прогнозама, план је да та дипломатско-конзуларна представништва буду на располагању грађанима и привредницима до краја 2026. године.

Босна и Херцеговина 26.05.2023 | 08:39
БиХ ће отворити 8 нових амбасада широм свијета

БиХ широм свијета има око 60 дипломатско-конзуларних представништава (ДКП), односно амбасаде, генералне конзулате и мисије при међународним организацијама, а Предсједништво БиХ је 2020. године подржало отварање амбасаде БиХ у Албанији. Зелено свјетло је годину касније са адресе Предсједништва стигло и за отварање амбасада у Алжиру, Тунису, Мароку, Кенији, Бразилу, Словачкој те Азербејџану.

Извјесно је да амбасаде неће бити отворене ни ове године, јер је Министарство иностраних послова (МИП) БиХ у првој верзији средњорочног плана рада за период од 2024. до краја 2026. године навело да ће тек у том периоду приступити отварању амбасада БиХ у Алжиру, Тунису, Мароку, Кенији, Бразилу, Словачкој, Азербејџану и Албанији.

Магистар међународних односа и економске дипломатије Лучиано Калужа наводи да је Предсједништво БиХ већ дало одређену врсту сагласности да се иде у правцу отварања нових амбасада и генералних конзулата широм свијета. 

- Без обзира на ту сагласност, сада имамо нови сазив Савјета министара, новог министра иностраних послова Елмедина Конаковића, али и најновију иницијативу која се тиче доношења и усвајања закона о спољним пословима. Тако да би без обзира на то што је већ дато зелено свјетло Предсједништва БиХ на отварање нових амбасада, они и даље требало да координишу те активности јер је спољна политика у њиховој надлежности. Мислим да то све неће ићи брзо и лако - рекао је Лучиано.

Без обзира на то што ће МИП технички све одрадити о питању отварања нових амбасада, Лучиано наглашава да цијели процес мора да буде у мониторингу  Предсједништва БиХ.

Запослени

У МИП-у је укупно систематизовано 658 радних мјеста, од чега у сједишту 288, а у ДКП-у 370 радних мјеста.

- На основу одлуке Предсједништва БиХ за отварање нових дипломатско-конзуларних представништава БиХ у свијету, предвиђено је повећање броја запослених на 702 систематизована радна мјеста, чиме би број радних мјеста у ДКП-у био повећан на 414 - наведено је у плану рада МИП-а за трогодишњи период.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Татат

26.05.2023 09:53

Ето посла за кримосе које треба склонити од очију јавности и руке правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

26.05.2023 11:22

Ма пусти амбасаде.. Српски народ је издат, продат. Српски народ странац уводи и ратове и онда им на крају рата постави владу која их поклопи по усима. Изгубили су Срби рат у БиХ. Изгубили. Федерација БиХ остаје без српских села.. Срби који су некад зивјели у фбих продају своју земљу грунтовно и то усред свог села угрозавајуци преостале Србе.. Тако се радило и на Косову. И ста це Српцад кад буду морали и Реп Српску да дијеле. У фбих је црно на бијело нема Срба. А Реп Српска се претвара у БиХ. Ивица Дациц Србе прави будалама како су им социјалисти направили дрзаву преко Дрине, први пут у историји. И тако казе да Срби ето никад нису ни владали у БиХ. Срби су обицна буранија коју Енглез мозе послат на Јапан да брани Еуропу. Тацније да их истријеби. Трецину Срба су истријебили и само два рата. Па то ниједан народ на свијету није дозивио. И прогласио се сваки пут побједником. У ствари тако наметнута власт диктитира. И да се има циме као дицити народ. Радо иде Србин и војнике. Која је то глупост којом се Срби дице. Срби једино знају бити глумци

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

26.05.2023 11:45

Све неке јаке земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.05.2023 12:09

Нашег народа има свуда и требају амбасаде само нека запосле прикладан кадар,имамо толико младих и образованих.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какво је стање

26.05.2023 15:23

И Запад произвео банана дрзавица а колико нас има моземо се сви запослити у амбасадама да овдје нико и не остане....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.05.2023 18:00

Ал се ти Дејвиде налупа

Name

Мирослав

26.05.2023 15:52

Како знас ко је амбасадир у којој амбасади? Одмах на улазу сазнас, па цујес, мерхаба, или Бооог, или са добардан.

ОДГОВОРИТЕ