Ниједна оптужница није подигнута за високу корупцију

Током прошле године у цијелој БиХ није потврђена ниједна оптужница за високу корупцију, а у предметима из ранијих година донесене су свега четири правоснажне пресуде у којима су изречене казне затвора починиоцима кривичних дјела високе корупције, објавио је Транпаренси интернешенал (ТИ) БиХ.

Босна и Херцеговина 25.05.2023 | 14:45
Ниједна оптужница није подигнута за високу корупцију

У саопштењу се наводи да су двије такве пресуде изречене у Унско-санском кантону, једна у Републици Српској и једна у Брчко Дистрикту, те да се ради о подацима које је ТИ добио од ВСТС.

"Тужилаштва у БиХ су током 2022. године забиљежила 1.859 пријава за кривична дјела корупције и тај број је већи за 168 случајева у односу на прошлу годину, а посебно забрињава податак да двије трећине свих пријава за кривична дјела корупције завршава се наредбом о неспровођењу истраге", показују подаци Мониторинга процесуирања корупције који је представио ТИ у БиХ.

Подаци показују да се пред правосуђем БиХ за кривична дјела корупције изриче углавном новчана или условна казна, док је казна затвора изречена у свега 29,6 одсто предмета, те да су у цијелој БиХ прошле године донесене тек четири правоснажне судске пресуде, у којима су починиоцима изречене затворске казне за кривична дјела високе корупције.

"Ово све указује да се у БиХ корупција углавном не процесуира те да, кад се то и деси, правосуђе у БиХ претежно рјешава ситне случајеве док велике корупцијске афере пролазе без казни. Посебно забрињава да се у исто вријеме повећава број наредби о неспровођењу истраге па је тако 60 одсто пријава одбачено, што је највећи број таквих одлука од кад ТИ БиХ прати процесуирање корупције пред судовима и тужилаштвима у БиХ.

Овакве резултате рада правосуђа у борби против корупције и процесуирању кривичних дјела корупције потврђују и налази за 2022. годину, који показују да је у БиХ  највиши од кад се ово истраживање врши као и да је БиХ трећа најкорумпиранија држава у Европи, иза ратом захваћене Украјине и Русије", саопштено је из ТИ БиХ.

Разлог за овакво стање, како се каже, свакако се може тражити у Тужилаштву БиХ које је, након афера око именовања главног тужиоца БиХ и доспијевање замјенице главног тужиоца на црну листу САД, управо због сумњи на корупцију, изгубило повјерење јавности у своју способност да се адекватно бори против корупције.

"У прилог овим трендовима иде и чињеница да је број подигнутих оптужница мањи у 2022. години у односу на 2021. годину, а тај пад се углавном може приписати раду тужилаштава на територији Федерације БиХ која су подигла 14,5 одсто мање оптужница за корупцију.

У исто вријеме у овом ентитету су донесене 124 пресуде којима су оптужени оглашени кривим, те којима је умјесто казне утврђена условна осуда,  што чини 75 одсто од укупног броја предмета који су окончани доношењем пресуда у којима су оптужени оглашени кривим", наводе из ТИ.

Поређења ради, на нивоу БиХ број утврђених условних осуда је три, у Републици Српској  шест, док је у Брчком само једна таква одлука у 2022. години.

Закључује се да осим ових, подаци других истраживања Транспаренси интернерешенала БиХ указују на то да је правосуђе основни извор проблема када је борба против корупције у питању.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Пинокио

25.05.2023 15:19

Од кога очекујемо да је подигне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

25.05.2023 15:20

Босна и Херцеговина је рај за лопове и криминалце. Они су застицени јер дрзе власт. Америка подрзава пљацку коју спроводе политицари. Милионе еура краду криминалци који владају у БиХ. Пола себи узимају пола страним дипломатама дају. Ста цека постовани г Кристиан Шмит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.05.2023 15:36

Ниски тужиоци а корупција висока не могу људи дохватити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грми

25.05.2023 15:44

Судије досле од оваца и нису знали ни овце цувати а камоли бити на том мјесту. Бленте слусају ста им ага казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

25.05.2023 16:07

Прво ухапсити особе које су тражиле да се оптужнице стопирају,очигледно да краду заједно по договору.све јадно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

25.05.2023 16:14

Окомили де на мишеве, а мачке коло воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамотно!

25.05.2023 17:41

Уз овакав народ трпеци судије и тузици могу бити и цланови мафијаских интересних група - владајуцих партија

ОДГОВОРИТЕ
Name

подковани

25.05.2023 17:48

Мозда це бити и за високу корупцију оптузница,али кад судије небуду цланови партија.

ОДГОВОРИТЕ