Родитељи дјеце са потешкоћама у развоју излазе на протест

Након Бањалуке родитељи дјеце са потешкоћама у развоју најављују и протесте у Бијељини у суботу 27. маја захтјевајући боље услове живота за своју дјецу.

Република Српска 24.05.2023 | 13:32
Родитељи дјеце са потешкоћама у развоју излазе на протест

Кап је прелила чашу. Родитељи дјеце са потешкоћама у развоју дижу глас, јер им се одузимају права да својој дјеци побољшају услове живота и бар мало олакшају тешку ситуацију. Обраћали су се свим институцијама. Ни одговора, а камоли рјешења.

“Условљавају вас. Ако вам дозволе да остварите право родитељ неговатељ, а са финансијске стране нама свима треба то ради терапија, ради побољшања живота дјетета, са друге стране не смије дијете да борави ни у једној васпитно образовној установи и самим тим затварамо дјецу у четири зида. Хоћу да напоменем да ови протести су искључиво скуп родитеља који се боре за побољшање статуса и могу рећи да је ово заиста наш јаук душе”, каже Наталија Драгић.

Не пристају на условљавања. Захтјевају да родитељи све дјеце без обзира на проценат утврђене инвалидности, имају право на статус родитељ неговатељ.



“Нека направе селекцију да дјеца са 100 посто инвалидности примају 100 посто, са 90 посто инвалидности 90 посто, са 80 посто инвалидности 80 посто. Тражимо да нема услова за дневни центар, да се порези и доприноси уплаћују, да за свако дијете које је категоризовано, прима родитељ неговатељ, јер та дјеца нису радно способна, ни самлостална. Друга ставка је се ова права користе док је дијете живо. Нажалост закон је такав да дијете кад напуни 30 година оно не добија ништа”, каже Александра Станкић.

Боравак дјеце са потешкоћама у развоју у дневном центру је од пресудне важности за њихов напредак, каже струка.



“Оно што вршњачка стимулација може да уради за напредак детета не може ниједан третман. Дјеца кад се налазе у групи они дају свој максимум. Другачије се дјеца разумију, другачије се дјеца повезују”, каже логопед Мелита Марковић.

Највећа брига родитеља је шта ће бити са њиховом дјецом кад њих једног дана не буде, ко ће бринути о њима када им се сада покушавају ускратити права. Зато излазе на протесте да скрену пажњу на своје проблеме и пробуде успаване институције.

“Позивам све Бијељинчане да нас посдрже јер доста је било ћутања”, истиче Александра.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Подрска родитељима

24.05.2023 16:32

Васи захтјеви су потпуно реални и ппотребни ако зелимо боље и дјеци и родитељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

24.05.2023 21:52

Директорице центра отворено говоре да се таквој дјеци не требају признати сва права која су законом прописана јер су они само терет друштва, најгори министар у историји је Шеранић , шта је све потписао како се Бога не боји. Ова дјеца су већ кажњена ал Шеранић мисли је Бог па је своје псе чуваре , директорице Центара пустио на родитеље ове несрећне дјеце, Шеранићу запосли барем писмене људе, а не примитивне незналице, посебно су опасни психолози и њихова тзв. мишљења која уништавају права дјеце, ово сподобе су зло,

Name

Аска

25.05.2023 22:38

Подрска родитељима од срца 💞💞💞 не смијете одустати. Организујмо се у свим градовима 💞💞💞

Name

Дервента

24.05.2023 17:56

Такодје подрска и из Дервенте, код нас је битно да они који воде удрузења ухљебе себе а за остале цланове мало брину

ОДГОВОРИТЕ