Имена запослених особа у Главној банци РС тајност

Централна банка Босне и Херцеговине (ЦББиХ) крије имена и позиције запослених у Главној банци Српске тврдећи да би њихово објелодањивање могло изазвати штету по монетарну политику Босне и Херцеговине

Република Српска 24.05.2023 | 10:05
Имена запослених особа у Главној банци РС тајност

Наиме, након што је новинар портала ЦАПИТАЛ од Централне банке затражио имена четрдесетак запослених у Главној банци Српске, као и позиције на којима су запослени у ЦББИХ су истакли да подаци које захтијевамо представљају личне податке њихових службеника, а који се штите Законом о заштити личних податка.

“Не постоји правни основ по којем ми као послодавац можемо откривати личне податке службеника и њихове прецизне позиције и радна мјеста на која су распоређени. Осим тога, идентитет појединих службеника који раде на посебно осјетљивим радним мјестима може представљати и сигурносни ризик по институцију”, истакли су у ЦББиХ.

Агенција: Банка мора доказати изузетак од закона

Након оваквог одговора новинар портала ЦАПИТАЛ се обраћа Агенцији за заштиту личних података БиХ са питањем да ли се име и презиме и прецизна позиција запосленог могу сматрати личним податком у којој су нам рекли да је обавеза институција које се финансирају из буџета да свој рад учине доступним јавности.

У Агенцији су нагласили да особе, док су у статусу запослених у институцијама које се финансирају из буџета не могу уживати право на заштиту приватности у погледу обраде личних података у оној мјери у којој им Закон о заштити личних података омогућава у неким другим животним ситуацијама.

Према њиховим ријечима, према Закону о заштити личних података имена, презимена и функције јавних и државних службеника није незаконито објавити изузев у случајевима када се откривањем информације основано може очекивати изазивање значајне штете по легитимне циљеве спољне политике, интереса одбране и сигурности, као и заштите јавне сигурности, интереса монетарне политике, спречавања криминала и сваког откривања криминала, те заштите процеса доношења одлука од стране јавног тијела, а што је изузетак утврђен Законом о слободи приступа информацијама у БиХ.

“Институција којој сте се обратили мора доказати да постоји један од законски прописаних изузетака који је спријечавају да вам доставе тражене податке о запосленима. У супротном уколико се оправдано не може доказати изузетак за објаву информација, институција којој се обратите за доставу имена и презимена, те функција запослених службеника или именованих функционера, дужна вам је доставити наведене информације”, стоји у одговору Агенције који потписује директор Драгољуб Рељић.

Умјесто одговора – мишљење

Новинар портала ЦАПИТАЛ банци доставља овакав одговор Агенције након чега у овој финансијској институцији истичу да према њиховом мишљењу није основано захтијевати комплетан списак с именима и презименима свих службеника и њиховим описом радних задатака, будући да, како кажу, неки службеници у ЦББиХ па тако и у Главној банци Српске раде на изузетно осјетљивим и одговорним пословима који могу угрозити пословање  ЦББиХ  (послови физичке заштите и сигурности, трезорски послови који подразумијевају и рад на организацији и транспорту новчаних вриједности итд.)

“Прикупљање и јавно објављивање идентитета односно имена и презимена службеника изложених наведеним и сличним пословима, односно њихово саопштавање широј јавности јако је осјетљиво и може озбиљно сигурносно угрозити наведене службенике и њихове породице, те је наша дужност да их  као инстутиција у којој су запослени, максимално заштитимо.

Дакле, не ради се о нашој вољи по слободној процјени да наведене податке не уступимо, као ни о обичним административним пословима, него пословима специфичним за рад искључиво у централном банкарству и озбиљним и одговорним пословима који са собом носе висок степен ризика. При томе, подсјећамо вас да Централна банка, иако је институција БиХ, није буџетски корисник и не финансира се од стране пореских обвезника, нити на било који начин троши буџетска средства, него се финансира искључиво  из својих властитих средстава”, навели су у ЦББиХ.

Тврде да би се наведени случај могао подвести под изузетак од објаве, који се односи на изазивање штете по интересе монетарне политике, до којих може доћи у случају угрожавања њихових пословних процеса.

“Без обзира на чињеницу постојања јавног интереса, сматрамо да је заштита приватности и пословних процеса ЦББХ у овом случају приоритет, те да је ваш захтјев прешироко и нерационално постављен. Вјерујемо да Агенција за заштиту података није имала предочене све наведене чињенице, нити је размишљала о наведеним ризицима и могућностима озбиљног сигурносног угрожавања како службеника ЦББиХ појединачно, тако и интереса ЦББИХ, јер би сасвим сигурно у противном имала другачији став. Вјерујемо да нити једна институција БиХ не би, имајући у виду наведено, на себе преузела овакав ризик и одговорност за угрожавање људи и пословних процеса”, истакли су у ЦББиХ.

Подсјетили су да су, у одређеним судским споровима у којима је нпр. предмет расправе дијелом био транспорт новчаних пошиљки, одлуком Суда, јавност је била искључена с расправе управо првенствено из разлога заштите идентитета службеника и пословних процеса, имајући у виду да се ради о изузетно осјетљивим подацима.

Без обзира на оправдање из Централне банке добро упућени саговорници портала ЦАПИТАЛ кажу да су у овој институцији били дужни доставити тражене податке новинару портала, те да је ЦББиХ, иако се не финансира из буџета ипак јавна институција.

„Они су морали или јасно доказати да би објелодањивање оваквих података проузроковало штету по монетарну политику или су их у супротном били дужни доставити“, казао је саговорник ЦАПИТАЛА.

(Цапитал)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Xx

24.05.2023 10:14

Зна се ко су запослени. Штићеници политичара, подобни и послушни. Наравно, ту су чланови породица, кумови и пријатељи. Ово је приватна држава, гдје је Бог рекао лаку ноћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мотка

24.05.2023 10:56

Само мотка

Name

Ре

24.05.2023 11:12

Можда им запосленици улазе у зграду замасирани да их не би неко препознао.

Name

11903

24.05.2023 12:54

Вјерујем да је од њих 40 бар 39 ту због заслуга за снсд, или гријеŝим?

Name

РАСПУЦХИН

24.05.2023 10:29

Почнем читати и послије пар реченица видим да је ово тешка пропаст. Небулозна изјава из ЦББИХ да су они некакви послодавци. Па , господо из ЦББИХ , вама као и овима чија имена кријете су послодавци грађани ове државе и оба ентитета тако да сте дужни дати податке својим послодавцима а не паламудити о некаквој тајности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

24.05.2023 10:46

Тајност је јер су кафе куварице купиле дипломе и раде као економисти, као и други кадрови. Секта је унистила све поре друства системски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

24.05.2023 12:34

Предратне цистацице сад правнуце ради у бесплатној правној слузби у Бањалуци!!! Опарила се од коверти подигла се у небесаа и све м9ра бити тајно као и уговори са кинезима мадјарима рудима и такоо то од рата трајеее! Куповне дипломе са кумовим родбином подобнима харајуууу урусили систем!

Name

Тужите их

24.05.2023 10:52

Тражите судску одлуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватност

24.05.2023 12:10

Свака установа има право на заститу приватности. Само путем судског налога могу се добити податци. Не неки неовластени новинар.

Name

Коме

24.05.2023 12:55

Замисли запослени ко зна колико и нико несмије знати ко када како? Гдје је то још могуће? Која струцна спрема? Који конкурс?

Name

Ре приватност

24.05.2023 16:39

Каква судска одлука? Јеси ли ти чуо за Закон о слободном приступу информацијама? Па није Централна банка приватно власништво, већ државно и за такву институцију јавност има право да зна основне информације!

Name

Горан

24.05.2023 10:59

То је склониште за удомљавање подобних па је проблем јавно објавити списак гдје би се сазнала имена удомљених татиних и маминих ретарда

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

24.05.2023 11:05

Ту су неписмени ухљеби са купљеним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

24.05.2023 13:48

СВЕ СКУПА ЈЕДНА ВЕЛИКА ЦИГАНИЈА СНСД- а!Сељак до сељанчуре,тако се може то назвати,од Миле до Зоре!

Name

БАЊА ЛУКА

24.05.2023 11:13

НАРАВНО И КЋЕРКА ЗОРЕ ВИДОВИЋ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2023 13:23

Ето зашто не објављују имена запослених. Какви чувари, какве приче. Сигурно је хрпа дјеце политичара и ухљеба. Чудо их не запосле у Бему или Мању.

Name

БЛ

24.05.2023 11:20

Тако је Станивуковић обећавао транспарентност у запошљавању. Када је дошао за градоначелника на сајту је одмах објавио списак запослених и њихова радна мјеста. Чим је почео запошљавати нове раднике, списак се престао ажурирати. Сада иза великог наслова на сајту, Транспарентна градска управа, стоји списак стар двије године. Па су тако по том списку "запосленици" и они који су одавно у пензији, отишли из Градске управе или чак и умрли. Новопримљених, којих како се прича има око двије стотине, нема на том списку. Лијепо си нам Драшко наобећавао и преварио нас. Али, никад више гласове за транспарентност и остале лажи нећеш добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поверљиво

24.05.2023 11:23

Прије ће те добити имена полицијаца из свих агенција јавно него ли из Мтела,или одредјених банака ,јер су све родбина политичара ,деца,свастике,браћа итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.05.2023 14:17

Да је није Пентагон узео под своје

Name

Роки

24.05.2023 13:15

Није добар наслов, треба писати имена УХЉЕБЉЕНИХ.Лези хљебе да те.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

24.05.2023 13:46

И то је циганија,све је висе циганије у БиХ а посебно код оног ђжукца Додика! Жибјели Ђоковићи,ма гдје били!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миро

24.05.2023 16:36

Е свака ви је златна као у Његоша

Name

Робер

25.05.2023 00:28

Да ли је ово вапај оцајника? Питам за друга

ОДГОВОРИТЕ