Премијера опере "Петровдан" на јесен у И. Сарајеву

 Опера „Петровдан“, која представља почетак професионалног позоришног стваралаштва у Источном Сарајеву, планирана је у септембру ове године.

Република Српска 23.05.2023 | 18:29
Премијера опере "Петровдан" на јесен у И. Сарајеву

У опери је планирано учешће студената и професора Музичке академије Источно Сарајево, Хора „Слога“, Етно-групе „Петровдан“ и чланова културно-умјетничких друштава „Славија" и „Братство“ Војковићи, на челу са редитељем Витомиром Митрићем, композитором Младеном Јанковићем, сарадником Пеђом Хартом из Источног Сарајева и писцем либрета Видом Давидовић, драматургом из Бањалуке, уз кореографију и костиме Бранка Пјевића из Источног Сарајева.

Овај позоришни пројекат је од посебног значаја, јер су циљеви усаглашени са циљевима стратегије развоја културе Републике Српске, а како је додао Витомир Митрић редитељ и директор „Форум театра“, ова опера је и од националног значаја.

- Ова национална опера прича причу о несрећној љубави, о животу Срба у БиХ 1913. године и врло је значајна за српски народ и уопште за живот Срба на овим просторима. Мислимо да ћемо овом опером постићи нешто што овај простор и Република Српска до сада нису имали – навео је он.

Митрић је оперу „Петровдан“ описао круном рада „Форум театра“, али и свих институција које су стасале у Источном Сарајеву, те додао да је пројекат, још прије три године, подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

- Добили смо одређена средства, којим смо одрадили одређене програме и кастинге. Међутим, од неких спољних сарадника смо одустали, јер желимо ту оперу да урадимо сопственим снагама. Морам нагласити да су се помоћница министра Тања Ђаковић и виши сарадник у овом министарству Добринка Максимовић изузетно заложиле да опера угледа свјетлост дана – рекао је он, те додао да извођење ове опере у позоришту у Источном Сарајеву представља крајњу круну децентрализације културе у Републици Српској.

Митрић наводи да је неопходно обезбиједити и додатна средства за завршетак опере, те да помоћ очекују од града Источног Сарајева, као и општина у његовом саставу.

У пројекту, према његовим ријечима, учествује 60 актера.

- То је сложен процес, ми смо спремни да уложимо све своје капацитете. Надам се да ћемо имати подршку локалне власти и свих осталих структура – рекао је Митрић.

Како објашњава, рад на опери условљен је и динамиком завршетка позоришта у Источном Сарајеву, али можда премијера буде и доста раније.

- Ми премијеру планирамо почетком или током септембра, то је планирано вријеме када ћемо оперу завршити. Спремни смо да помогнемо отварање позоришта, које је битно за нас ствараоце, али и за нову структуру људи који ће радити у том позоришту – рекао је он.

У пројекту, како наглашава Младен Јанковић, директор Културног центра Источно Ново Сарајево, учествују „јаке, домаће снаге“.

- Осим Хора „Слога“, Етно-групе „Петровдан“ и културно-умјетничких друштава „Славија“ и „Братство“ Војковићи, ту је и један нестандардни инструментални ансамбл који ће бити задужен да својом музиком прати осјећања која су наглашена у тексту опере Виде Давидовић – рекао је он.

Јанковић је и композитор опере, а, како каже, вриједно ће радити на реализацији овог  „великог залогаја и изазова за све“.

Стефан Мојсиловић, диригент СПД „Слога“ навео је да ће један сегмент ове опере бити управо на њиховом друштву, те да су поносни што ће бити дио овог пројекта.

- Иако је велика одговорност и велики посао пред нама, спремни смо. Имамо довољно искуства, знања и квалитета да све припремимо онако како треба да буде – рекао је он.

Како додаје, сабор који се дешава у либрету опере показатељ је српског народа и његовог опастанка на овим просторима.

- Наша колијевка је управо овдје у цијелом сарајевском пољу и не смијемо да се одрекнемо тих мјеста. Наша „Слога“ је учествовала давне 1896. године на градњи српске школе, затим српске цркве посвећене Светом Сави, а сабор за Петровдан и дан данас постоји, те смо наставак те традиције пренијели и на сцену – рекао је Мојсиловић.

(Катера неwс) Фото: Катера неwс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Предивно

24.05.2023 09:23

С' постовањем.

ОДГОВОРИТЕ