Оптужбе на рачун РАК-а: Раде шта хоће и незаконито

Посланик Странке демократске акције (СДА) у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Шемсудим Мехмедовић упозорио је данас на прес-конференцији на бројне неправилности у раду Регулаторне агенције за комуникације (РАК).

Босна и Херцеговина 23.05.2023 | 17:17
Оптужбе на рачун РАК-а: Раде шта хоће и незаконито

Претходни директор Предраг Ковач је, каже Мехмедовић, повећао број запослених са 123 на 237 упосленика, доношењем новог Правилника, док је садашњи Драшко Милиновић поново измијенио Правилник те повећао број упосленика на 267 иако се обим послова и надлежности агенције годинама није мијењао.

Такође, додао је како је значајно нарушена национална структура запослених у РАК-у те је тренутно 38 посто Бошњака.

“Ситуација је још поразнија када је у питању руководство којим доминирају кадрови етничке српске припадности. Наведено је дио већег плана. За агенције у Бањој Луци и Мостару тренутно се покушава провести куповина нових пословних пројеката”, навео је Мехмедовић.

Планирано је и издвајање акумулираних 16,7 милиона КМ за опремање просторија, али је Мехмедовић позвао Савјет министара да не усвоји овакву од РАК-а предложену одлуку и преусмјери та средства на дигитализацију јавног РТВ система Босне и Херцеговине те финансијску помоћ јавном РТВ систему.

Мехмедовић је изнио и податак да је РАК радницима исплатио 2,3 милиона КМ додатка на плату у посљедње четири године или у просјеку 575.000 КМ годишње, што значи да овај додатак износи од 10 до 50 посто на нето плату запосленима.

“Од РАК-а сам тражио да ми достави прецизне податке за свако радно мјесто. Међутим, добио сам само оквирне цифре. Велики број радника Агенције има додатак на нето плату од 50 посто. То значи да у просјеку добијају 18 плата годишње”, појаснио је Мехмедовић.

Он је стога позвао на одговорност и Уред за ревизију институција БиХ који до сада ни у једном свом извјештају није навео висину укупно исплаћених додатака радницима, поновивши да је Регулаторна агенција изван система, а да генерални директор ником не одговара за своје поступке.

(Фена) Фото: Пиxселл

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

//

23.05.2023 17:45

ИДИОТИ ЈЕДНИ. СА 123 НА 267 ЗАПОСЛЕНА. ПА ЈОШ НАРУШЕНА НАЦИОНАЛНА СТРУКТУРА. ПА И ЈАВНОМ СЕРВИСУ ТРЕБА ВИШЕ ПАРА. МА ЗНАТЕ ШТА. НЕ ТРЕБАТЕ ВИ НАРОДУ НИКО. ПА КО ДА СТВОРИ ТУ ВРИЈЕДНОСТ ЗА СВЕ ВАС. ОТИМАТЕ ОСНОВНО ОБИЧНОМ НАРОДУ. МИ НЕ ТРЕБАМО НИ КРУХ НИ СТРИУЈУ. А КАКВЕ РЕЖИЈЕ У ГРАДОВИМА. ТРЕБАМО У ПЕЋИНЕ И ИЗ ЊИХ РАЛОМ ОБРАЂИВАТИ ЗЕМЉУ. БОГАТИ ДРЖЕ И ЕЛКТРОНИКУ И ЗЕМЉУ И ПОТИЦАЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ. ДОДИК И ЊЕГОВА ДИЈЕЦА. ПА И СВИ СТРАНАЧКИ БИ ДА ЖИВЕ СА ЛЕЂА ЈАДНОГ РАДНИКА. КАО И ОНИ. ИДИТЕ ВИ ШВАБИ НА ГРАЂЕВИНУ, НЕ ТРЕБАЈУ НАМ ВАШЕ ПРАЗНЕ ПРИЧЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

23.05.2023 19:11

Боже сачувај. Има ли краја овој бахатости, безобразлуку, нераду, криминалу, корупцији, лоповлуку.

Name

Браво

23.05.2023 18:44

Прави покусај Мехмедовица али је ту теско доци до праве истине и дати народу објасњебје засто је то тако.Народ,радници,болесна дјеца то осецају али,али,али ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

24.05.2023 10:40

Гдје год су Додиковци и снсдеовци, ту је лоповлук и невиђени криминал.

ОДГОВОРИТЕ