Немар за развој привреде сада дошао на наплату

Влада Републике Српске је у овој години одобрила 1. 400 дозвола за стране држављане који могу да добију радни статус код послодаваца у Републици Српској.

Република Српска 23.05.2023 | 16:21
Немар за развој привреде сада дошао на наплату

У Републици Српској, према подацима АПИФ-а, у 2022. години, основано је 1 046 нових пословних субјеката, што је за 190 пословних субјеката више у односу на исти период прошле године. Од тог броја, 306 је страних оснивача,а највише их је из Србије 113, затим Словенија је отворила 82 пословна субјекта, Аустрија и Хрватска по 25, док је из Русије дошло 17 страних оснивача.

 "Ако се бизнис зауставља, ако бизнис на сваком кораку има сметњу, ако се бирократизује, да би убрала неки приход, и тако декуражира пословну активност", поручује проф. др економских наука Јелена Тривић.

На питање шта су тренутно највећи проблеми са којима се суочава привреда Републике Српске, први човјек Уније послодаваца одговара да је дугогодишњи немар за развој привреде сада дошао на наплату.

 „Оно што тренутно угрожава је радна снага и раст плата. Она је у просјеку расла за око 50 одсто и то није лако технолошки испратити. С обзиром на то, евидентно је да ћемо имати све већи увоз страних радника, и набавку технолошке опреме која ће омогућити да се уз мање радника производе исте ствари", поручује Саша Тривић.

Влада Републике Српске је у овој години одобрила 1. 400 дозвола за стране држављане који могу да добију радни статус код послодаваца у Републици Српској.

"Страни радник ради за пуно нижу дневницу. И имате ситуацију да је страни радник за 30 одсто јефтинији од домаћег радника. И за пуно мануелног рада, гдје не треба нека посебна стручност, сигурно ће ти страни радници преовладати", каже Саша Тривић. 

Ипак, има и оних који су одлучили да свој радни успјех траже искључиво на домаћем тржишту. Сњежана Цигановић ради у пекарској индустрији већ 19 година, у производњи на паковању. Каже да за вриједне и одговорне људе има мјеста свуда и не планира одлазак у иностранство, барем не за сада.

"Ја сам кроз ове године прошла разне јединице, и највише ми одговара овдје, на паковању сам", поручује Сњежана Цигановић, радник у пекарској индустрији.

Према годишњим подацима АПИФ - а, привредни субјекти у Републици Српској имали су укупну добит од око 2, 6 милијарди марака. На бруто плате исплаћено је око 3, 3 милијарде марака за око 180 хиљада запослених, колико их ради у привредним друштвима у РС. Овај број се не односи на самосталне предузетнике.

Љиљана Пепић ради самостално у сопственом фризерском салону већ годинама. Каже да је опстанак на тржишту Републике Српске ринг у коме опстају само најиздржљивији, те да је помоћ државе преко потребна.

"Високи су намети од државе. На примјер, ако ми је обрт око четири хиљаде марака, ја више од пола морам да дам држави, и остане можда нека пристојна плата. Ја радим сама, и јако је мало салона који запошљавају по 4 – 5 људи", каже власница фризерског салона Љиљана Пепић.

Предузећа у Федерацији БиХ имала су у прошлој години за око 130 одсто веће приходе и 67 одсто већу добит од свих фирми у Републици Српској, показују упоредни подаци привредних регистара, из чега је јасно да је центар привредне активности у БиХ концентрисан у Федерацију БиХ.

(БН) Фото: Илустрација/Фејсбук

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јуда

23.05.2023 17:22

Индпекције убише,казне аб нормалне. Лимит за ПДВ 12 година исти. 50,000 км. Намети превисоки и нема никакве помоци. Цим каснис мјесец иде блокада и камата а Дрзавне фирме раде са Милионским дуговима. Правни Субјекти морају имати исте Законе. Да ли власник био градјанин или Дрзава. Зато лијепо радис на Црно и ако ниси ниста зарадио имас позитивну нулу.а када си пријављен све обавезе иду.или одем 3 мјесеца вани и овдје зивим на леру. Како дизу кредите и све пропада Пензија је под великим упитником. ИДИТЕ СВИ ТО ЈЕ ЈЕДИНО ДАЦИН ДА ПРЕЗИВИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моо

23.05.2023 17:47

Па јел треба људи да раде за цркавицу и гладују а поједини послодавци да остварују екстрапрофит, возају по 3 мецке, купују по 5 луксузних апартмана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.05.2023 20:25

Невероватно у ком смјеру ви идете.Уместо да правите амбијент да се задржавају људи ви се задовољавати увозом радне снаге.Па да ли сте ви доиста нормални

Name

Х х х

23.05.2023 18:23

Па постављањем Зељке Ковацевица И Петра Дјокица све је кренуло низбрдо. Ту је уцествовао И Игор Радојциц. Предходно је поцео све униставати Бранко Докиц. Ста сад,покрали су све сто су могли. ви их заборављате И само кукате. Култура памцења, а а а . Сада Стевандиц црвени комби ратни доктор прица о култури сјецања. Трпи стоко кад знас гласати. На сцени је сада И Симбиоза тзв градонацелник Драско Станивуковиц, криминалац из криминалне породице. Е не заборавимо па И Бореновицу стоко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напред БејХа!

23.05.2023 18:24

Криминалци на влсти, па ста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.05.2023 19:30

ЈАДАН НАРОД. СВЕ ТРЕБА ЗА 5 % ЊИХ. А РАДНИЦИ ДА ОБОЛЕ И ГЛАДНИ НА ТЕШКИМ ПОСЛОВИМА. МЛАДЕ КОРИСТЕ, А ИНИ СВОЈУ ДИЈЕЦУ НЕ МОГУ ХРАНИТИ. НАРОД ТРЕБА ОВОЈ ВЛАСТИ СВЕ ПРЕСТАТИ ПЛАЋАТИ. ДОК СЕ ПРАВДА НЕ УСПОСТАВИ.

ОДГОВОРИТЕ