Банке не вјерују Петровићу, Влада тражи нови кредит

„Електропривреда Републике Српске“ (ЕРС) у прошлој години је имала добит од скоро 50 милиона марака. Међутим, тај резултат који генерални директор Лука Петровић промовише као огроман успјех очигледно не улијева превелико повјерење код банака.

Република Српска 23.05.2023 | 08:40
Банке не вјерују Петровићу, Влада тражи нови кредит

Због тога је поново морала да интервенише Влада Републике Српске која је недавно гарантовала буџетом Републике Српске да ће бити враћен кредит од 30 милиона марака који је ЕРС подигао за плаћање обавеза.

Ријеч је о овердрафт кредиту који је Матичном предузећу ЕРС одобрила МФ банка, а ова јавна набавка била је изузета од примјене Закона о јавним набавкама БиХ.

„Република Српска, као давалац гаранција, безусловно гарантује плаћање неисплаћених обавеза према уговору који ће се закључити између ЕРС-а и МФ банке. Намјена кредитног задужења је финансирање пренесених обавеза из претходног периода“, стоји у одлуци Владе Српске.

Иначе, према уговору о кредиту, ЕРС се задужио на шест мјесеци по каматној стопи од 5,9 одсто, а платиће и 0,3 одсто за трошкове обраде.

Док са једне стране предузеће живи од гаранција Владе Републике Српске преко којих се задужује, на другој се милиони марака одлијевају из предузећа.

Подсјећамо, ЕРС који има монопол на тржишту даје милионе марака на рекламирање и пропаганду.

Тако су недавно додијелили уговор вриједан 7,6 милиона марака фирми „Грудис“ из Бањалуке, а која ће у њихово име дијелити новац спортским клубовима и покушати да поправи углед предузећа у јавности.

Само за тениски турнир „Српска опен  из овог холдинга су дали два милиона марака.

Такође ЕРС је једна од ријетких компанија која директно финансира и рад синдиката којем је Лука Петровић у три године дао скоро шест милиона марака.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Удод

23.05.2023 08:58

Кад видим да је РС неком гарант, пролив добијем... Какав гарант, нема кер за ста да вас уједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голе

23.05.2023 11:19

Тако нам је у свим областима живота. Кад може онај Випоткин из Уједињене Српске са куповним факутетом за неки лијеви менаџмент бити министар градјевинарства онда и неписмена баба из неког забитог села може бити.

Name

Сагитариус

23.05.2023 09:15

Овакво понашање руководства ЕПРС, у економском погледу је тотално нерацијонално и расипнићко, са једне стране се задужују, како би могли покрити финансијске обавезе, а са друге стране, финансирају разне пројекте, и дијеле ноншалатно милионе км!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.05.2023 11:06

Нај гора ствар је сто сви забилазе и неце да се суоче са узроком економског пропадања. Јасно је да огромна и непотребна администрација са огромним апетитима доводи до пропадања. Сустина је уствари у самим гутацима новца разних управа, дирекција, министарстава која нити су потребна нити имају било какву функцију сем удомити кумове и родбину.

Name

За Ре

23.05.2023 12:00

То је гласацка масинерија и власти и опозиције.

Name

Стопосто

23.05.2023 10:15

Треба ЕП поклонити Србији или Русији за један мали и један велики кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

23.05.2023 10:27

А ко би вјеровао оној хијени Луки Петровићу ...😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

23.05.2023 22:10

Ко би могао повјеровати Луки Петровићу и послушним билмезима којима се окружио. Нико у Херцеговини, нико у Требињу, а не банке и њихови службеници. То је параноична битанга и лажов који се једино бави крађом и сплеткарењима. Зато га је волусина из Лакташа ту инсталирала.

ОДГОВОРИТЕ