Зашто је Бахмут важан Русији, а зашто Украјини?

Бахмут је и даље у епицентру 15-месечних борби у Украјини. Руски председник Владимир Путин честитао је у суботу својим војницима на ослобађању града али је Украјина то негирала.

Свијет 22.05.2023 | 20:18
Зашто је Бахмут важан Русији, а зашто Украјини?

Украјинска војска је у понедељак рекла да Бахмут (по руском Артјомовск) остаје у средишту борби и да су Руси током протеклог дана "безуспешно покушали да поврате изгубљене положаје јужно од (оближњег) насеља Иванивске".

Русија је такође извршила ваздушне ударе на Бахмут, пренео је “Гардијан”.

Да су руске снаге преузеле потпуну контролу над Бахмутом најпре је у суботу објавио шеф руске плаћеничке групе Вагнер, Јевгениј Пригожин. Руско Министарство одбране је затим потврдило да је Бахмут ''ослобођен'', након чега је Путин упутио честитке плаћеничкој групи Вагнер, која предводи борбе за град, и припадницима регуларне руске војске.

Борба за град разоткрила је све дубљи јаз између Вагнера и редовне руске војске. Пригожин је недељама критиковао руско војно руководство, жалећи се на недостатак муниције и претећи да ће напустити Бахмут ако је не добију.

Али, у недељу је Пригожин рекао да је њихов посао готов и да ће Вагнер предати своје положаје руском Министарству одбране и 25. маја напустити зону конфликта.

“Бахмут као Хирошима”

Међутим, украјински председник Володимир Зеленски негирао је у следећег дана да су руске снаге заузеле Бахмут, након извесне збрке око погрешног тумачења његове изјаве да је Бахмут наводно изгубљен.

Он је на самиту Г7 у Јапану упоредио деструкцију у Бахмуту са бацањем атомске бомбе у Другом светском рату на Хирошиму.

- Фотографије руиниране Хирошиме апсолутно ме подсећају на Бахмут… Ничег живот, све зграде уништене – рекао је он.

Кијев је рекао да његове снаге и даље напредују на ивицама Бахмута, са циљем да опколе руинирани град, након што је Русија тврдила победу, пренео је Ројтерс.

“Тактичко опкољавање”

У недељу је главни украјински генерал Олександр Сирски рекао да њихове снаге и даље контролишу “безначајни” део Бахмута, али да ће им то мало упориште омогућити да уђу у град кад се ситуација промени. Сирски је на “Телеграму” рекао да украјинске снаге напредују у предграђима и да се приближавају “тактичком опкољавању” града, некад дома 70.000 људи.

Његове наводе потврдила је заменица украјинског министра одбране Хана Малијар.

“Наше снаге су полуопколиле град, што нам даје прилику да уништимо непријатеља… који мора да се брани у делу града који контролише”, навела је она на “Телеграму”, додајући да украјинске снаге и даље бране индустријска и инфраструктурна постројења.

Претходно су Украјинци, раније прошле недеље, након низа координисаних контранапада освојиле назад територију на северу и југу Бахмута. Украјина је у уторак рекла да је повратила 20 квадратних километара од руских снага око града за неколико дана (према ИСW око 16 км² за три дана). Украјинска војска тврди да смањује руску контролу над бившим рударским градом – која се тренутно процењује на 90 одсто, како је пренео “Јуроњуз”.

 

Који је значај уништеног града за обе стране?

Војни аналитичари тврде да Бахмут нема стратешку важност – САД и НАТО умањују његов потенцијални пад као симболичан.

Али, Москва сматра да ће јој то бити полазна тачка за напредовање дубље у индустријски регион Донбас који је припојила од Украјине прошлог септембра. Заузимање Бахмута, ако се потврди, ставило би у лак домет руске артиљерије два већа града у Доњецку – Краматорск и Славјанск, које Москва дуго жели. Треба да контролише оба како би окончала “ослобођење” такозване “Народне Републике Доњецк”.

И Зеленски је у марту изразио бојазан да ће Руси имати “отворен пут” ка та два града ако заузму Бахмут, додајући да је његово наређење да се украјинске снаге не повлаче из Бахмута била “тактичка одлука”.

Оближњи Часив Јар, западно од Бахмута, вероватно би био следећа мета.

Западни аналитичари сумњају да ће руске снаге моћи брзо да искористе заузимање Бахмута с обзиром да су почеле да га гранатирају пре годину дана, покренуле копнени напад у августу а од тада претрпеле велике губитке.

Назван “кланицом”, разорени источни украјински град је у епицентру борби већ месецима а обе стране трпе тешке губитке. Америчка влада је недавно објавила да је Русија изгубила 20.000 људи у борбама за Бахмут – који је иначе “на ивици заузимања” од децембра.

Зона убијања

Украјина и Русија су обе рекле да је борба за Бахмут важна за уништавање и одвлачење непријатељских снага уочи очекиване украјинске контраофанзиве.

Пригожин је објавио безброј слика својих мртвих бораца, често као покушај да лобира код руског Министарства одбране за више муниције. Заузимање Бахмута би њему и вагнеровцима донело значајан пораст утицаја и публицитет.

Неки аналитичари верују да је Украјина хтела да уништи Вагнер као борбену силу у Бахмуту а Пригожин је признао да његове снаге требају додатну подршку регуларне војске да наставе да напредују даље од Бахмута. Можда је тај циљ у извесном степену већ остварен - бивши британски генерал Ричард Баронс рекао је у међувремену да је Вагнер “сломљен” у бици за Бахмут и да ће група, бар неко време, бити ван борбе.

Зеленски је често представљао “тврђаву Бахмут” као симбол отпора који троши руску војску. Његов помоћник Михаило Подољак рекао је да је битка за тај град деградирала неке од елитних руских јединица уочи планиране контраофанзиве.

Скупа цена Бахмута

Заузимање Бахмута за Русију би била прва велика победа у конфликту након више од 10 месеци, што би јој подигло морал након низа понижавајућих пораза. Губитак Бахмута за Украјину, са друге стране, могао би да наруши њен морал, иако се сматра да град има малу стратешку важност.

- Држање града помогло је да се одржи подршка западних земаља, доказујући да чини разлику – рекао је стручњак за руску војску тинк-танка ЦАН Мајкл Кофман.

Зеленски, који је у децембру током посете Вашингтону поклонио америчком Конгресу заставу коју су потписали браниоци Бахмута, рекао је у марту да се плаши да би руска победа у граду подстакла позиве међународне заједнице да тражи прекид борби.

Ројтерс пише да Украјина може да се утеши чињеницом да је дуго задржавала руске снаге и извукла високу цену за Бахмут, указујући да ће сваки руски покушај да заузму више територије бити једнако скуп.

(Блиц) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

дип парпл

22.05.2023 20:55

Нису нормални ни једни ни други да Бог казе, и вас сто навијате за једне или друге набијем на неку ствар, ту су некад људи зивјели и радили, дјеца се играла и исла у сколу, на ста лици ово сад, колико људи је погинуло. Не вриједи кад би хиљаде текстова исписали засто је некоме вриједно да ради ово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За дип

23.05.2023 07:57

Не боду се волови на коридама из своје забаве или интереса. Људи их нахускају да би се забављали.Када се волови боду страда трава а присутни људи навијају и у том злу узивају. То зло се десава по вољи америке,енглеске и окупираних земаља Европе на целу са њемацком. Земљје настале распадом Југославије су увјек крвариле зато сто је то било у интересу Запада,њемацке и енглеске.

Name

Грог

22.05.2023 21:03

Бахмут је вазан Русији па су одлуцили да га сравне са земљом, е у каквом свијету ми зивимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преузимате

22.05.2023 22:13

И писете сви по западном наративу, наредби...Русија напредује по плану на свим пољима и нецете је зауставити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

22.05.2023 23:10

Ако ти је ово напредовање тако сто равнас, стамбене објекте, сколе, обданиста, болнице онда је Русија на право ниском нивоу.

Name

Становниство је

23.05.2023 10:22

Евакуисано. Упористе нациста. Наравно да це поравнати.

Name

Милорад

23.05.2023 07:20

ЖИВЈЕЛА СВЕТА РУСИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тони

23.05.2023 07:43

Само ви по западним вриједностима,сотонизам,геy,трансродне сподобе,потпуна контрола ума....тога у Русији нема,дај бозе да додју до португала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На залост

23.05.2023 13:13

Тако је. Унистили сами себе умјесто да су примјер достојан људским бицима.

Name

//

23.05.2023 13:32

ЕВРОПА НИЈЕ ИЗЛИЈЕЧЕНА У 2 СВИЈЕТСКОМ РАТУ. ДАЈ БОЖЕ, ДА РУСИЈА ЗАИСТА ДОЂЕ ДО ПОРТУГАЛА. ЕВРОПЉАНИ. БУДИТЕ СРЕЋНИ И ЗАХВАЛНИ ИМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

24.05.2023 11:59

Оно што се очекује од моћне Руске војске, је далеко већи учинак и брже остваривање циља:уништити нацистички настројене западне владе и смена уређења, а никако разарање и убијање људи.