Сви су сагласни да је З. Балкану мјесто унутар ЕУ

Конаковић је рекао да су сви учесници састанка сагласни да је мјесто Западном Балкану унутар ЕУ.

Босна и Херцеговина 22.05.2023 | 18:18
Сви су сагласни да је З. Балкану мјесто унутар ЕУ

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић данас је учествовао на састанку Вијећа за спољне послове ЕУ (ФАЦ) у Бриселу, на позив високог представника ЕУ за спољне послове и сигурносну политику и потпредсједника Европске комисије Жозефа Бореља.

У изјави за медије Конаковић је рекао да су сви учесници састанка сагласни да је мјесто Западном Балкану унутар ЕУ.

“Представници ЕУ су могли критиковати или похвалити напоре које усвајамо. Сви су сагласни да је мјесто Западном Балкану унутар ЕУ. Због Украјине постоји моментум да се ствари рјешавају брже него раније. Утихнули су сви противници политике проширење, једногласно сви су заговарали питање проширења ЕУ и на простор Западног Балкана што је за нас прилика”, казао је Конаковић.

“За БиХ је јако битно да је земља кандидат, друге земље имају свој статус. Наметнула се нова форма разговора, што би могло бити предност. Обавезује нас на регионалну стабилност, тај моментум је присутан и мислим да је добра прилика да је искористимо”, додао је.

“Европа је свјесна да простор који би требао бити будућност ЕУ је много шири од онога што су неке земље раније заговарале”.

Конаковић је поручио да је нова власт у БиХ тек на почетку, али да се у БиХ примјети “позитиван процес”.

“Ми смо на почетку, што нама ласка, добили похвале од неколико министара, примјетили су да се у БиХ почео дешавати један позитиван процес. У првих 100 дана је усвојено неколико важних докумената. Потврђен је другачији приступ нове власти. Свјесни смо да БиХ у задњих 10 година није урадила скоро ништа да се испуни тих 14 приоритета, али ја сам у обраћању рекао да ни Европа није радила ништа па је овај знак буђења позитиван сигнал”, казао је и додао:

“Заговарам искрено суштинску реформу Устава и изборног законодавства, имамо пресуде међународних судова које нису имплементиране. Постоји страна око ХНС-а која има своје захтјеве, постоје неки други захтјеви, то су обавезе које нам требају суштински али и због ЕУ пута”-

Додик путује у Москву?

“Ми смо доказали да смо од јануара до маја у 100 постотном проценту ускладили спољну политику БиХ са ставовима ЕУ у оном дијелу у којем је надлежност министарства спољних послова. Ја не очекујем да можемо приступити примјер Додика, Цвијановић када је ријеч о традиционалним везама. Оне не доносе ништа позитивно БиХ, али на другој страни имамо партнере који су у власти са нама гласали за важне реформске законе. Између двије крајности се крећемо и тражимо шта је најбоље за грађане БиХ. Можемо констатовати да је то боље пуно него раније, колико је добро, видјећемо”, додао је у изјави за медије министар Елмедин Конаковић.

(Н1) Фото: Н1

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мирослав

22.05.2023 18:48

А ста су направили пре улазка у ЕУ Румунија и Бугарска? Примљене су наврат нанос, јер су наредили амери. ЕУ је америцки вазал, увек буде како амери нареде. Сад су их амери увалили у рат са Русима, немо слусају и раде на своју стету. БиХ нека се са амерма договори о уласку у ЕУ, европски климавци це само климати главом, са одобравањем. Амери одлуцују, а сви се праве блесави. Ово састанцење у ЕУ је једно у низу дангубљење, они лазу нас, ми лаземо њих, а сви знамо ко дрзи кљуц у рукама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

22.05.2023 19:31

Овај лик ми муцнину изазива , у отели физицког министар вањских послова па гдје ми зивимо помози Господе

Name

Ре Мирослав

22.05.2023 20:36

Тако је , за све се амери питају . Румунија и Бугарска су ушле без иједне испуњене реформе и никакав статус није постављан за њих .Били су наградени , што су дозволили своје територије као базе и прелетање ,нато агресорима у бомбардовању Србије .

Name

Ајооој

23.05.2023 08:34

Ма сигурно!

Name

Лукреције

22.05.2023 18:56

Тако је Брле, БејХа је на европском путу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

22.05.2023 19:45

Зајеб.. ве вас опет будало наивна нама никад није мјесто у европи осим хрватима ми смо задња рупа пријатељу и најебат цемо како год окренес срби и босњаци нормални људи који се боре за зивот за своју дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

23.05.2023 00:29

Раде па ста се онда бунис, требао би бит сретан, јер ЕУ ни ниста друго него легло лузера, који тразе срецу у преварама, бар ја сам осјетио тако, на сопственој кози и то ми је довољно, ако ко хоце нека иде, мозе сад отпутоват

Name

Бј

22.05.2023 19:58

Па БИХ јесте у Еуропи али географски,,,,,, а остало че бити кад у Вука г,,,,, зарасте,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

22.05.2023 20:52

И ста онда ??? Како ствари стоје и то јос од 90тих само би изабрали другог макроа који би нас некад потапсао по гузи та разлику од садасњег . Али у сваком слуцају на народу је да га прима и даље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

23.05.2023 00:31

Тацно, не бих ја ниста додао висе, довољно рецено

Name

Онакву земљу

23.05.2023 18:59

Привреду, конвертити растурисе по зељи налогодаваца....

Name

Марко,Њемацка

23.05.2023 07:52

ста ти поцетник прицас,треба испунити услове за улазак у ЕУ,то це бити за 20 год,судство,полиција,политицари све корумпирано...

ОДГОВОРИТЕ