Црна Гора и БиХ се надмећу ко ће постати прва нова чланица ОБ

- Директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) Зијад Бећировић, оценио је данас да Црној Гори као најмањој земљи региона највише одговарају ефекти синергије, укидања граничних и свих других баријера предвиђених иницијативом Отворени Балкан.

Србија 22.05.2023 | 16:38
Црна Гора и БиХ се надмећу ко ће постати прва нова чланица ОБ

"Мислим да се сада надмећу и Црна Гора и БиХ са новом влашћу ко ће постати нова чланица ОБ, ко пре постане имаће пре ефекте", рекао је Бећировић у емисији Уранак на К1, где је било речи о инаугурацији Јакова Милатовића којом, како је нагласио, Црна Гора улази у нову еру, еру након Мила Ђукановића.

Подсетио да је министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић посетио све земље региона, и да се назире жеља БиХ да постане нова чланица ОБ, јер иницијатива има огромне бенефите - уштеде би биле више од две милијарде само на граничним прелазима.

Бећировић је оценио да би улазак у ОБ много значио и за спортисте, за формирање фудбалске и кошаркашке лиге ОБ, а чланство би допринело и културној сарадњи, као и култури заједништва и заједничком наступу према ЕУ са једним гласом, што би било нешто слично наступу Вишеградске групе. 

Глас једне земље не значи много, али ако би се окупли сви у региону, то би значило, рекао је он и додао да овако само слушамо охрабрења и сличне ствари које не воде  ничему.

Према његовим речима, ако не дође до чланства, реално је очекивати и геополитички заокрет неких земаља, што би био крај приче о проширењу ОБ.

Потребни су нам конкретни потези, рекао је он и додао да 18 милиона становника ЗБ не представља никакву претњу за интеграцији у 450 милиона становника ЕУ.

Бећировић је коментарисао и то што су уз породицу Милатовић на инаугруацији седели лидери региона, чиме је, како је оценио, управо показана та нова ера у Црној Гори, јер је концепт Мила Ђукановића био заснован на конфликту.

Сада Црна Гора добија председника свих грађана, рекао је он и додао да су сада односи прилично релаксирани.

Нема више страха у Црној Гори, Ђукановић је злоупотребљавао Бошњаке и Албанце, казао је Бећировић и оценио да Црна Гора мора још више да буде укључена у регионалну сарадњу, а ОБ је управо прилика и за економски просперитет Црне Горе.

Мислим да ЦГ иде правим путем, казао је он и навео је јасно да Милатовић није искључио ОБ.

Према речима Бећировића, Ђукановић неће имати тако комотну позицију у будућности.

"Он сада има две могућости или да побегне из земље или да буде процесуиран. Трећа није могућа и не би била добра јер би се тиме обесмисле демократске промене", рекао је Бећировић.

На питање шта очекује да ће се десити са амбасадором Србије, каже да је неприхватљиво да су протерали Владимира Божовића из Црне Горе и да га симболички треба вратити.

"Тиме би се показала врста извињења према амбасадору Божовићу", рекао је он и додао да се не може негирати чињеница да је за Црну Гору Србија најважнија.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БЛ

22.05.2023 17:07

ЦГ слободно, то није у интересу БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.05.2023 11:51

А што није интерес БиХ? Одговарају вам колоне аута на граници, и чекање по неколико сати? Од чланста у ЕУ нема ништа, осим пустих обећања. Неки већ чекају преко 20 година, па су дигли руко.

Name

А ко је

23.05.2023 19:04

Направио те вјестацке границе, на који нацин и засто и по коју цијену? А засто их сада треба укинути? Није сигурно Русија, Кина, Африка итд....

Name

Пијацар

22.05.2023 17:09

Ајде не лупетај Бецировицу и Црна Гора и БиХ дају предност Берлинској иницијативи,какав ОБ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

22.05.2023 19:38

Везе ти немаш са животом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије 1

23.05.2023 21:11

Овај лик је највећи стручњак за млаћење празне сламе. Представља се и као велики познаваоц јудеизма и православља. Ради се о окорјелом србомрзцу или вуку у јагњећој кожи. Сарадници су му познати србомрзци као што су Стипе Месић, Зоран Живковић (србофоб), Мирко Пејановић Триша и други. Прије 15-ак година је на словеначкој телевизији изнио своју прогнозу ..."да ће за пет година нестати Тепублике Српске"... . Видимо данас да Република Српска постоји. Политички аналитичари су загадили медијски простор исто као старлете.

Name

А

22.05.2023 20:43

Курјак у овцијој кози!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

23.05.2023 08:09

Бециревиц паметно говори ,зашто омаловажавате његово мишљење ?

ОДГОВОРИТЕ