Електропривреда се ни по коју цијену не смије продати

Вијести о дуговима у Републици Српској су скоро свакоднева појава. Овога пута “Електропривреда Републике Српске“ задужила се за нових 30 милиона марака. О каквом кредиту је ријеч и да ли руководство предузећа губи конце у пословању?

Република Српска 21.05.2023 | 21:14
Електропривреда се ни по коју цијену не смије продати

Тренд задужења није заобишао ни највећег привредног гиганта у Републици Српској “Електропривреду”. Нови, такозвани “овердраф” кредит у износу од 30 милиона марака уноси сумњу у добро пословање овог предузећа. Ријеч је о виду дозвољеног минуса који Електропривреда може повлачити по потреби, каже економиста и народни посланик Мирјана Орашанин.

Она сматра да нам то говори да се ради о угроженој ликвидности предузећа без обзира на то што су и цијене електричне енергије поскупиле у овој години.

Руководство ЕРС-а ће на овај зајам платити камату од скоро милион марака.

- Нејасно је чему задужење ако је прошле године остварена добит од 49 милиона марака? По тој рачуници  не би требало да фали новца за пројекте. Ваљда би било логичније да их финансирамо из добити, а не да плаћамо камате које данас нису нимало јефтине, наводи шеф посланичког Клуба СДС у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица.

Он је изразио сумњу у добит од 49 милиона КМ коју је руководство ЕРС-а презентовало у прошлој години.

“Дјелује да те добити нема, да се може врло лако десити да је она исфризирана и да са тих 30 милиона Електропривреда покрива своје лоше пословање у прошлој години.”

Дуг служи за крпљење текућих обавеза, каже народни посланик Небојша Вукановић.

"Електропривреда Републике Српске налази се пред банкротом. Лука Петровић није успио исплатити чак ни оне основне обавезе које има према запосленима, стално касне и регрес и плате, наводи Вукановић".

Док се плате исплаћују из кредита, новца има за донације. Тако је два милиона марака ЕРС издвојио за пројекат „Српска опен“.

Неки би рекли нерационално трошење, а нерационална је и расподјела фотеља у РиТЕ Угљевик, додаје Орашанин.

“Код Електропривреде бих посебно навела лоше пословање РиТЕ Угљевик. Велики број запослених радника скоро дупло више од онога што предвиђа систематизација радних мјеста, значајан број радника нема ни столицу, ни радни сто, нити рачунар, многи не долазе на посао, а примају плату.”

За све то треба наћи рјешење, али не у реструктурирању јавних предузећа, чему теже власти, јер се тиме ствара реална претопосатвка за приватизацију електросистема, упозоравају економисти.

“Уколико дође до продаје Електропривреде РС да ли парцијално или у цјелини, нас чекају тешки дани. Цијене електричне енергије ће брзо расти, јер држава нема никакву контролу цијена приватних послодаваца и капиталиста без обзира ко купи Електропривреду РС.”

Електропривреда се ни по коју цијену не смије продати, додаје Радоњић. Међутим честа задужења и најаве руководства ЕРС-а о продаји дијела предузећа Мађарима, уносе бојазан да се иде у том правцу.

(БН) Фото: БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Раде

21.05.2023 22:05

Осим Угљевика и ХЕ Висеград прима без конкурса црвену секту из Висеграда, Рудог, Рогатице... Имају тренутно око 150 прекобројних и непотребних радника а најављују ново примање секташа уоци локалних избора 2024.г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

22.05.2023 12:35

Све треба продати када смо народ продали нека иде и земља ,Суме ,Вода,Зрак ,Небо,

Name

Драган

21.05.2023 23:09

Не само да су подигли цијене, него су имали екстра профит од извоза струје. Кише су им напуниле акумулације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и цемер

21.05.2023 23:57

Ако Србија приватизује, а чини се да хоће, своју Електропривреду, наши ће одмах, уз одобравање ових који су сад против. Мени је још увијек жао што смо Телеком Српске продали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Торови

22.05.2023 08:05

У БиХ три електропривреде и један електропренос?? Умјесто да се уједине све у једну, уложе средства заједно и искористе хидро потенцијал ове земље, наши политичари само гледају како ће уништити наше ресурсе и предати их другима за неке своје ситне интересе. Битно је подијелити на торове и посвађати се ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

22.05.2023 13:22

Како да су само српка и хрватска електро привреда у минусу а политицког сарајева у плусу и имају дупло боље механизације и инвестиције?

Name

Отахарин

22.05.2023 08:05

Касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хдо

22.05.2023 08:31

Сацекај јос пар година па цес да видис кад оде за сто милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

22.05.2023 08:36

Питање је времена када ће Електро Привреда ће на добош, ако овако наставе са радом. Остварили добит од 49 милиона, а они дижу кредит од 30 милиона КМ. Има ли ту логике!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

22.05.2023 08:38

Добит од 49 милиона марака, па то државотворник потроши са својом владом за вц папир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудуцење по кукурузима

22.05.2023 09:19

То је национална будала продала давно, али док се власи сјете, оде будала у московију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

22.05.2023 09:41

Ништа се не дешава случајно.Намјерно примају те прекобројне да би уништили ХЕ,да је неко купи џаба.Оног момента ксд хе ђуревић дошао на чело општине Вишеград,перишић за директора Хе Вишеград,снежана ђуровић за дир.Дома здравља,мнохима је било јасно да је то почетак реализације уништења.Отјераше из дома здравља најбољу и најстручнију ДР СОЊУбда проведу своју неспособност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.05.2023 11:20

А јели неко сигуран шта је продати а шта није?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионери

22.05.2023 13:36

Набили нам мјесцно порез на бројило 15 км,на пензије од 300 км то је велика цифра, кад буду продавили електропеивреду неце они никог питати

Name

Татар

22.05.2023 14:24

Ма какви вас шта пита.