Јавна расправа није прошла, шта ће урадити власт?

Након што су завршене све јавне расправе о измјенама Кривичног законика Републике Српске којима се криминализују увреда и клевета, поставља се питање шта ће бити са измјенама Закона и да ли ће бити усвојени захтјеви новинарске заједнице?

Република Српска 21.05.2023 | 20:06
Јавна расправа није прошла, шта ће урадити власт?

"Повуците закон којим се криминализује јавна ријеч", категорични су били новинари на јавним расправама које су одржане у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини и Требињу.

Међутим, министар правде Милош Букејловић (СНСД), након проведених јавних расправа, каже да ће доћи до смањења казни у односу на нацрт, али да ће закон бити донесен јер, како тврди, он постоји и у европском законодавству.

"И сами смо у ходу увидјели шта можемо кориговати да бисмо дошли до што бољег приједлога закона у односу, на примјер, на новчану казну и слично. Бићемо врло отворени и за све друге сугестије и корекције законског рјешења да бисмо добили што бољи приједлог закона", рекао је Букејловић.

И предсједник Републике Српске и СНСД-а је недавно за РТРС поручио да неће одустати од усвајања спорних измјена закона.

"Они су то измислили, подигли путем ових невладиних организција на неки ниво. Само да кажем да ће тај закон бити усвојен", рекао је Милорад Додик. 

Новинари који су били присутни на јавним расправама су јасни: једино што ресорно министво треба да уради је да повуче спорни закон.

"Да се повуку измјене Кривичног законика односно онај дио који се односи на такозвана дјела против угледа и части, то се мора повући и око тога нема преговарања", каже БН-у новинар из Бањалуке Милкица Милојевић. 

Све је, сматра Милојевићева, повезано са доношењем закона о невладиним организацијама чиме се у још већој мјери иде ка диктатури, а губе особине демократског друштва.

"Оно што је битно јесте да створимо друштво у којем ја, ви, ваше комшије нећемо зависити од тога на коју ногу је устао неки Додик или додици, неки министри, премијери и како су они тог дана расположени да нас заштите или нападну", каже Милојевићева. 

Проведене јавне расправе, кажу правници, биле су само привид демократије, комплетан процес је и даље нетранспарентан, а како наводе, нетачне су и тврдње надлежних да су овакве измјене закона европска и међународна пракса.

"Ми смо на јавним расправама моје колеге правници али и представници медија доказали како закон апсолутно није у складу са међународно-правном регулативом што су потврдиле многе међуанродне организације које су се огласиле поводом овог закона тј. рекле да он треба да се повуче из процедуре", рекао је за БН директор Бањалучког центра за људска права Дејан Лучка. 

Правници из региона указују да је посебно спорна увреда која се поред клевете криминализује овим законом.

"Увреду чините и ако износите истину о некоме ако је она за тог неког увредљива. Ја лично мислим да за изговорену истину нико не треба да одговара колико год она била увредљива за некога. Свако од нас треба да пази шта ради и како се понаша", сматра адвокат из Београда Зора Добричанин - Никодиновић. 

У марту је у Народној скупштини усвојен Нацрт измјена кривичног законика Републике Српске којима се криминализује јавна ријеч, а предвиђају се драконске казне и до 120 хиљада марака.

(БН) Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Татар

21.05.2023 20:28

Они ће се дебело насекирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.05.2023 07:13

Чуј, ста це урадити, па увест це тај закон и ћао другари.. Кад ови други нису хтјели да расправљају са њима, још им добро дошло.. Ми увијек бијезимо од одговорности..

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

22.05.2023 07:29

Први треба бити затворен Милокрад ако мисле да се поштује закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разоцаран

22.05.2023 12:10

Ови сто се буне против овог закона су цисти страни плаценици,то само лед не види.

ОДГОВОРИТЕ