Шест полицајаца у једној смјени: У "Рибникару" ипак креће настава

У ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, гдје се 3. маја десио масакр у којем су страдали ученици и чувар, сутра почиње настава, потврдио је државни секретар у МУП Србије Данило Стевандић.

Србија 21.05.2023 | 12:26
Шест полицајаца у једној смјени: У "Рибникару" ипак креће настава

Настава ће бити организоваа у двије смјене уз појачано присуство полицајаца на оба улаза.

"Укупно шест полицијска службеника биће у смени. Осим њих биће ангажоване старешине које ће контролисати и обилазити школу и полицијске службенике. Њихов задатак је да са директорима школа усагласе безбедносне приоритете и пажњу усмере на рано откривање могућих ризика и претњи", навео је Стевандић.

Осим њих биће ангажоване старјешине које ће контролисати и обилазити школу и полицијске службенике.

Послије двије масовне пуцњаве које су се десиле у Србији Државни секретар у МУП Данило Стевандић је оцијенио да се држава налази увијек на мјесту на коме треба да буде – уз своје грађане.

Стевандић је за РТС подсјетио да су припадници МУП-а ефикасно ухапсили осумњичене за два злочина, након чега су појачали видљиво присуство полиције на свим јавним просторима.

"Од почетка године забележен је тренд смањења кривичних дела и прекршаја против јавног реда и мира за четири одсто у односу на исти период прошле године. Тренутно немамо већих безбедносних изазова. Стање безбедности је стабилно", рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, дјеца у школама у Србији су сигурна и безбједна.

"Повећали смо број полицијских службеника који су ангажовани због унапређења безбедности ученика и школа. На обезбеђењу 1.832 државне и приватне школе и њихових 4.180 објеката, свакодневно је ангажовано 3.500 полицијски службеника", навео је Стевандић.

Говорећи о лажним дојавама о постављеним бомбама, Стевандић рекао да су од 17. до 20. маја у 337 школа и 16 других објеката биле пријаве о постављеним експлозивним направа, али је контрадиверзионим прегледима утврђено да су лажне.

"У току је оперативни рад на откривању тих дела. Позиви упућени са иностраних телефонских бројева, односно имејл сервера који корисницима омогућава анонимност и енкрипцију података. Успоставили смо међународну оперативну сарадњу са партнерима у иностранству. У току је размена података и даљи рад на откривању учинилаца", навео је Стевандић.

Према његовим ријечима, било је више десетина хиљада имејлова у протеклих годину дана, односно лажних дојава о постављеним бомбама.

"Успели смо да откријемо четири извршиоца, за три су поднете кривичне пријаве, а за једним расписана потрага. У још четири случаја смо утврили да су деца до 14 година", рекао је Стевандић.

Подсјетимо, група родитеља Основне школе "Владислав Рибникар" дала је данас подршку иницијативи да одмах буде обустављено извођење наставе у постојећој згради те школе и да се радна школска година оконча са 3. мајем.

(РТС) Фото: Нова.рс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

сваста

21.05.2023 21:28

Мислите ли да од скола треба направити касарне а дјеци обуци панцир косуље ? Залосно је сто се оваква "ријесења" предлазу са највисег дрзавног нивоа, то је само доказ какви нас дилетанти воде. У сколе треба вратити некадасњи васпитни систем прије свега, треба уцитељима и наставницима вратити овластења која су имали осамдесетих година укљуцујуци и мотку и право да уценика повуку за уво, да га посаљу у цосак да клеци на кукурузу а не ове глупости које се предлазу уводјењем блиндираних врата , полицајаца , ста це бити за десет двадесет година на улазу у сколи це стајати специјалци са дугим цијевима и тако заводити ред у сколи ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

22.05.2023 02:42

Зато нам и јесте овако што су на власт дошли они који су тако васпитани, некад прије су шутани, шамарани, понижени, шибани сад се свете. Своју матер и ћаћу туци терористо један!

Name

сваста

22.05.2023 11:09

"Знај" мислим да нисте схватили поенту, нико никада од наставника и уцитеља у сколи дјецу није тукао нити терорисао вец васпитавао , а васпитање је по мом скромном мисљењу много вазније од недефинисане демократије под цијим скутима се скривају сва новоизмисљена права.

Name

Знај

22.05.2023 12:51

Твоје мишљење није уопште скромно и не скривај се из тога. Све је јасно као дан. Желите да нам наставници туку дјецу у 2023., да ви мање "прљате руке". Не знаш ти да то није никад било васпитање. За непослушне и немирне, ма какви год да су на часу, у школи, чак и на улици - постоји низ педагошких рјешења и мјера прописане законом, позива се и полиција, социјална служба, а тога се нико не придржава.

Name

Милан

21.05.2023 21:34

Стварно сте ненормални! Па није та скола ниста опасније мјесто од било које друге.Није проблем до саме сколе, зграде,локације. Проблем је много дубљи

ОДГОВОРИТЕ