Фешта: Родбини и пријатељима дао више од 600.000 €

Мушкарац са Балкана који је провео године у Канади, ријешио је да за свој 80 рођендан прослави спектакуларно, те је уз новац који је издвојио за весеље, најближој фамилији подијелио више од 600.000 евра.

Регион 21.05.2023 | 12:01
Фешта: Родбини и пријатељима дао више од 600.000 €

Фердинанд Година, који је рођен 10. маја 1943. године у Доњој Бистрици у Словенији, прославио је прије десет дана свој јубиларни 80. рођендан. Његови родитељи имали су укупно десеторо дјеце, пет кћерки и пет синова, од којих је он био шести по старини. Нажалост, он сам никада није добио дијете, али своје нећаке од браће и сестара, воли као да им је он отац.

Гастарбајтер из Словеније, редовно долази у своју домовину. Рођенданска прослава одржана је у гостионици Жабјак у Жижком, међу више од 70 гостију, родбине, пријатеља, комшија, запослених у гостионици и музичара. Том приликом, овај пензионер из Канаде, чији је животни пут достојан филма и романа, ријешио је да подијели најближима више од 600.000 евра.

 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А пост схаред бy Напуштена места Србија (@сав_тај_луди_балкан)

Рођен у вихору Другог свјетског рата, живот га није мазио. по завршетку основне школе кренуо је да учи за зидара као шегрт, али је послије прве године, због здравствених разлога, морао да промијени његов правац. Због здравствених проблема касније је избјегавао служење војног рока. Након тога добио је посао курира у некадашњем ЧЗП Делу. Како каже, савјетовано му је да настави школовање како би добио бољи посао, али је 1967. преломио да оде у Аустрију. Међутим, након свега осам мјесеци, ријешио је да промијени државу.

Овај пут, са 24 године, одлучио је да своју срећу потражи у Канади. Прво се запослио на кратко у фабрици текстила у Монтреалу, гдје је добијао само 45 центи по сату рада, па је послије само два мјесеца отишао у Торонто, гдје је било много боље. Био је заваривач и мајстор за централно гријање, али је обављао још пар споредних ствари уз то.

Поново је, како је објаснио био шегрт, због чега се не каје, јер је много научио, посебно заваривање различитих материјала, што је било веома важно за велики индустријски град. Генерално, много је унаприједио своје знање, а када се запослио у рафинерији нафте, његова плата је била 65 долара на сат.

У пензију је отишао 2016. године са позиције домара, коју је обављао на једном од универзитета у Торонту. Тада је могао коначно да се посвети свом омиљеном хобију, скупим и ретким аутомобилима. Наиме, богатство је стекао на скроз други начин – кроз некретнине.

Кредитом до квадрата и богатства

Како је открио, како је добро зарађивао током година рада, новца је било све више, па је одлучио да започне са куповином некретнина, прво је узео блок са осам станова, а послије неколико година још један, нови блок са 15 станова. Све је сам одржавао и изнајмљивао. Ипак, да би проширио посао, подигао је већи дугорочни кредит како би могао да купује некретнине, развија их и продаје по вишој цијени. Зарадио је око 2.000.000 долара од продаје кућа, а нешто новца и од других имања.

"Иако сам имао много посла, често сам долазио у Словенију и поносан сам на то. Тако је било и овога пута, када сам желИо да прославим округлу годишњицу живота међу најближима. Више од 70 рођака и неколико пријатеља и комшија дошло је на Жабјак, код Анчке и Станка Тибаута. Ту је био и мој пријатељ из Канаде, одличан водоинсталатер Јанез Плохл, са којим се дружим 55 година, а дошао је из Марковаца у Дравском пољу. Било је јединствено на прослави рођендана", објаснио је Фердинанд, пишу Словенске новице.

Бацао око стола “куглице” од једног долара

Током прославе рођендана о којем бруји јавност на Балкану, најприје је организовао богату томболу, гдје су сви гости (и домаћини у гостионици) по доласку добијали и бесплатну лутрију, поред аперитива, који су касније извучени и сви су добијали лијепе награде, углавном ваучере, одморе,, Посебно занимљиво је било одмотавање новчаница од једног америчког долара. Хиљаду таквих новчаница смотао је у „лоптице” за четири сата рада и касније их је разбацао по столовима и међу гостима.

"Неки су мислили да је то ђубре и невољно су све посматрали, а други су вриједно покупили овај „отпад“. Неки су крстили, неки су остајали у шоку", каже, преноси Блиц.

Када су отркили о чему се ради, почела је општа гунгула.

"На крају су сви скупљали куглице и касније их слагали у новчанице", рекао је Фердинанд, који је потрошио најмање 10.000 евра на угоститељске трошкове, музику, срец́ке, доларске ‘”лоптице” и сличне дрангулије.

Највеће изненађење на крају

Ипак, ово је била само кап у чаши за оно што је услиједило, пошто је Фердинанд седамнаесторици рођака подијелио чак 600.000 евра.

"Захвалан сам им, посебно брату, са којим живим када дођем у Словенију, што ме поново прихватају. Зато сам браћи и њиховим породицама подијелио нешто новца", објаснио је Фердинанд, који је најмањи износ, 10 хиљада, подијелио најмлађима, док је убедљиво највише добио његов брат, са чијом породицом живи када је је у Словенији, а највише унуци његовог брата, која завршава факултет у Љубљани.

А свима осталима, како је рекао дао је на десетине хиљада евра. Том приликом није заборавио ни власнике локала гдје је правио забаву, те ни особље, а по лијепом ће га памтити и музичари који су били задужени за добар штимунг.

"Не кајем се што сам такав какав јесам. Да се ​​поново родим, желио бих да будем исти. Мој живот је био веома разнолик, не само на пословном плану. За све што сам створио и што имам, захвалан сам својим десет прстију, наравно и срећи и домишљатости. Захвалан сам и својој родбини, посебно овде код брата, гдје ме дочекају сваки пут када посетим домовину Словенију, па се трудим да им се мало одужим. Ово је само почетак онога што се догодило", рекао је он на крају.

Српскаинфо / Фото: Инстаграм

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ха Ха

21.05.2023 13:55

Ето посла за пореску управу, не може он то тако поклањати а да не плати порез ! Све ће ово њему пресјести ! Словенија је је уређена држава , нема зајебанције, ха ха ... !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

21.05.2023 13:56

Дзаба си ти напрдио тих 80 година.Да си досао и рекао да немас пара ,јер си прокоцкао и прокурвао све,нико те од родјака неби ни погледао.... Боље,да си подијелио те паре незбринутој дјеци или сиротињи које има много у свим бивсим еx Yу републикама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

21.05.2023 13:58

Матора будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мара

21.05.2023 15:40

Баш будала. Умјесто да краде као наш предсхедник, он дијели паре. Народ то не воли, људи воле кад им неко завуче руку у џеп, тад знају да су поштовани.

Name

+

21.05.2023 14:52

ЗАИСТА ЋЕ ГА ЈОШ И ОПОРЕЗИВАТИ. ТРЕБАО ЈЕ ДАТИ СВОЈИМ РОЂАЦИМА. НАВОДНО, НЕЗБРИНУТА ДИЈЕЦА, ИМАЈУ РОДИТЕЉЕ. ЧЕСТО НЕОДГОВОРНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каисеркроне

21.05.2023 15:03

Његов новац, има право радити шта хоће са њим. А порез ће плаћати кад га буду трошили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И бабе

21.05.2023 15:54

Умјесго мудрости сходно гофибама имају проблем са главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

21.05.2023 16:11

Диван гест. Хвала Богу да се породице воле, а још када овако неко из породице учини хуман гест поштовања, свака част. Његов новац и има човјек право да ради шта хоће. Дивно. Срећна породица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

21.05.2023 22:16

Исправан поступак,нико није понио ништа на онај свет.савјестан човјек.