Гориво појефтинило, инфлација и даље остала висока

Иако цијене горива на бензинским пумпама у посљедње двије седмице падају у просјеку за 15 фенинга, што је узроковано падом потражње на глобалном тржишту, поставља се питање због чега инфлација у Републици Српској стално расте и има ли страха од рецесије.

Република Српска 20.05.2023 | 19:41
Гориво појефтинило, инфлација и даље остала висока

Након пада цијена горива испуњени су сви услови да се исто догоди и са основним прехрамбеним намирницама и робом која се свакодневно купује. Ипак, економисти поручују да код нас више ниједно економско правило не вриједи када је у питању регулација цијена путем тржишта.

„Нема могућности да механизми слободног тржишта дефинишу цијену. Када узмемо нашу ситуацију, да смо увозно оријентисана привреда и увозимо и инфлацију и висину цијена диктира та увозна компонента. Оно што сами производимо, ту можемо на неки начин да утичемо, али само јаке економије кроз методологије субвенције и подстицаје могу да утичу на цијене есенцијалних роба и да држе цијене на одређеном нивоу“, каже Александар Љубоја, економиста.  

Оно што највише брине су поскупљења хране и енергената. Зато су неопходне адекватне мјере власти за сузбијање негативних ефеката по становништво јер су прогнозе за будући период несигурне и различите.

"Док ММФ предвиђа да ће у БиХ инфлација око 6 %, финансијски сектор и сектор осигурања и друге финансијске иснтитуције сматрају да ће бити 8 %, наш тим је анализом процијенио да би инфлација могла да се задржи на 9 %. То свакако успорава личну потрошњу грађана услед високих цијена животних намирница и услуга“, сматра  Свјетлана Шурлан, Блоомберг Адриа ТВ.

Инфлација је увезена. Нисмо ми криви, глобално стање је узрок. Чинимо све што је у нашој могућности. РС је стабилна. Ово су само неке од реченица које изговарају надлежни када их питамо како ће се Српска борити са инфлацијом.
Иако ситуација није ни мало наивна,за предсједника Српске то није ништа страшно.

„Де шта је неиздрживо ево падају цијене горива наравно да имамо проблема са тим и имамо проблема са ланцима снабдијевања рс дијели судбину окружења свега друга и чинимо све што можемо“, каже  Милорад Додик, предсједник РС.

Да се не чини све што се може доказ томе је то што су СНСД и коалициони партнери зауставили одлуку о укидању акциза на гориво чиме би и ланчано и друге цијене морале пасти, сматрају у ПДП.

„Да су се укинули акцизе на пола година вратило би се грађаним кроз јефтиније гориво. 300 милона за цијелу БиХ и 100 милиона за РС.  Ваљда је ред и људска обавеза институција да бар један дио новца који су узели од грађана врате кроз укидање акциза“, каже Бранислав Бореновић,посланик у ПС БиХ.

Очигледно по угледу на власт у Републици Српској понашају се и власници трговачких ланаца и бензинских пумпи, с обзиром на то да су у више наврата дизали цијене производа, без обзира на стање на тржишту нафте, и то, како је Инспекторат РС раније утврдио, незаконито. Оно што је сигурно је то да ће све посљедице поново сносити крајњи потрошач, којем је новчаник ионако већ полупразан и који једва састави крај с крајем сваког мјесеца.

(БН) Фото: : Пиxабаy

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Надја

20.05.2023 18:35

А сто су цијене у јавном превозу, тацније у аутобусима и даље превелике. Засто не падају са цијеном нафте. Јел зато сто су јавни превоз приватизовали кумови и родбина . Као у тузланском кантону у којем релација од 20километара коста 9 марака у оба смјера. Повратна. Знаци три пута возња коста пакло брасна од 25кг.. Банда гули народ а власт ћути. Ил власт не зна јер се не воза у аутобусу. Ето колико брину за народ. Изгледа док путници не поцну зилетима сјеци сједиста у бусевима нико неце погледат каква мафија гули народ. То је срамота. 9 марака узет од путника за релацију од 20 кикометара кад је из Аустрије били цартер летова за 30 марака (15еура)..Домаца мафија и власт удрузени. Јефтиније би народу била карта да је аустроугарска власт него од снсд, сдп, сда и хдз

ОДГОВОРИТЕ
Name

А акцизе

21.05.2023 06:20

Засто инспекције не пропрате јесу ли смањене цијене у продавницама. Олоси једни.

Name

Татар

20.05.2023 18:39

Треба надокнадити покрадени треба враћати кредите

ОДГОВОРИТЕ
Name

реаговање

20.05.2023 19:18

Шта се друго могло очекивати под приватлуком-мафијашлуком и приватним фирмама: приватника не могу контролисати и натерати да спусти цене кад је гориво појефтинило.Тако је и у цени превоза, тако је у цени хране. А сви су једва чекали да одмах по поскупљењу цена дижу цене хране. Кад је гориво било 3.50 КМ и сада кад је 2.20-2.30 цене су исте. Па не може то бити исто. Тако су исто оправдали поскупљење струје поскупљенем енергената. Нека сад врате стару цену струје.

Name

Не Контам

20.05.2023 19:16

На неким пумпама цијене су пале за 5 фенинга а на већини пумпи су остале исте !

ОДГОВОРИТЕ
Name

благо нама

20.05.2023 19:42

Да, инфлација и даље незаустављива, а јавни превоз у БЛ је, изгледа, на струју па градоначелник нам не може слиједити примјер мрског му СА нити драгог му БГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уа

20.05.2023 20:28

лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

20.05.2023 21:26

Зашто нико јавно не пише о томе да су највећи кривци за огромна поскупљења велепродаје, односно увозници који су се енормно обогатили у задњем периоду. Иза већине тих фирми стоје политичари и чланови њихових породица. Е мој народе глупи, треба те сатрати до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

21.05.2023 05:39

Свим трговцима спекулантима хуљама који све користе како би се обогатили преко ледја напаценог народа зелим да еxтра профит на љекове потросе .

ОДГОВОРИТЕ