Ко је Јаков Милатовић, нови предсједник ЦГ

Јаков Милатовић, нови председник Црне Горе, који је у другом кругу председничких избора убедљиво победио вишедеценијског владара Мила Ђукановића, припада плејади млађих црногорских политичара, а у жижу политичке јавности дошао је уласком у владу премијера Здравка Кривокапића на место министра за економски развој.

Регион 20.05.2023 | 13:42
Ко је Јаков Милатовић, нови предсједник ЦГ

По изгласавању неповерења тој влади, Милатовић је заједно са тадашњим колегом, бившим министром финансија Милојком Спајићем, основао Покрет Европа сад (ПЕС), јуна прошле године.

Рођен је у Подгорици  7. децембра 1986. године.  Ожењен је Миленом и има троје деце - ћерке Сару и Ану, и сина Давида. По националности је Црногорац, а по вероисповести православац.

На локалним изборима у Црној Гори октобра прошле године ПЕС је освојио највећу подршку у Подгорици и најавио формирање власти са странкама победницама парламентарних избора у августу 2020, а Милатовић је био виђен за градоначелника Главног града.

ПЕС је Милатовића кандидовао за председника Црне Горе након што је Државна изборна комисија одбацила кандидатуру његовог партијског колеге Спајића и у првом изборном кругу је освојио 28.9 одсто гласова, чиме се пласирао за други круг. У другом изборном кругу ће стати на црту кандидату ДПС и актуелном шефу државе који се надмеће за још један председнички мандат Милу Ђукановићу.

Основну, средњу школу и факултет завршио је Подгорици.  Био је студент генерације са просечном оценом 10, што му је омогућило да добије разне стипендије за наставак школовања у иностранству. 

Као стипендиста америчке владе једну студијску годину је провео на Државном универзитету Илиноиса (Иллиноис Стате Университи). 

После тога је један семестар слушао на Универзитету за економију и бизнис у Бечу (WУ Wиен), овог пута као стипендиста Владе Аустрије. 

Европска комисија му је омогућила да једну студијску годину проведе на Универзитету у Риму (Ла Сапиенза). 

Као стипендиста британске владе магистрирао је економију на Универзитету Оксфорд (Оxфорд Университy). 

Поред формалног образовања, Милатовић је похађао и програме у организацији Уједињених нација у Њујорку, немачке Фондације Конрад Аденауер, Амбасаде Црне Горе у Италији и Канцеларије за међународну сарадњу Економског факултета у Подгорици.

Поред тога, прошао је и програм „Оxбридге Ацадемиц“ на Оксфорду, и бројне програме Међународног монетарног фонда (ММФ) у Лондону, Лондонске школе економије (ЛЦЕ) и других. Усавршавао се и на Универзитету у Пекингу, Лидерској академији Универзитета Стандфорд и Универзитета у Београду.  

 Добитник је бројних признања, говори енглески, италијански и шпански језик. 

Радио је у банкарском сектору у земљи и иностранству, био је део тима за економску и политичку анализу у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), бавио се економском анализом региона Југоисточне Европе, а потом анализом земаља Западног Балкана. 

Од 2018. до 2020. године је у Букурешту радио као главни економски аналитичар ЕБРД-а за Румунију, Хрватску, Словенију у Бугарску. 

Аутор је више стручних радова и коаутор две књиге.

Милатовић и Спајић су јавности представили програм „Европа сад!“ који подразумева сет реформиских закона с циљем побољшања стандарда грађана Црне Горе, између осталог, и повећање минималне плате са 250 на 450 евра, укидање доприноса за здравство, увођење неопорезивог дела зараде до 700 евра и прогресивно опорезивање када је у питању порез на доходак физичких лица и порез на профит предузећа. 

Програм ПЕС-а предвиђа просечну плату од хиљаду евра и минималну пензију од 450 евра, нулту стопу незапослености, као и инсистирање на владавини права и европским интеграцијама. 

Милатовића су у другом кругу подржале странке Демократског фронта, Демократе Црне Горе, ГП Ура, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора.

Према прелиминарним резултатима Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), на основу 91 одсто пребројаних гласова, Милатовић је на јуче одржаном другом кругу председничких избора у Црној Гори, освојио 60 одсто гласова, а кандидат ДПС Мило Ђукановић 40 одсто.

Излазност је, према подацима ЦеМИ-ја, била 70,6 одсто.

(Тањуг) Фото: Анадолу Агенцy

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Возац

20.05.2023 12:03

А сада зајаши и ти 30 година,и буди демократа и цијени проевропске вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

20.05.2023 15:38

Нико и нидта кад му Милановиц сједи близе него Вуциц.

Name

Т39842288

20.05.2023 12:14

Америчка марионета, прва држава коју ју посјетио је био Брисел, то све говори, ишао по упуте, ето ко је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.05.2023 12:35

Сто си ограницен и сто те страх не брини неxе ти ни он ни цг ниста опустено само..

Name

ре Т3

20.05.2023 12:58

Шта је ту чудно?Зар има неко на овим просторима да није америчка марионета.

Name

Цудно

20.05.2023 14:10

Странка се зове Европа сад и нелогично је да прво оде у Брисел...па наравно да је тамо било логично да оде...дајте висе испразне демагогије балканских професионалних навионалиста...Г.Милатовицу првих 10 посјета идите у Брисел...

Name

Демос кратос

20.05.2023 15:26

Ре, Баш је лијепо, смјена власти како и припада, без сукоба и крвопролића. Исто као на западу, право демократски. До сљедећих избора и онда долази други. Шта је ту спорно?

Name

Каисеркроне

20.05.2023 16:54

Шта вам је, што све црно видите у овој смјени власти? Не можете поднијети да су они цивилизирани, као и Словенци или Хрвати, прижељкујете да се и код њих отимају за власт, крвопролићем, као код нас. Да ће учинити много, неће, неће моћи послије деценије владавине комунизма. Али први корак је учињен. Послије њега сљедећи итд.

Name

+

20.05.2023 14:30

МИСЛИМ ДА НЕЋЕ У ЕВРОПСКУ УНИЈИ, КАО НИ МИ ОСТАЛИ. ОНА ЈЕ ВЕЋ ПРОПАЛА. СА ОВИМ ШТО ГОДИНУ ДАНА ПОКАЗУЈЕ. ЗАВРШНИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

21.05.2023 09:11

Свака час младом и талентираним новом политицару на успјеху у ЕУ и Америци надати се да ће бити узоран политицар и у Црној гори и свеукупно на Балкану. Сретно!

ОДГОВОРИТЕ